Теми статей
Обрати теми

На уточнене від’ємне значення ліміт не збільшать

Наталія Дзюба, податковий експерт
Лист ДФСУ від 21.10.2015 р. № 22210/6/99-99-19-03-02-15
04
  • висновок документа


    Після «обнулення» показників формули реєстраційна сума збільшується на суму від’ємного значення (ВЗ), задекларованого платником у ряд. 24 і 31 декларації з ПДВ за липень 2015 року, і не перераховується далі у зв’язку з уточненням показників такої звітності

    Після набуття чинності відомим Законом від 16.07.2015 р. № 643-VIII на все «перехідне» ВЗ, точніше на суму ряд. 24 і 31 декларації за червень / II квартал 2015 року, платникам автоматом збільшили ліміт реєстрації. Детальніше про новий показник формули розрахунку ліміту реєстрації ∑ВЗ див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 74, с. 9.

    Причому на виявлені після цього в «перехідному» ВЗ помилки податківці обіцяли коригувати ліміт реєстрації. Так, у Заявці на доопрацювання ПЗ з функціонування СЕА ПДВ у частині обчислення суми ліміту реєстрації податківці замислювали таке — показник ΣВЗ у СЕА має бути:

    — зменшений за підсумками перевірки або при поданні платником УР до декларації за червень / II квартал 2015 року, яким зменшується ВЗ;

    — збільшений за УР до декларації за червень / II квартал 2015 року, яким збільшується ВЗ, але тільки після проведення камеральної перевірки цифр такого УР.

    Проте в листі, що коментується, податківці повідомили: перерахунку ліміту реєстрації при самостійному виправленні «старого» ВЗ через УР не буде.

    Тобто якщо платник виявить заниження ВЗ і через УР покаже його збільшення, це тільки дасть йому можливість урахувати виявлений «+» суми ВЗ у складі податкового кредиту періоду, в якому подано УР, і не більше того. Ліміт реєстрації після камеральної перевірки такого УР на донараховану суму ВЗ, на жаль (!), не збільшиться.

    Проте в будь-якому випадку радимо вам все ж не опускати руки і подавати УР, виявивши не тільки «плюсову», а й «мінусову» помилку у старому ВЗ.

    Адже якщо при перевірці податківці виявлять завищення (!) «перехідного» ВЗ (а отже, і завищення ліміту), то за це:

    — не тільки оштрафують (крім штрафів, передбачених ст. 123 ПКУ, накладуть ще й новий штраф у розмірі 10 % від суми завищення такого ВЗ),

    — а й на суму виявленого завищення платнику зменшать ліміт реєстрації (на підставі погодженого податкового повідомлення-рішення). Це прямо випливає з п. 41 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Ось така несправедливість!

    Нагадаємо: щоб самостійно виправити долютневе ВЗ, податківці спершу радили суму збільшення/зменшення ВЗ зі знаком «+» або «-» довідково зазначати у гр. 11 таблиці 1 додатка Д2 і подавати його до декларації за той звітний період, у якому подано УР, без перенесення цієї суми в розд. IV (див. лист ДФСУ від 07.08.2015 р. № 29168/7/99-99-19-03-02-17 // «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 76, с. 16). Збільшення/зменшення долютневого ВЗ логічніше виглядало в ряд. 20.2 декларації за період, в якому подано УР.

    Проте пізніше з’явився лист ГУ ДФС в Рівненській області від 02.10.2015 р. № 1862/10/17-00-15-01-07, в якому податківці при поданні УР вже вимагали збільшення або зменшення ВЗ у долютневих періодах відображати в ряд. 20.1 розд. III декларації.

    І судячи з інформації від платників, які уточнюють долютневі помилки у ВЗ, декларації з довідковим додатком Д2 вже не проходять. Тому, враховуючи зміну позиції податківців, довідково подавати додаток Д2 із заповненою гр. 11 не потрібно, а результат виправлення слід врахувати в ряд. 20.1 декларації за звітний період, у якому подано УР.

  • App
    Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

    © Factor.Media, 1995 -
    Всі права захищені

    Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

    Ознайомитись з договором-офертою

    Приєднуйтесь
    Адреса
    м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
    Ми приймаємо
    ic-privat ic-visa ic-visa

    Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

    Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі