Теми статей
Обрати теми

Списання кредиторської заборгованості і ПДВ

У підприємства є кредиторська заборгованість, яку визнано безнадійною. Якими є ПДВ-наслідки списання такої заборгованості? Тетяна

Оскільки із запитання незрозуміло, про яку саме кредиторську заборгованість ідеться, розглянемо обидва можливих варіанти.

Отримано і не оплачено товари. У цьому випадку за фактом оприбуткування товарів покупець відобразив податковий кредит. До закінчення строку позовної давності товар він не оплатив.

Податківці наполягають, що у цьому випадку відсутній факт придбання товарів, а отже, вони є безоплатно отриманими. Тому покупець, на їхню думку, має відкоригувати податковий кредит за допомогою бухдовідки. Зменшення податкового кредиту, продовжують податківці, відображається в рядку 16.1 декларації і в додатку Д1. При цьому в колонці 6 таблиці 2 та/або таблиці 3 додатка 1 податківці пропонують зазначати дату складення бухгалтерської довідки, в колонці 7 — БО, а в колонці 8 — підставу для коригування податкового кредиту «Списання кредиторської заборгованості». Інші колонки таблиць 2 і 3 додатка 1 заповнюються в загальному порядку (див. БЗ, підкатегорія 101.23).

Проте на практиці заповнити додаток Д1 таким чином неможливо. Тому вважаємо, що дату бухдовідки потрібно зазначати не в графі 6, а у графі 7. А от у графі 6 чудово виглядатиме запис БО.

На тому, що треба сторнувати податковий кредит, податківці неодноразово наполягали й раніше, і зовсім нещодавно вони ще раз підтвердили свою позицію у листі ДФСУ від 05.10.2015 р. № 21062/6/99-99-19-03-02-15 // «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 86, с. 5. Ми ж зі свого боку продовжуємо заперечувати проти подібних висновків. Два основних аргументи: (1) товари, не оплачені протягом строку позовної давності, не відповідають визначенню безоплатно отриманих ( п.п. 14.1.13 ПКУ); (2) постачання товарів відбувалося на умовах оплатності, тому сторони залишаються відповідно кредитором і боржником ( ч. 2 ст. 267 ЦКУ).

Змагатися за податковий кредит у цьому випадку можна. Для цього треба за погодженням сторін продовжити строк позовної давності, аби заборгованість не вважалася простроченою ( ст. 259 ЦКУ). На судову практику у цьому питанні краще не сподіватися, бо вона є неоднозначною. Причому не забувайте: навіть якщо ви послухаєтеся податківців і зменшите податковий кредит, ваш ліміт реєстрації від цього наразі не зменшиться.

Отримано аванс і не відвантажено товари. У цьому випадку продавець, отримавши аванс, відобразив податкові зобов’язання. Але постачання товару так і не відбулося.

Тут усе простіше. Аванс, за яким протягом строку позовної давності не було постачання, прирівнюється до безповоротної фінансової допомоги ( п.п. 14.1.257 ПКУ). Тож перестав існувати власне об’єкт обкладення ПДВ. А тому продавець може відкоригувати податкові зобов’язання.

Причому зауважте: на таке коригування не складається РК і не відбувається його реєстрація у ЄРПН. У декларації такі коригування відобразяться у рядку 8.1 або 8.2 залежно від дати авансу (до чи після 1 лютого 2015 року). До декларації додається додаток Д1, у графах 6 і 7 якого будуть проставлені прокреслення.

Податківці не так давно погодилися із таким підходом. У листі Міндоходів від 23.06.2014 р. № 11237/6/99-99-19-03-02-15 // «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 72, с. 8, вони визнали: якщо за отриманим авансом протягом строку позовної давності не відвантажено товари, продавець має право відкоригувати свої податкові зобов’язання.

Є ще наразі нечинна консультація з аналогічним висновком (101.07 БЗ). У ній податківці доповнюють висновки листа. Зокрема, від продавця вимагають відобразити отриманий аванс, за яким не відбулося постачання, як безповоротну фіндопомогу (включити її в дохід). Причому якщо продавець повернув покупцеві аванс після того, як сплив строк позовної давності, у ПДВ-звітності продавця це не відображається.

Докладніше про ПДВ-облік простроченої кредиторської заборгованості читайте у «Податки та бухгалтерський обік», 2015, № 29, с. 11; 2013, № 33, с. 5.(ср. )

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі