Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник перевищив дохід: чи можна повернутися?

Підприємець-єдиноподатник (група 2) перевищив обсяг доходу. Чи зможе він колись знову застосовувати спрощену систему? Юлія

Так, звичайно. Питання тільки в тому, коли саме це можна робити. Згідно з п. 291.16 ПКУ право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному календарному році мають платники єдиного податку, які не перевищили протягом календарного року максимальний обсяг доходу для своєї групи.

Але для «молодших» єдиноподатників є таке полегшення: якщо протягом календарного року платники другої групи використали право на застосування іншої ставки єдиного податку у зв’язку з перевищенням доходу для своєї групи, право на спрощену систему в наступному календарному році такі платники все одно мають. За умови, що вони не перевищили обсяг доходу для третьогрупників ( п.п. 3 п. 291.4 ПКУ).

Пам’ятайте: якщо «другогрупний» обсяг доходу перевищено, то до суми перевищення у будь-якому випадку застосовується ставка 15 %. Заява про перехід на третю групу подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу ( п.п. 2 п. 293.8 ПКУ). Якщо ж ви не встигнете перейти на третю групу у визначений строк — доведеться відмовитися від спрощеної системи ( п.п. 1 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Якщо так сталося, що ви опинилися на загальній системі, скільки доведеться на ній працювати? Якщо ви знову хочете на другу групу, тоді щонайменше весь 2016 рік. Податківці вимагають, аби у особи, яка реєструється єдиноподатником, минулорічний обсяг доходу не перевищував обсяг для відповідної групи (див. БЗ, підкатегорія 108.01.01), а у вас цей обсяг вже перевищено.

Якщо ж ви вирішили обрати третю групу і не перевищили обсяг для неї — тоді ви взагалі не повинні втратити право на застосування спрощеної системи. Бо переходити на третю групу можна одразу (якщо встигаєте це зробити у строки, визначені п.п. 2 п. 293.8 ПКУ). Докладніше про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 69, с. 15; 2014, № 99, с. 44.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі