Теми статей
Обрати теми

ОЗ на рубежі 2014 — 2015 рр.: що втратилося/що знайшлося в податковому обліку

Солошенко Людмила, податковий експерт
Перехід на нові правила обліку приніс платникам свої «втрати» і «здобутки». Не опинилися осторонь і ОЗ. З попередніх статей ви вже знаєте: щось для ОЗ «знайшлося» з 01.01.2015 р. в податковому обліку, а щось навпаки, залишилося «за бортом». Давайте систематизуємо та підсумуємо: зберемо ОЗ-здобутки і ОЗ-втрати.

Почнемо з приємного: спочатку скажемо про ОЗ-вигоди, а потім — про ОЗ-втрати. Хоча зауважимо, що в основному вигоди/втрати супроводжують малодохідників, оскільки для них у всьому з 01.01.2015 р. став орієнтиром бухоблік. Тоді як у високодохідників вигоди/втрати, як правило, нівелюються різницями, що рахуються.

Вигоди

Якщо бухобліковий вартісний критерій розмежування ОЗ/МНМА < податкового

Це — вигода малодохідників. Припустимо, до 01.01.2015 р. в бухобліку застосовували вартісний критерій нижче 2500 грн. (тобто менше податкового). Тоді об’єкти меншої вартості одночасно виступали: у бухобліку — ОЗ, у податковому — МНМА. Тому в податковому обліку їх вартість уже могла потрапити до витрат (скажімо, МНМА вже замортизовано). Проте в бухобліку, залишаючись ОЗ, ці об’єкти ще можуть вплинути (!) на податковий облік (через бухамортизацію зменшити фінрезультат). А отже, витрати за ними повторно будуть ураховані в податковому обліку.

Податкова індексація ОЗ за підсумками 2014 року

Податкова індексація ОЗ за підсумками 2014 року може принести вигоди і високодохідникам, і малодохідникам. Так, якщо перехідні ОЗ на кінець 2014 року в податковому обліку проіндексують:

високодохідники — то зможуть далі в податковому обліку нараховувати податкову амортизацію виходячи зі збільшеної (проіндексованої) вартості ОЗ. А через це сума податкової амортизації буде більша;

малодохідники + результати такої податкової індексації відобразять (!) у бухобліку (що дозволяє абзац останній п. 16 П(С)БО 7) — то далі зможуть нараховувати бухгалтерську амортизацію, виходячи зі збільшеної (проіндексованої) вартості ОЗ. Тим самим бухамортизація збільшиться і вплине на об’єкт оподаткування — бухфінрезультат. Детальніше про індексацію/переоцінку ОЗ і відображення її результатів в бухобліку див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 17, с. 23.

Поліпшення ОЗ (у межах 10 %)

У виграші можуть опинитися малодохідники, якщо поліпшували ОЗ. За умови, що в податковому обліку витрати (що не перевищили 10 % «ремонтного» ліміту) потрапили на витрати. Тоді як у бухобліку згідно з правилами витрати на поліпшення (у всій сумі) віднесли на збільшення первісної вартості ОЗ. А отже, через бухоблікову амортизацію вони повторно зменшать об’єкт оподаткування.

Невиробничі ОЗ

З невиробничими ОЗ пов’язана ще одна з вигод малодохідників. І яка! З 01.01.2015 р. малодохідники можуть амортизувати, ремонтувати, покращувати невиробничі ОЗ. Причому всі ці витрати відображати (!) в податковому обліку (тобто витрати зменшуватимуть фінрезультат). Перешкод цьому більше немає.

А ось для високодохідників невиробничі ОЗ у податковому обліку, схоже, всі також залишаться «під забороною». У них не підлягають податковій амортизації витрати на придбання/самостійне виготовлення, ремонт і поліпшення невиробничих ОЗ ( п.п. 138.3.2 ПКУ). Хоча це питання дискусійне (детальніше див. статтю на с. 13).

Втрати

Якщо бухобліковий вартісний критерій розмежування ОЗ/МНМА > податкового

Це випадок, коли до 01.01.2015 р. вартісний критерій розподілу ОЗ/МНМА в бухгалтерському обліку перевищував «податковий» (2500 грн.). Тоді деякі з об’єктів одночасно виступали: для податкового обліку — ОЗ, для бухобліку — МНМА.

У такому разі в бухгалтерському обліку їх вартість уже могла осісти у витратах (скажімо, до бухоблікових витрат могло потрапити 100 % вартості «бухгалтерських» МНМА). Тоді як у податковому обліку ці об’єкти, залишаючись ОЗ, могли бути недоамортизовані. Тоді це обернеться втратою для малодохідників. Недоамортизовані вартості таких об’єктів для податкового обліку пропадуть. Адже головним для малодохідників з 01.01.2015 р. став бухоблік.

Ремонти ОЗ (понад 10 %)

У малодохідників пропадуть понадлімітні витрати на ремонти ОЗ — віднесені в податковому обліку (через перевищення 10 % ліміту) на збільшення вартості ОЗ («старий» п. 146.11 ПКУ). Адже з 1 січня 2015 року малодохідники в усьому рівняються на бухоблік і нараховують тільки бухамортизацію. Для цього використовують бухгалтерську вартість ОЗ. А вона може виявитися менше податкової і не включати витрати на ремонти. Адже за загальними правилами первісну вартість ОЗ у бухгалтерському обліку збільшують тільки витрати на поліпшення ( п. 14 П(С)БО 7).

Більше пощастить тим, хто в бухобліку застосовував «податковий» підхід до обліку ремонтів і поліпшень ОЗ (адже це раніше також дозволяв п. 14 П(С)БО 7). Тоді в таких платників «ремонтних» втрат не буде.

Різниця в амортизації через різні строки служби ОЗ

Ці втрати виникають в малодохідників, якщо в бухгалтерському обліку строк використання ОЗ менший, ніж у податковому. Тоді, звісно, «бухгалтерський» об’єкт ОЗ амортизувався швидше, ніж «податковий». А отже, бухгалтерська залишкова вартість таких об’єктів на 01.01.2015 р. (важлива тепер для малодохідників) буде менша, ніж у податковому обліку. Як наслідок, різниця, що виникла, на жаль, пройде «повз» податкового обліку і до нього не потрапить.

Безоплатно отримані перехідні ОЗ

А ось отримані у минулому (до 01.01.2015 р.) «у дарунок» ОЗ можуть причинити неприємність високодохідникам. Адже при отриманні за ними вже виник «податковий» дохід (згідно зі «старими» пп. 135.5.4, 137.10 ПКУ).

І що виходить далі? До «податкової» перехідної вартості (на 31.12.2014 р.) вони не потрапляють (читай — податкова амортизація за перехідними безоплатними ОЗ не нараховується). Тоді як нарахована в бухобліку амортизація «зніметься» амортизаційною різницею (оскільки за правилами п. 138.1 ПКУ на суму бухамортизації збільшують фінрезультат до оподаткування). Але ж, крім цього, за безоплатними ОЗ в бухобліку разом з амортизацією (Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 131) поступово визнають дохід (Дт 424 — Кт 745). А через це знову «частинами» виникатиме дохід у податковому обліку.
А це призведе до повторного оподаткування.

висновки

  • Податкові ОЗ-вигоди і ОЗ-втрати характерні більше для малодохідників, оскільки виникають при переході від податкових правил до бухгалтерських.

  • Податкова індексація ОЗ за підсумками 2014 року дозволить нараховувати більшу
    податкову амортизацію високодохідникам і бухгалтерську амортизацію малодохідникам
    (якщо останні проведуть її через бухоблік).
  • Малодохідники можуть ураховувати витрати на купівлю, ремонти, поліпшення невиробничих ОЗ у податковому обліку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі