Теми статей
Обрати теми

Знайти і виправити! Або Помилки в пенсійних звітах і формі № Д4

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці
Часом дріб’язкова помилка (та що там помилка, просто описка!) може загрожувати значними грошовими штрафами. Тому, виявивши в пенсійній або ЄСВ-звітності таку ось «красуню», бухгалтер повинен чітко знати, як йому діяти, щоб і вівці були цілі, і вовкам нічого не дісталося. Але перш ніж перейти до окремих випадків, давайте поговоримо про загальне: про види помилок і правила їх виправлення.

Як виправити помилки в пенсійній (далі — ПФ) і ЄСВ-звітності роботодавця? Легко! Зараз розповімо!

Робимо «раз»! Визначаємо, до якого виду належить помилка

Умовно всі помилки в ПФ і ЄСВ-звітності можна поділити на два види. Покажемо їх на схемі нижче.

img 1

Схема, звичайно, — це добре. Але не погано було б навести приклади помилок, — скажете ви. І абсолютно матимете рацію. Почнемо із «несумових» помилок.

Не сумою єдиною

Давайте «познайомимося» ближче із «несумовими» помилками. У цей «гурток за інтересами» входять помилки:

1) у персональних даних працівників (реквізити таблиць 5, 6, 7), наприклад, у:

— громадянстві особи (реквізит «Громадянин України»);

— коді страхувальника (реквізит «Ідентифікаційний код ЄДРПОУ/реєстраційний номер облікової картки платника податків»);

— номері облікової картки застрахованої особи (реквізит «Номер облікової картки ЗО»);

— коді категорії застрахованої особи (реквізит «Код категорії ЗО»);

— кількості календарних днів перебування у трудових/цивільно-правових відносинах, хвороби, відпусток у зв’язку з народженням дитини та без збереження зарплати;

— коді підстави для обчислення стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства (спеціальний стаж) (реквізит «Код підстави для обліку спецстажу»);

2) що виникли у зв’язку з ненаданням відомостей про застраховану особу, які слід було показати в таблицях 5 — 7. Наприклад, у таблиці 5 забули зазначити відомості про те,
що:

— було укладено або розірвано трудовий договір з працівником і цивільно-правовий договір із застрахованою особою — непідприємцем;

— було укладено або розірвано трудовий договір з працівником, працевлаштованим на нове робоче місце;

— працівнику надано відпустку для догляду за дитиною від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку;

— працівнику надано відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

— працівниці надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Обов’язково виправляйте помилки в персональних даних працівників. Адже вони можуть вплинути на правильність обчислення страхового, пенсійного стажу працівників і розмір їх пенсії. Крім того, виправлена «несумова» помилка може врятувати посадових осіб роботодавця від адмінштрафу за ст. 1651 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р.
№ 8073-X
.

А тепер окреслимо коло помилок у сумових показниках ПФ- і ЄСВ-звітності.

Хороша цифра, та не та, що треба

Прикладами помилок у сумових показниках можуть бути:

— помилки в базі справляння ЄСВ (у сумі внесків до Пенсійного фонду — до 2011 року), у тому числі неправильне застосування максимальної величини бази справляння ЄСВ (максимальної величини заробітної плати (доходу), з якої сплачувалися внески до Пенсійного фонду, — до 2011 року);

— помилки в додатковій базі справляння ЄСВ;

— застосування неправильного розміру ставок ЄСВ (внесків до Пенсійного фонду — до 2011 року);

— донарахування (зменшення) ЄСВ за попередні звітні періоди через зміну класу професійного ризику виробництва.

Звертаємо увагу тих, хто в поточному місяці донараховує зарплату за попередній, зокрема, у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилки! Таке донарахування зарплати не є помилкою для цілей справляння ЄСВ! Її суму включаєте до зарплати місяця, в якому здійснили таке донарахування, і справляєте з неї ЄСВ у загальному порядку.

Річ у тім, що зобов’язання зі сплати ЄСВ виникають після нарахування доходу. Отже, коригувати дані, зазначені у звіті з ЄСВ (пенсійному звіті) за минулі звітні періоди, у цій ситуації не потрібно. Донараховані суми відображаєте у звіті з ЄСВ, сформованому за той місяць, в якому вони були нараховані. Зазначимо, що сьогодні є чинним звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб і суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до фіскальних органів, наведений у додатку 4 Порядку № 435 (далі — Звіт за формою № Д4).

Зауважте: якщо сумова помилка призвела до необхідності донараховувати ЄСВ, страхувальнику загрожує штраф у розмірі 10 % такого донарахованого ЄСВ за кожний повний або неповний звітний період, за який його донараховано, але не більше 50 % донарахованого ЄСВ. Причому цей штраф необхідно буде сплатити незалежно від того, ким ці внески були донараховані — контролюючим органом за результатами перевірки або самим страхувальником. Детальніше — в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 45.

Робимо «два»! Виправляємо помилку

Якщо помилку виявили до закінчення граничного строку подання звітності з ЄСВ. Скажемо чесно — вам пощастило! У такій ситуації необхідно повторно сформувати та подати до ДПІ Звіт за формою № Д4 з правильними показниками до закінчення граничного строку. Чинним вважатиметься останній електронний або паперовий звіт, поданий вами ( п. 1 розд. V Порядку № 435).

Важливо!

Заново формувати та подавати необхідно весь звіт з ЄСВ з усіма таблицями зі статусом «початкова», а не тільки ті таблиці, в яких були виявлені помилки

Якщо після виявлення помилки у поданому звіті до закінчення його строку подання подати тільки окремі таблиці форми № Д4 за поточний звітний період зі статусом «скасовуюча», «додаткова», то такий звіт не вважатиметься звітом і вважатиметься таким, що не подавався.

Якщо помилку виявили після закінчення граничного строку подання ПФ і ЄСВ-звітності. Порядок виправлення такої помилки залежить від виду помилки (див. схему на с. 6).

«Несумові» помилки, допущені у Звіті за формою № Д4, виправляєте, формуючи титульний аркуш і відповідні таблиці зі статусом «скасовуюча», «додаткова», «початкова».

Помилку (описку) у персональних даних працівника в уже поданому звіті виправляють через таблиці зі статусом «скасовуюча» і «початкова». Щоб доповнити таблиці 5 і 7 забутими рядками, формують таблиці зі статусом «додаткова». Повністю скасувати відомості, що помилково потрапили до таблиць 5, 6 і 7, можна продублювавши їх у таблиці зі статусом «скасовуюча».

При цьому врахуйте, що:

по-перше, звіт, сформований для виправлення «несумових» помилок за попередні звітні періоди, не повинен містити таблицю 1 форми № Д4;

по-друге, формуючи таблиці 6, не можна змінювати сумові показники;

по-третє, якщо ви подаєте за один і той самий звітний період таблиці зі статусами «скасовуюча» і «додаткова», їх необхідно подавати з окремими титульними аркушами (як два окремі звіти).

«Несумову» помилку виявили податківці? Надайте їм протягом 10 робочих днів з дня отримання такої інформації необхідні скасовуючі, початкові або додаткові таблиці звіту (див. вище).

А якщо «несумова» помилка була допущена при формуванні пенсійної звітності за періоди до 2011 року? Тоді її потрібно виправляти відповідно до:

Порядку № 7-6, якщо помилки допущено за періоди до 2010 року;

Порядку № 26-1, якщо помилка — у звітних періодах 2010 року.

Водночас серед усього розмаїття «несумових» помилок є такі, які не піддаються виправленню. Про них читайте на с. 29.

Помилку в сумових показниках виправляють через таблиці 1 і 6 (за необхідності) Звіту за формою № Д4 за поточний звітний період.

Важливо! Обов’язково виправляйте помилки в ПФ і ЄСВ-звітності! Річ у тім, що

строк давності для стягнення недоїмки, пені та штрафів за пенсійними внесками не застосовується після 01.01.2004 р. ( ч. 15 ст. 106 Закону № 1058), а з ЄСВ — з моменту появи на світ цього внеску ( ч. 16 ст. 25 Закону № 2464)

Водночас, на думку ВСУ (див. постанови ВСУ від 04.06.13 р. № 21-170а13 і від 04.02.14 р. № 21-458а13), Пенсійний фонд не має права накладати штрафи за старі помилки згідно із Законом № 1058, крім як у випадку із стягненням заборгованості, що виникла до 01.01.2011 р. Проте навіть у цьому випадку адмінштрафу не уникнути.

Розібравшись з помилками, давайте поговоримо про те, куди подавати звіти з виправленнями.

Робимо «три»! Йдемо здаватися

Звіти з виправленими помилками в ЄСВ-звітності, незалежно від того, коли вони були допущені, несемо податківцям. Форма звіту — та, що діє на момент виправлення помилки.

Виняток — деякі помилки, що зачіпають дані про працівника і стосуються періодів справляння пенсійного внеску (періоди до 01.01.2011 р.). Про ці помилки та багато інших у ПФ і ЄСВ-звітності ми з вами поговоримо детальніше
далі.

висновки

  • Помилки, допущені в ПФ- і ЄСВ-звітності, можна умовно поділити на сумові та «несумові».
  • Якщо помилку виявлено до закінчення граничного строку подання Звіту за формою № Д4, її можна виправити, подавши звіт з правильними даними до закінчення цього строку.
  • Порядок виправлення помилки в ПФ- і ЄСВ-звітності, виявленої після закінчення граничного строку її подання, залежить від виду такої помилки.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі