Теми статей
Обрати теми

Службове поле до ряд. 22.1: коли повинно стати у нагоді

Адамович Наталія, податковий експерт
Об’єкт нашого сьогоднішнього обговорення — службове поле до ряд. 22.1 декларації з ПДВ. Як виявилось, у наших читачів ще залишилося чимало сумнівів і запитань з приводу заповнення на перший погляд цього простого показника декларації. Коли це поле заповнюється? Яку суму в ньому слід зазначати? Можна уточнити цей показник чи ні? Що світить за помилку? Поспішимо усунути всі сумніви, залишивши їх у минулому.

ПДВ-звітність

Яка роль службового поля?

Додаткове поле в ряд. 22.1 розд. III декларації призначено для відображення ліміту реєстрації (суми, розрахованої за формулою з п. 2001.3 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, далі — ПКУ)* на момент подання декларації.

* Згідно з чинною редакцією п. 2001.3 ПКУ показники формули обчислюються з 01.07.2015 р. Детальніше про складові формули див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 74, с. 5.

Запам’ятайте! Призначення цього поля не зовсім довідково-інформативне, що вимагає показати ліміт реєстрації, який склався у платника на момент подання декларації. Це поле бере участь у розрахунку суми від’ємного значення (ВЗ), яке може бути ( п. 200.4 ПКУ):

— зараховано в рахунок зменшення суми податкового боргу (ряд. 23.1) та/або

— підлягати бюджетному відшкодуванню (БВ) на рахунок платника в банку (ряд. 23.2).

Для цих цілей дозволяється використовувати ВЗ у межах ліміту реєстрації, що склався на момент отримання податківцями декларації з ПДВ

Як показник службового поля бере участь у такому розрахунку? Спершу суму ліміту реєстрації ставимо у службове поле. Далі розрахунковим шляхом визначаємо показник самого ряд. 22.1 як різницю між сумою ВЗ із ряд. 22 і сумою ліміту реєстрації зі службового поля (див. рис. 1).

22

Сума від’ємного значення поточного звітного (податкового) періоду та від’ємного значення, що включається до складу податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду (рядок 19 + рядок 21)

4000

22.1

з рядка 22 сума перевищення від’ємного значення над сумою, обчисленою відповідно до пункту 2001.3 статті 2001 розділу V Кодексу на момент подання

1500

податкової декларації

сума, обчислена відповідно до пункту 2001.3 статті 2001 розділу V Кодексу на момент подання податкової декларації

2500

Рис. 1. Фрагмент форми декларації з ПДВ

Тому від того, яке значення ви зазначите у службовому полі, по суті залежатиме сума ПДВ, яку ви зможете заявити до БВ. Оскільки згідно з порядком заповнення декларації з ПДВ до ряд. 23 потрапляє різниця: ряд. 22 - ряд. 22.1. Показник же ряд. 22.1 йде у ряд. 24 (зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного періоду (ряд. 20.1 декларації за наступний період).

Приклад 1. У декларації з ПДВ за вересень 2015 року заповнено ряд. 22 — 4000 грн. Ліміт реєстрації на момент подання — 2500 грн. Підприємство прийняло рішення від’ємний ПДВ заявити до бюджетного відшкодування (податкового боргу немає).

img 1

Рис. 2. Фрагмент декларації за вересень 2015 року — ВЗ заявляємо до БВ

Звідки беремо ліміт реєстрації

Інформацію про ліміт реєстрації можна отримати, надіславши запит J/F1301205 «Запит щодо отримання інформації в розрізі операцій з системи електронного адміністрування ПДВ» і отримавши відповідь — J/F1401205 «Витяг в розрізі операцій з системи електронного адміністрування ПДВ».

Нагадаємо, що всі дані з ПДВ-рахунку податкова надає на безоплатній основі та без обмеження кількості запитів у часі (підкатегорія 101.08 БЗ).

У службовому полі до ряд. 22.1 зазначаємо суму ліміту реєстрації з ряд. 2 Витягу

Важливо! Службове поле ряд. 22.1, як, утім, і всі інші рядки декларації з ПДВ, заповнюються у гривнях без копійок ( п. 4 Порядку № 966*). Тому якщо в ряд. 2 Витягу ваш ліміт реєстрації прийшов з копійками, то спершу потрудіться його округлити і тільки в такому «цілому» вигляді вписуйте у службове поле.

* Порядок заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 23.09.2014 р. № 966.

Головне, щоб інформація про ліміт реєстрації була максимально наближена до моменту подання в податкову декларації з ПДВ або декларації з ПДВ з позначкою «Звітна нова» (див. лист ГУ ДФС у Тернопільській області від 14.09.2015 р. № 211/6/19-00-17-01-27/9315).

Інакше, зважаючи на «нестабільність» ліміту реєстрації, це може призвести до невідповідності ліміту реєстрації. Адже податківці його контролюють на момент отримання декларації з ПДВ ( п. 200.4 ПКУ). Тоді у квитанції № 2 (звіті про прийняття декларації) «негаразд» зі службовим полем ряд. 22.1 обов’язково буде помічений як помилка. Невідповідність ліміту реєстрації — це поширене явище: у декларації наводиться округлений ліміт, а податківці його бачать з копійками. Ось вам і помилка.

Переживати та робити будь-які дії з їх виправлення не потрібно. Декларація вважається прийнятою, адже невідповідність ліміту — не підстава для відмови у прийнятті декларації ( п. 49.8 ПКУ). Для вас зауваження про помилку — довідкова інформація.

Якщо ліміт вичерпаний

Якщо на момент подання декларації ваш ліміт реєстрації виявився вичерпаним (дорівнює нулю), а «вхідні» ПН не встигли виправити ситуацію, то отримавши Витяг з таким «сюрпризом», нічого не залишається, як у службовому полі зобразити «0» (нуль).

Принаймні так радили діяти податківці платникам-безлімітникам (тим, у кого ліміт реєстрації був від’ємним) у період ще тестового режиму роботи СЕА (див. лист ДФСУ від 06.03.2015 р. № 7796/7/99-99-19-03-02-17). Проте якщо ваше програмне забезпечення «0» не приймає, то залиште його взагалі порожнім. У такому разі в декларації з ПДВ ряд. 22 = ряд. 22.1 = ряд. 24.

Приклад 2. У декларації з ПДВ за вересень 2015 року заповнено ряд. 22 — 4000 грн. Ліміт реєстрації на момент подання — 0 грн.

img 2

Рис. 3. Фрагмент декларації за вересень 2015 року — ліміту немає

Якщо ліміт реєстрації більше ВЗ

А як бути, якщо величина ліміту з ряд. 2 Витягу виявиться більше суми ВЗ, що міститься в ряд. 22? Яку суму проставляти в довідковому полі до ряд. 22.1? Керуючись п.п. 4 п. 5 розд. V Порядку № 966, найправильніше в такій ситуації діяти таким чином:

— у службовому полі до ряд. 22.1 зазначити всю суму ліміту реєстрації, а не тільки суму, що дорівнює ряд. 22;

— оскільки сума ряд. 22 менше ліміту реєстрації, то ряд. 22.1 (не службове поле) залишити порожнім.

Якщо зробити це не вийде (у вашому програмному забезпеченні ряд. 22.1 автоматом видає різницю між ряд. 22 і службовим полем), то відключіть автоматичний перерахунок і в ручному режимі ряд. 22.1 залиште порожнім. У такому разі в декларації з ПДВ ряд. 22 = ряд. 23.

Приклад 3. У декларації з ПДВ за вересень 2015 року заповнено ряд. 22 — 4000 грн. Ліміт реєстрації на момент подання — 5000 грн. Платник прийняв рішення не заявляти від’ємний ПДВ до бюджетного відшкодування.

img 3

Рис. 4. Фрагмент декларації за вересень 2015 року — ліміт вище ВЗ

Декларація без ВЗ: службове поле не заповнюємо

Одне із запитань, що часто звучать: чи заповнювати службове поле ряд. 22.1, якщо в декларації з ПДВ виходить сума податку до сплати — заповнено ряд. 25.1? Запитання поставлене неспроста.

Річ у тім, що на перший погляд норма п.п. 4 п. 5 розд. V Порядку № 966 далеко не однозначна. Якщо звернутися до його останнього абзацу, складається враження, що заповнювати службове поле потрібно завжди.

Проте це не зовсім так. Це правило потрібно читати тільки в ув’язці з правилом заповнення всього розділу. Заповнено ряд. 22, відповідно заповнити доведеться і ряд. 22.1 і відповідно службове поле до цього рядка.

Службове поле приставлене до певного рядка, відповідно воно

повинне заповнюватися тільки в тому випадку, якщо в декларації підлягає заповненню ряд. 22

Якщо ж ряд. 22 при складанні декларації з ПДВ залишається порожнім — ВЗ у платника немає, заповнювати службове поле з лімітом реєстрації не треба. На це звертають увагу і податківці (див. підкатегорію 101.23 БЗ).

ВЗ немає, а службове поле заповнили

Як же бути, якщо службове поле до ряд. 22.1 усе ж заповнили? Навіть якщо платник вимоги Порядку № 966 зрозумів буквально і в декларації, в якій немає і грама від’ємного значення, довідково («шоб було» ☺) показав у службовому полі ліміт реєстрації — помилки не буде. Наведення суми ліміту реєстрації у службовому полі безпосередньо ніяк не впливає на суму податкових зобов’язань або податкового кредиту поточної декларації з ПДВ. Відповідно немає сенсу подавати й УР.

Максимум, що на вас чекає — квитанція № 2 з інформацією про те, що звітність прийнята, але є помилка, пов’язана з лімітом реєстрації (якщо є така невідповідність, наприклад, через округлення). Крім того, заповнення службового поля в декларації без ВЗ може збентежити не тільки податківців, а й саму програму. Зазначений у цьому полі ліміт реєстрації автоматично перестрибне в ряд. 23.

Тому при довідковому варіанті заповнення службового поля відключайте автозаповнення, щоб сума ліміту реєстрації не засвітилася в ряд. 23.3.

Заявили БВ, а службове поле не заповнили

Проблеми можуть виникнути у платників, які ігнорують заповнення службового поля. Адже це поле набуває «розрахункового» сенсу саме тоді, коли платник надумав заявити бюджетне відшкодування, та ще й грошима/або бажає погасити за рахунок від’ємного значення податковий борг. Як ви вже знаєте, це можна зробити тільки в межах суми ліміту реєстрації.

Від того, яке значення ви зазначите у службовому полі до ряд. 22.1, залежатиме сума ПДВ, яку ви можете повернути або пустити на погашення боргу

Платник обов’язково повинен відобразити цю планку у службовому полі.

Якщо ви не заповните це поле в декларації, податківці вже точно позбавлять вас заявленого права на бюджетне відшкодування. Адже відсутність ліміту реєстрації в довідковому полі вони трактують як пряму відмову від БВ, вимагаючи, щоб у такому разі в декларації ряд. 22 = 22.1 (не службове поле) = ряд. 24 (тобто без жодних претензій платника на бюджетне відшкодування).

Вам залишається тільки спорити та доводити зворотне в суді. І хоча правда може бути й на вашому боці (див. постанову Харківського окружного адміністративного суду від 01.07.2015 р. у справі № 820/4988/15 // «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 64, с. 20), наша порада — не витрачати нерви і час даремно.

Самодіяльність у заповненні затвердженої форми декларації з ПДВ, ігнорування закладеного в ній алгоритму завжди призведуть до конфлікту. Адже в п.п. 4 п. 5 розд. V Порядку № 966 чітко зазначено, що сума, розрахована згідно з п. 2001.3 ПКУ, зазначається у відповідному службовому полі в ряд. 22.1.

Ліміт був, але службове поле не заповнили

Чи буде помилковою декларація, в якій платник не претендує на бюджетне відшкодування або погашення податкового боргу, не заповнив додаткове поле до ряд. 22.1?

На наш погляд, якщо платник не претендує на бюджетне відшкодування і вирішив не возитися із запитом (дізнаватися суму ліміту реєстрації), а в службовому полі ряд. 22.1 поставив «0», то помилки тут не буде.

Подавати УР, щоб вписати у службове поле ліміт реєстрації, не потрібно. Сенсу в такому УР немає: зазначення суми ліміту реєстрації в службовому полі ніяк не вплине на суму податкових зобов’язань або податкового кредиту декларації з ПДВ, що виправляється.

Дістатися на горіхи може тільки посадовим особам платника за порушення порядку ведення податкового обліку — від 85 грн. до 170 грн. ( ст. 1631 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X).

висновки

  • Службове поле до ряд. 22.1 заповнюється тільки в тому випадку, якщо заповнено ряд. 22 (є ВЗ). Але помилки не буде, якщо це поле ви заповните довідково і в декларації без ВЗ.
  • Навіть якщо ви не претендуєте на бюджетне відшкодування, ліміт реєстрації у службовому полі декларації бажано зазначити. Інакше не виключено, що ваші посадові особи будуть покарані адмінштрафом.
  • Фактична оплата ВЗ і наявність достатньої суми ліміту реєстрації не врятують бюджетне відшкодування, якщо службове поле до ряд. 22.1 залишиться не заповненим.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі