Теми статей
Обрати теми

Переходимо із загальної системи на ЄП/із ЄП на загальну: особливості для юросіб

Білова Наталя, податковий експерт
Бізнес — справа жорстока. Не кожне підприємство у змозі витримувати податковий тягар, що звалюється на нього щомісячно. Добре хоч, вітчизняне законодавство йде назустріч підприємцям і дозволяє обирати найбільш прийнятну для них систему оподаткування — загальну чи спрощену. Тому міграція з платників податку на прибуток в єдиноподатники і назад — справа для суб’єктів господарювання абсолютно звичайна. Але щоб така процедура проходила гладесенько-рівнесенько, потрібно чітко дотримуватися «міграційних» правил. Найважливіші з них ми вам зараз нагадаємо. Озброюйтеся знаннями та вперед!
img 1

Хочете стати платником єдиного податку (далі — ЄП)? Немає проблем. Для цього потрібно тільки відповідати певним критеріям і подати контролерам заяву.

Що це за критерії? За якою формою та в які способи подають заяву? Які нюанси супроводжують перехід із загальної системи оподаткування на ЄП і назад? Відповіді на ці запитання, дорогі колеги, перед вами.

Хто може стати платником ЄП?

Одразу попередимо: основній масі юросіб будь-якої організаційно-правової форми, які бажають працювати на спрощеній системі оподаткування, відкрита дорога у третю групу ЄП ( п. 291.4 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, далі — ПКУ). До першої та другої груп записують тільки фізосіб-підприємців.

ЄП під забороною для:

— страхових брокерів, всякого роду фінансових установ, реєстраторів цінних паперів ( п.п. 291.5.4 ПКУ);

— підприємств, у статутному капіталі яких сукупність часток юросіб-неєдиноподатників ≥ 25 % ( п.п. 291.5.5 ПКУ);

— філій юросіб-неєдиноподатників ( п.п. 291.5.6 ПКУ);

— юросіб-нерезидентів ( п.п. 291.5.7 ПКУ);

— підприємств, в яких на дату подання заяви про перехід на ЄП є податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, що виник у результаті форс-мажорних обставин ( п.п. 291.5.8 ПКУ).

Юрособи 3 групи мають право самостійно обрати одну з двох ставок ЄП ( п. 293.3 ПКУ):

— або 2 % доходу — з окремою сплатою ПДВ,

— або 4 % доходу — без сплати ПДВ (ПДВ уключено до складу ЄП).

Але перш ніж запустити маховик переходу на ЄП, перевірте, чи «вписуєтеся» ви в установлений єдиноподатний критерій за обсягом отриманого доходу за календарний рік. Зверніть увагу: дохід беремо за минулий рік!

Для третьої групи такий «прибутковий» критерій становить 20 млн грн.

А ще звірте види діяльності, якими займаєтеся, із «заборонним» списком з п.п. 291.5.1 ПКУ. І якщо хоча б одним із них ви збираєтеся займатися й надалі, то про перехід на ЄП можете забути.

Отже, з «прибутковим» критерієм у вас повний порядок? І від заборонених видів діяльності ви відмовилися (ну або взагалі ними не займалися)? Податкового боргу теж немає? Тоді сміливо заповнюйте та подавайте до свого податкового органу заяву про застосування спрощеної системи оподаткування за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. № 1675.

Коли та в який спосіб подати заяву про перехід на ЄП?

Заяву про перехід на ЄП подають не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу ( п.п. 298.1.4 ПКУ).

Якщо ви зібралися працювати на «спрощенці» з початку IV кварталу 2015 року, майте на увазі:

останній день для подання заяви — 15 вересня 2015 року

Заповніть її українською мовою. Обов’язково внесіть у неї відомості, що перелічені в п. 298.3 ПКУ, а саме:

— своє найменування;

— код згідно з ЄДРПОУ;

— свою податкову адресу;

— місце здійснення госпдіяльності;

— обрані види госпдіяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010;

— обрану групу і ставку ЄП;

— середньооблікову чисельність працівників;

— дату (період) обрання або переходу на ЄП.

Два слова з приводу середньооблікової чисельності. Хоча для юрособи цей критерій — пережиток минулого, але в п.п. 7 п. 298.3 ПКУ він згадується і досі. І контролери все ще хочуть бачити його у вашій ЄП-заяві. Поки не зміняться його форма (уточнюють вони — див. консультацію в підкатегорії 108.01.01 БЗ) і зазначена норма ПКУ (уточнюємо ми ☺). Що ж, підіть їм назустріч — зазначте середньооблікову чисельність працівників за минулий календарний рік.

Заяву можете віднести до контролюючого органу особисто або надіслати поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення ( п. 4 Порядку подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, затвердженого наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. № 1675). А ось надіслати її в електронній формі поки що не вийде, така можливість ще не реалізована — скаржаться податківці (див. консультацію в підкатегорії 108.01.01 БЗ).

Майте на увазі: якщо заяву ви надіслали поштою, то датою її подання буде дата надходження до контролюючого органу, що проставляється на першій сторінці оригіналу документа (див. консультацію в підкатегорії 107.01 БЗ). Тому не відкладайте похід на пошту на останній день, щоб потім не з’ясовувати стосунки з податківцями. Побережіть свій час і нерви.

Разом із заявою не забудьте подати Розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, за формою, затвердженою наказом № 1675 (ср. ). Цього вимагає п. 5 зазначеного вище Порядку.

Увага! Той, хто вирішив перейти на ЄП з IV кварталу 2015 року, у Розрахунку наводить дохід, отриманий за 2014 рік

Підприємства-загальносистемники, які не були платниками ПДВ, але тепер хочуть стати єдиноподатниками-ПДВшниками, до заяви на ЄП додають ще й заяву про реєстрацію платником ПДВ за формою № 1-ПДВ. Зауважимо, що вони мають право звітувати з ПДВ щокварталу, але не одразу ( п. 202.2 ПКУ). Про те, як стати ПДВ-квартальником, читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 4, с. 22.

А ось перехід підприємства на ЄП без сплати ПДВ — це підстава для анулювання ПДВ-реєстрації ( п.п. «в» п. 184.1 ПКУ).

Ініціювати ПДВ-розреєстрацію може як сам платник, подавши податківцям заяву на ПДВ-анулювання за формою № 3-ПДВ, так і податківці ( п. 184.2 ПКУ).

Щоб стати єдиноподатником-безПДВшником, подавати заяву за формою № 3-ПДВ зовсім не обов’язково. Достатньо проставити відповідну «безПДВшну» відмітку в заяві про перехід на ЄП — і справу зроблено. Контролери «автоматично» виключать вас з Реєстру платників ПДВ останнім днем звітного періоду, що передує періоду переходу на ЄП ( абз. п’ятий п. 5.4 розд. V Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1130). Цією відміткою, судячи з усього, слугує інформація з пункту 8 заяви на ЄП, де зазначені бажана ЄП-група та ставка (без ПДВ).

Але якщо ви все ж таки вирішили подати окрему заяву на анулювання ПДВ-реєстрації за формою № 3-ПДВ, то майте на увазі таке. Хоча вивести вас з числа платників ПДВ податківці й повинні останнім днем звітного періоду перед переходом на ЄП, насправді все може скластися не так, як ви чекаєте. А все тому, що контролери на місцях часто анулюють ПДВ-реєстрацію за датою подання платником цієї заяви. Мало того, вам одночасно в цією заявою доведеться подати ще й останню ПДВ-декларацію (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 17, с. 13).

У результаті може вийти, що деякий час до початку чудового ЄП-майбутнього ви зависнете ніби між небом і землею — начебто ще не платник ЄП за безПДВшною ставкою, але вже й не платник ПДВ. Вам це потрібно?

Тому краще відмовтеся від окремої заяви за формою № 3-ПДВ, а покладіться тільки на заяву про перехід на ЄП. Тоді ПДВ-розреєстрація точно відбудеться в очікуваний строк.

Ідучи з ПДВ, не забудьте в останньому звітному періоді нарахувати податкові зобов’язання на залишки товарів і необоротних активів, при купівлі яких відобразили податковий кредит ( п. 184.7 ПКУ).

Після подання ЄП-заяви чекати вердикту податківців зовсім недовго. Якщо немає підстав для відмови в ЄП-реєстрації, вони присвоять вам заповітний статус платника ЄП уже протягом двох робочих днів з дати отримання ЄП-заяви ( п. 299.3 ПКУ).

Як дізнатися, що ви стали єдиноподатником, адже Свідоцтва платників ЄП уже давно канули в Лету? Дуже просто: інформацію про себе ви можете знайти в Реєстрі платників ЄП на сайті ДФСУ: http://www.sfs.gov.ua/rpep.

Зарубайте собі на носі: перейти на ЄП ви маєте право тільки один раз протягом календарного року

Тобто якщо з 1 січня цього року ви набули статусу платника ЄП, але потім в одному з кварталів відмовилися від нього на користь загальної системи, знову стати спрощенцем у цьому ж календарному році не вийде, доведеться зачекати початку наступного року.

Зовсім інша справа, якщо до лав єдиноподатників ви влилися з IV кварталу 2014 року і пропрацювали на ньому I квартал 2015 року, з II кварталу перейшли на загальну систему, а з IV кварталу 2015 року знову хочете обрати ЄП. У цьому випадку жодних перешкод для ЄП-переходу бути не повинно. Судіть самі.

У п.п. 298.1.4 ПКУ йдеться про перехід на спрощену (!) систему, а підприємство на спрощену систему на початку 2015 року не переходило — воно перебувало на ній. Отже, перехід на ЄП з IV кварталу 2015 року має бути для нього дозволений, адже за цей рік він перший і єдиний. До речі, так само думають і суди (див., зокрема, постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 29.07.2014 р. у справі № 804/9024/14).

Точну дату, з якої суб’єкт господарювання планує стати спрощенцем, він сам зазначає в пункті 5.1 ЄП-заяви. Той, хто хоче перейти із загальної системи оподаткування на ЄП з IV кварталу 2015 року, у пункті 5.1 пише «1 жовтня 2015 року».

Ви, ледь устигнувши зареєструватися єдиноподатником, раптом зрозуміли, що бути загальносистемником краще? Знайте: «узяти і кинути» ЄП нараз не вийде — доведеться відпрацювати на ньому як мінімум до кінця кварталу. І якщо на той час ви не передумаєте, то можете не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку наступного кварталу подати заяву про відмову від ЄП. Ось тоді, будь ласка, — з першого числа наступного кварталу ви знову загальносистемник (детальніше про порядок переходу з ЄП читайте нижче).

Коли подавати останні декларації з податку на прибуток і ПДВ?

Декларація з податку на прибуток. На жаль, чіткої відповіді на запитання про те, коли подавати останню податковоприбуткову декларацію при переході із загальної системи на ЄП, ПКУ не дає. У його п. 57.1 ми знаходимо керівництво до дії тільки для платників, які:

— минулого року спрацювали у збиток, а за підсумками першого кварталу поточного року отримали прибуток — вони надають піврічну і триквартальну декларації;

— за підсумками I кварталу (півріччя, трьох кварталів) звітного року спрацювали у збиток — вони мають право подати першоквартальну (піврічну, триквартальну) декларацію.

А ось усі інші платники звітують з податку на прибуток за рік.

Якщо чітко дотримуватися ПКУ, виходить, що той, хто захоче перейти на ЄП, скажімо, з 01.10.2015 р., останню податковоприбуткову декларацію має надати за підсумками 2015 року (у строк до 1 червня 2016 року) і «засвітити» в ній відповідні показники тільки трьох кварталів 2015 року.

Але для ЄП-перехідного випадку, виявляється, контролери зробили виняток. Про це свідчить їх консультація в підкатегорії 102.20.01 БЗ.

На думку фіскалів, під час переходу платника податку на прибуток на «спрощенку» декларацію з податку на прибуток він зобов’язаний подати у строки, установлені для квартального звітного періоду,

за період, що передує кварталу, з якого став єдиноподатником

Тобто від загальносистемника, який перейде на ЄП з 01.10.2015 р., останню податковоприбуткову декларацію податківці чекатимуть за три квартали 2015 року не пізніше 10 листопада 2015 року. Форму декларації вони поки що пропонують використовувати стару — затверджену наказом Міндоходів від 30.12.2013 р. № 872, але заповнювати та подавати до неї у вигляді додатка проект декларації, розміщений на веб-порталі ДФС (http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2015-rik/63722.html) (див. лист ДФСУ від 29.07.2015 р. № 27719/7/99-99-19-02-01-17).

Декларація з ПДВ. Вище ми зазначили, що для анулювання ПДВ-реєстрації при переході на ЄП без ПДВ суб’єкту господарювання найкраще обійтися однією ЄП-заявою, без подання заяви за формою № 3-ПДВ.

Тоді контролери точно позбавлять його ПДВ-статусу останнім днем звітного періоду, що передує переходу на ЄП.

У цьому випадку новоспечений єдиноподатник — колишній ПДВшник благополучно подасть декларацію з ПДВ з останніми податковими зобов’язаннями у стандартні строки, установлені п. 203.1 ПКУ, тобто протягом 20 (40) календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду, в якому власне й відбулося ПДВ-анулювання.

Припустимо, загальносистемник — щомісячний платник ПДВ у зв’язку з переходом з IV кварталу 2015 року на ЄП за ставкою 4 % планує розпрощатися зі своїм ПДВ-статусом 30 вересня 2015 року. У зв’язку з цим останню декларацію з ПДВ він має подати за вересень 2015 року не пізніше 20 жовтня.

Розрахуватися з бюджетом і з податку на прибуток і з ПДВ йому належить протягом 10 календарних днів, що настають за граничним строком подання останньої декларації.

Як перейти з ЄП на загальну систему оподаткування

Відмовитися від «спрощенки» підприємство може:

— або за власним бажанням

— або в обов’язковому порядку, якщо порушило встановлені правила роботи на ЄП.

Нагадаємо, що обов’язково перейти з ЄП на загальну систему оподаткування єдиноподатник 3 групи повинен, якщо він:

— перевищив протягом календарного року обсяг доходу, установлений для своєї групи ( п.п. 3 п.п. 298.2.3 ПКУ);

— застосував негрошовий спосіб розрахунків ( п.п. 4 п.п. 298.2.3 ПКУ);

— здійснив заборонені види діяльності ( п.п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Уживатися в роль загальносистемника не зі своєї волі доведеться з 1 числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, в якому допущено порушення.

Щоб стати загальносистемником (хоч добровільно, хоч вимушено), суб’єкт госпдіяльності має подати контролерам заяву про відмову від ЄП

Зробити це треба не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку кварталу, з якого заплановано перехід на загальну систему ( п.п. 298.2.1 ПКУ).

Форма заяви та сама, що і при переході на ЄП. У заяві заповнюють пункти 1, 2, 3, 4, 5, 6 і 7. Тільки в пункті 5 документа замість «реєстраційного» пункту 5.1 заповнюють «розреєстраційний» пункт 5.4. Тут вписують дату, з якої планують відмовитися від ЄП, і зазначають причину відмови — проставляють відмітку у відповідній комірці.

Отже, якщо ви самостійно вирішили змінити статус єдиноподатника на статус загальносистемника з IV кварталу 2015 року, подайте «відмовну» ЄП-заяву не пізніше 18 вересня, оскільки 19 і 20 вересня — вихідні. При цьому в пункті 5.4 напишіть «1 жовтня 2015 року».

Якщо запізнитеся (подасте заяву після 20 вересня, але до 21 грудня 2015 року), на загальну систему зможете перейти не раніше ніж з 1 січня 2016 року.

Проте врахуйте: відкладати набезрік перехід у загальносистемники можуть собі дозволити тільки добровольці. А ось порушникам умов перебування на ЄП затягувати з поданням заяви не варто. Хоча в цьому й сенсу немає, адже при перевірці контролери все одно позбавлять їх єдиноподатного статусу з 1 числа місяця, що настає за «порушувальним» кварталом.

Та ще й тут спрацює покарання — можливість знову стати платником ЄП з’явиться у порушника аж після закінчення чотирьох послідовних кварталів з того моменту, як його позбавили єдиноподатного статусу.

Як відзвітувати з ЄП і з податку на прибуток?

Незважаючи на те що через 10 календарних днів після подання «відмовної» ЄП-заяви суб’єкт господарювання перестає бути єдиноподатником, відзвітувати з ЄП в установлені строки* він зобов’язаний, як нічого не було.

* Протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу ( п.п. 49.18.3, п. 296.3 ПКУ).

Зверніть увагу: за три квартали 2015 року подати ЄП-декларацію треба вже за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578 (див. консультацію в підкатегорії 108.01.05 БЗ).

Ну і, звичайно, в новому (податковоприбутковому) статусі підприємство чекає своя звітність. Так, юрособи, які переходять з ЄП на загальну систему оподаткування, незалежно від того, сталося це з 1 січня поточного року або в середині року, мають подати річну декларацію з податку на прибуток. При цьому базовий звітний (податковий) період для них починається з дати переходу на загальну систему і закінчується 31 грудня поточного року.

Тобто платники, які перейдуть з ЄП у загальносистемники з IV кварталу 2015 року, зобов’язані подати річну декларацію з податку на прибуток в загальновстановлений строк до 1 червня 2016 року, але записати до неї показники тільки IV кварталу 2015 року. Такий висновок можна зробити з консультації податківців, розміщеної в підкатегорії 102.21 БЗ.

Приємний бонус: такі «перехідники» не повинні сплачувати авансові внески з податку на прибуток у 2016 році, оскільки фактично прирівняні до новостворених у 2015 році.

Перехідні операції: загальна система ЄП

Ситуація 1. Товари відвантажено (роботи виконано, послуги надано) на загальній системі, оплату за них отримано на ЄП.

Ви напевно вже чудово засвоїли, що з 01.01.2015 р. «головнокомандуючим» у питаннях визначення об’єкта обкладення податком на прибуток є бухгалтерський фінрезультат, відкоригований на різниці, передбачені розд. III ПКУ ( п.п. 134.1.1 ПКУ).

При відвантаженні товару (виконанні робіт, наданні послуг) на загальній системі оподаткування підприємство на підставі п. 5 П(С)БО 15** відображає дохід і враховує його при розрахунку фінрезультату, тобто оподатковуваного прибутку.

** Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затверджене наказом Мінфіну від 29.11.99 р. № 290.

При отриманні оплати за товар (роботи, послуги) уже в періоді перебування на ЄП повторно доходи не відображають

На це звертає увагу п.п. 6 п. 292.11 ПКУ.

Проте можливо, сторони домовилися, що право власності на товар переходить до покупця в момент отримання оплати за нього. Тоді продавець дохід на дату відвантаження товару не визнає. А ось уже при отриманні оплати, будучи на ЄП, він відобразить дохід та обкладе його єдиним податком.

Ситуація 2. Передоплату отримано на загальній системі, товари відвантажено (роботи виконано, послуги надано) на ЄП.

У бухобліку, на який ми з вами з 01.01.2015 р. орієнтуємося при розрахунку оподатковуваного прибутку, суми передоплати продукції (товарів, робіт, послуг) ніяк на величину доходу не впливають ( п.п. 6.3 П(С)БО 15). Дохід визнають при збільшенні активу або зменшенні зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу ( п. 5 П(С)БО 15). За загальним правилом це відбувається на дату відвантаження товару (виконання робіт, надання послуг) ( ч. 1 ст. 334 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV).

Так от, отримавши передоплату на загальній системі, продавець дохід не відображає. Але коли відвантажить товар (виконає роботи, надасть послуги) уже у статусі єдиноподатника 3 групи, то повинен буде:

1) визнати дохід, як і належить згідно з п. 5 П(С)БО 15;

2) обкласти його ЄП, як того вимагає абзац другий п. 292.6 ПКУ.

Перехідні операції: ЄП загальна система

Ситуація 1. Товари відвантажено (роботи виконано, послуги надано) на ЄП, оплату за них отримано на загальній системі.

Відвантаження товару (виконання робіт, надання послуг) не призводить до податкових наслідків за ЄП, оскільки під обкладення цим податком потрапляє дохід від реалізації товарів (робіт, послуг) у грошовій формі (готівковій та безготівковій) ( п.п. 2 п. 292.1 ПКУ).

Проте в бухгалтерському обліку така операція, звичайно ж, знаходить своє відображення — на підставі п. 5 П(С)БО 15 потрапляє до доходу (та у фінансовий результат) у тому звітному періоді, коли підприємство ще було єдиноподатником.

З 01.01.2015 р. об’єкт обкладення податком на прибуток визначають виключно за бухгалтерськими правилами, тому

при отриманні після переходу на загальну систему оподаткування оплати за раніше відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) жодних повторних доходів у бухобліку не виникає

Виходить, той дохід, який ви відобразили в бухобліку (та у фінрезультаті) у періоді перебування на ЄП, узагалі уникне оподаткування? Єдиний податок з нього не сплачено, оскільки тоді ще не прийшли гроші. А зараз цей дохід не зіграє при розрахунку податку на прибуток, тому що надходження грошей проходить повз рахунки обліку доходів/витрат, а відображається тільки за дебетом рахунку обліку грошових коштів і кредитом рахунку розрахунків з покупцями/замовниками.

Якось боязко в цій ситуації жодного разу не оподаткувати цей дохід, чи не так?

З цієї причини нам здається логічним фінрезультат періоду перебування на загальній системі все ж таки збільшити на суму доходу, відображеного на спрощеній системі, але гроші за який прийшли вже на загальній. Зробити це можна за ряд. 4.1.15 додатка Р1 до нової декларації з податку на прибуток (її проект ви можете знайти сайті ДФСУ: http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2015-rik/63722.html). Іншого варіанта для цього випадку розробники декларації поки що не запропонували.

Ситуація 2. Передоплату отримано на ЄП, товари відвантажено (роботи виконано, послуги надано) на загальній системі.

Суму передоплати, отриману в періоді перебування на спрощеній системі, підприємство враховує у складі єдиноподатного доходу і сплачує з неї ЄП. Таке правило закріплено в п.п. 2 п. 292.1 і п. 292.6 ПКУ.

А ось у бухобліку передоплата, що надійшла, на величині доходу не позначається ( п.п. 6.3 П(С)БО 15). Дохід від реалізації визнають при збільшенні активу або зменшенні зобов’язання, що зумовлюють зростання власного капіталу ( п. 5 П(С)БО 15). Тобто, як правило, на дату відвантаження товару (виконання робіт, надання послуг). У цій ситуації це відбувається вже на загальній системі оподаткування.

Оскільки основою для розрахунку об’єкта обкладення податком на прибуток з 01.01.2015 р. слугує бухгалтерський фінрезультат, виходить, що така операція в нинішніх умовах потрапить під оподаткування двічі:

— один раз ви обклали єдиним податком передоплату;

— удруге — обкладете податком на прибуток після визнання доходу від реалізації за бухправилами.

Так от, щоб нівелювати такі подвійні доходи, колишньому єдиноподатнику нічого не залишається, як за підсумками звітного періоду зменшити бухгалтерський фінрезультат на різницю, що виникла за ряд. 4.2.10 додатка Р1 до нової декларації з податку на прибуток.

Ось такі справи. Як бачите, не так страшний перехід, як його малюють. ☺

Нехай справи у вас ладяться, а доходи множаться!

висновки

  • Перш ніж подати заяву на ЄП, перевірте, чи не перевищує ваш дохід за попередній календарний рік 20 млн грн.

  • Заяву про перехід на ЄП подають не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.

  • Щоб перейти з ЄП на загальну систему, подайте заяву про це не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку кварталу, з якого запланували перехід.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі