Теми статей
Обрати теми

Щодо подання повідомлення про прийнятих працівників

Мінсоцполітики листом від 19.08.2015 р. № 1069/13/84-15 роз’яснило окремі питан- ня практичного застосування постанови КМУ від 17.06.2015 р. № 413 (далі — постанова № 413) про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу. Цією постановою, нагадуємо, передбачено, що таке повідомлення подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів ДФСУ за місцем обліку їх як платника ЄСВ.

На думку Мінсоцполітики, постанова № 413 набрала чинності 27.06.2015 р. після опублікування її в газеті «Урядовий кур’єр» № 115. Хоча, як ми вже зазначали (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 54, с. 3, № 56, с. 7), це опублікування було частковим (лише текст постанови, без додатка до неї, у якому, власне, й міститься необхідна усім роботодавцям форма повідомлення). Повністю ж (тобто разом з додатком) постанова № 413 була опублікована 3 липня 2015 року в бюлетені «Офіційний вісник України» № 50. На наш погляд, саме з цієї дати й слід подавати повідомлення про прийнятих працівників до ДФСУ.

Далі автори листа зазначають, що встановлено такі три способи подання повідомлення: (1) засобами електронного зв’язку, (2) на паперових носіях разом з копією в електронній формі, (3) на паперових носіях. Подання повідомлення про прийнятих працівників за допомогою підприємств поштового зв’язку постановою не передбачено.

Водночас у листі Державної інспекції України з питань праці від 03.08.2015 р. № 1364/24/21/01/2298-15 висловлюється діаметрально протилежна думка. Як зауважує цей держорган, у Порядку не зазначено, яким саме шляхом паперові носії мають бути доставлені до місця знаходження тероргану ДФСУ, що не виключає можливості надсилання інформації поштовим відправленням із повідомленням про одержання. У такому випадку датою повідомлення буде дата надсилання листа відповідно до поштової квитанції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі