Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо оновлений УР: основні правила

Свіріденко Алла, податковий експерт
«Єдина справжня помилка — не виправляти своїх минулих помилок», — казав ще Конфуцій. Саме тому всі помилки, допущені при складанні ПДВ-декларації, потрібно при їх виявленні самостійно виправляти, не очікуючи візиту податківців. Зробити це сьогодні можна тільки одним способом — шляхом подання самостійного УР до помилкової декларації. А це означає, що саме час познайомитися ближче з дещо новою формою УР та основними правилами її заповнення.

З попередніх матеріалів номера вам відомо, що починаючи з 01.02.2016 р. будь-які ПДВ-помилки ми з вами виправляємо з використанням оновленого УР, форму якого затверджено наказом № 21. Давайте поговоримо про основні зміни у формі УР, а також про головні причини, з яких ці зміни стали необхідні.

Що новенького?

Причин, з яких Мінфін вкотре взявся за зовнішній вигляд УР, по суті, усього дві.

Першу ми згадували сьогодні вже неодноразово. Річ у тім, що віднині можливості подання УР разом із ПДВ-декларацією (як додатка до неї) не передбачено. Через це Мінфіну довелося дещо відкоригувати шапку УР. Зміни ці можна назвати косметичними і зводяться вони до того, що в оновленій формі в шапці УР:

— її верхній правій частині виключили поля, в яких раніше проставляли відмітки про спосіб виправлення помилок;

— змінили назву поля 03 зі «Звітний (податковий) період, за який виправляються помилки» на «Звітний (податковий) період, що уточнюється».

Друга причина змін в УР полягає в тому, що традиційно нумерація його рядків відповідає нумерації рядків звітної ПДВ-декларації. Наказом № 21 затверджено нову форму Податкової декларації з ПДВ, що автоматом спричинило зміни в рядках таб­личної частини УР. Це, без сумніву, зручно для тих, хто виправлятиме «свіжі» помилки 2016 року. А ось тим, хто змушений виправляти помилки 2015 року і більш ранніх періодів, пощастило значно менше. Річ у тім, що їм при заповненні УР доведеться розбиратися з порівнянністю рядків старої ПДВ-декларації та нового УР самостійно*.

* Полегшить ваше завдання і допоможе знайти відповідність між рядками старої форми ПДВ-декларації і новим УР матеріал на с. 40 цього номера.

В усьому іншому принцип самовиправлення через УР залишився тим самим. У чому його суть і як правильно заповнити нову форму УР — про це розповімо далі.

Загальні правила заповнення УР

Правила заповнення УР установлено розд. VІ Порядку № 21. Для наочності порядок заповнення ключових полів шапки УР і граф його табличної час­тини покажемо у вигляді таблиці (див. таблицю нижче).

Правила заповнення УР

Поле/графа/рядок УР

Порядок заповнення

Пункт Порядку № 21

02 «Звітний (податковий) період»

Зазначаємо період подання УР, тобто той звітний період, у якому подається УР, що виправляє помилки

Наприклад, якщо місячний платник ПДВ вирішить самовиправитися у квітні 2016 року, тоді в полі 02 УР потрібно буде зазначити «2016» і «04». Більше того, на наш погляд, аналогічним чином заповнюють поле 02 і платники ПДВ — квартальники. Адже сьогоднішня редакція поля 02 УР (на відміну від попередньої форми) не містить спеціального поля для зазначення номера кварталу складання звітності.

03 «Звітний (податковий) період, що уточнюється»

Зазначаємо «помилковий» період (місяць, квартал), тобто той період, помилки якого виправляємо

Наприклад, якщо місячний платник ПДВ виправляє показники ПДВ-декларації за травень 2015 року, у це поле потрібно вписати «2015» і «05». А ось якщо самовиправитися, припустимо, за 1 квартал 2015 року, вирішить квартальний платник ПДВ, у цьому полі зазначають «2015» і «1», а поле «місяць» залишають порожнім.

4 «Показник, який уточнюється»

Наводимо показники «помилкової» ПДВ-декларації, до якої вносять виправлення

п. 2 розд. VІ

До цієї графи УР порядково переносять усі дані з «помилкової» декларації — як «правильні», так і ті, в яких було допущено помилки.

При заповненні цієї графи потрібно враховувати 2 важливі правила:

— рядки, що залишалися незаповненими в ПДВ-декларації, при заповненні УР також не заповнюють (див. консультацію в підкатегорії 101.23 БЗ, с. 47);

— якщо до декларації за цей звітний період раніше вже вносилися зміни (у цьому випадку не забудьте також заповнити поле 031 «відмітка про те, що показники цього звітного (податкового) періоду вже уточнювалися раніше»), у графі 4 відображають показники графи 5 останнього УР, який подавався до помилкової декларації.

5 «Уточнений показник»

Показуємо відповідні показники з урахуванням виправлення

п. 3 розд. VІ

Якщо в рядку ПДВ-декларації, до якої вносять виправлення:

— було допущено помилку — у графі 5 відображають правильне (виправлене) значення (тобто з урахуванням виправлення);

помилки не було — до графи 5 переносять значення графи 4 УР, тобто показник графи 5 дорівнюватиме показнику графи 4.

6 «Різниця»

Відображаємо суму помилки в її абсолютному значенні з урахуванням знака

п. 4 розд. VІ

Порядок заповнення графи 6 також залежить від того, чи була допущена помилка в рядку ПДВ-декларації, до якої вносять виправлення:

помилка була у графі 6 УР показуємо суму помилки, що розраховується за формулою: гр. 6 = гр. 5 - гр.4. Причому до графи 6 сума помилки потрапляє в її абсолютному значенні, але з урахуванням знака «+» або «-» (див. консультацію в підкатегорії 101.23 БЗ, с. 47);

помилки не було графу не заповнюємо.

18.3 «сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв’язку з виправленням помилки»

Зазначаємо суму 3-відсоткового самоштрафу, самостійно нарахованого платником податків на підставі п.п. «а» п. 50.1 ПКУ

п. 7 розд. VІ

Звичайно, цей рядок ми заповнюємо тільки в тому випадку, якщо помилка в ПДВ-декларації вплинула на проведення розрахунків з бюджетом (наприклад, призвела до появи недоплати або завищення отриманого бюджетного відшкодування).

У результаті, заповнивши таким чином УР, у його графі 4 буде представлена «помилкова» декларація, у графі 5 — правильна, а у графі 6 можна буде побачити суму допущених помилок, а також суму штрафу, яку доведеться сплатити (звичайно ж, якщо помилка стала причиною недоплати до бюджету або завищення отриманого бюджетного відшкодування).

З додатками чи без?

Як вам, звичайно ж, добре відомо, у більшості випадків ПДВ-декларацію оформляють і подають не «самотою», а разом з додатками до неї. Тому логічно, що при оформленні УР виникає запитання: чи потрібно разом з уточненкою подавати уточнюючі додатки до «помилкової» ПДВ-декларації, і якщо «так», то які?

Відповідь на це запитання знаходимо в п. 8 розд. VІ Порядку № 21 (ср. ). У ньому зазначено, що в разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні додаватися додатки, до УР мають бути додані відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників.

Що ж із цього випливає? Це означає, що подають уточнюючі додатки в одному комплекті з УР у тому випадку, якщо шляхом подання УР виправляють помилки в тих рядках, до яких передбачено додатки (тобто за рядком «з додатком» заповнено графу 6 УР). У цьому випадку в таких додатках платник податків розшифровує суму допущеної помилки. Наприклад, якщо в УР ви виправляєте помилку в ряд. 1.1 та/або 10.1 ПДВ-декларації (заповнено графу 6 за ряд. 1.1 та/або 10.1), то разом з уточненкою доведеться подати додаток Д5 «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів».

Якщо за рядком «з додатком» помилки не було (графу 6 УР не заповнено), то відповідний додаток разом з УР подавати не потрібно

На цьому, до речі, акцентували увагу й податківці у своїй консультації з підкатегорії 101.20 БЗ, с. 47.

Єдиним винятком із цього правила може виявитися виправлення ПДВ-помилок, що допущені в самих додатках і не вплинули при цьому на показники рядків ПДВ-декларації. Річ у тім, що виправляти такі помилки податківці традиційно рекомендують у загальному порядку, тобто шляхом подання УР разом із відповідним додатком. Причому в цьому випадку всі рядки графи 6 УР залишаться незапов­неними (адже, як ми зазначили, помилка всередині додатка і на показники декларації не вплинула). Проте «уточнюючий» додаток (незважаючи на незаповнену графу 6) все одно подати доведеться, оскільки саме в ньому фактично й відбуватиметься виправлення помилки.

Детальніше на правилах заповнення уточнюючих додатків зараз зупинятися не будемо. Цій темі присвячено окремий матеріал на с. 17. А ми з вами краще розглянемо приклад виправлення ПДВ-помилок з допомогою УР.

Приклад заповнення УР

Приклад. У березні 2016 року підприємство виявило помилку при заповненні декларації з ПДВ за липень 2015 року. Цього місяця бухгалтер помилково не нарахувала додаткові податкові зобов’язання з ПДВ виходячи з мінімальної бази на підставі п. 188.1 ПКУ в сумі 1000 грн. Помилку бухгалтер виправляє шляхом подання УР до декларації за липень 2015 року.

Наведемо фрагмент УР, складеного до «помилкової» ПДВ-декларації за липень 2015 року:

«...»

(грн.)

Код рядка

Код додатка

Рядки декларації

Показник, який уточнюється

Уточнений показник

Різниця

I. Податкові зобов’язання

1.1

Д5

Операції на митній території України, що оподатковуються за основною ставкою, крім ввезення товарів на митну територію України

Колонка А

59000

64000

5000

Колонка Б

11800

12800

1000

«...»

9

Усього за розділом І

Колонка Б

11800

12800

1000

«...»

II. Податковий кредит

«...»

10.1

Д5

з основною ставкою

Колонка А

33750

33750

Колонка Б

6750

6750

«...»

17

Усього за розділом II

Колонка Б

6750

6750

«...»

III. РОЗРАХУНКИ ЗА ЗВІТНИЙ ПЕРІОД

18

ДС10*

Позитивне значення різниці між сумою податкового зобов’язання та сумою податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду (ряд. 9 - ряд. 17 декларації 0110) (сума ряд. 13 таблиць 1 — 3 додатка ДС10 до декларації 0121 — 0123, 0130) (позитивне значення), яке:

5050

6050

1000

18.1

ДС10*

сплачується до державного бюджету

5050

6050

1000

«...»

18.3

сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв’язку з виправленням помилки

30

«...»

У цьому випадку бухгалтеру разом з УР також потрібно скласти та подати контролерам «уточнюючий» додаток Д5. Адже помилку було допущено в рядку «з додатком» — ряд. 1.1 ПДВ-декларації, що вимагає складання цього додатка.

Крім того, потрібно також урахувати, що своєю помилкою бухгалтер, по суті, занизив свої податкові зобов’язання з ПДВ за липень 2015 року, що призвело до недоплати податку за цей місяць у сумі 1000 грн. При виправленні помилки УР суму недоплати в розмірі 1000 грн. і 3 % самоштрафу (30 грн.) платник податків повинен сплатити до подання УР ( п.п. «а» п. 50.1 ПКУ). Причому не зі свого електронного рахунка, а з поточного рахунка в банку (див. роз’яснення податківців у листі від 25.11.2015 р. № 25909/10/28-10-06-11). Крім того, до подання УР потрібно сплатити й пеню, сума якої, до речі, в уточненці не відображається. Її доведеться нарахувати, оскільки зміни до ПДВ-декларації внесено підприємством після закінчення 90 календарних днів, відведених п. 129.9 ПКУ для самовиправлення без пені.

висновки

  • Принцип самовиправления через УР полягає в тому, щоб порівняти показники «помилкової» декларації (графа 4 УР) з правильними показниками (графа 5 УР) і знайти суму помилки (графа 6 УР), а також суму штрафних санкцій за недоплату до бюджету.

  • Уточнюючі додатки разом з УР подають у тому випадку, якщо шляхом подання уточненки виправляють помилку в рядку «з додатком». Крім того, уточнюючі додатки подають і в тому випадку, якщо рядок «з додатком» виявляється заповненим уже після виправлення помилки.

  • Суму недоплати за УР, 3-відсотковий штраф від такої суми, а також пеню (якщо порушено 90-денний строк, установлений п. 129.9 ПКУ) потрібно перерахувати до бюджету до моменту подання УР.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі