Теми статей
Обрати теми

Імпортний ПК: відображаємо «період у період»

Свіріденко Алла, податковий експерт
У лютому підприємство придбало імпортні товари. У цьому самому місяці було оформлено митну декларацію (МД) на ввезення товару. Проте при заповненні декларації з ПДВ за лютий бухгалтер забула відобразити суму ПДВ за цією МД у складі податкового кредиту (ПК). Чи можна ПДВ за лютневою МД показати в декларації з ПДВ за березень як запізнілу податкову накладну (ПН)? Чи все ж доведеться «самовиправлятися» через УР?

Одразу ж скажемо, що без самовиправлення тут не обійтися, а чому, — давайте розбиратися разом.

Нагадаємо: п. 198.2 ПКУ датою виникнення права на імпортний ПК визначає дату сплати імпортних податкових зобов’язань. При цьому підставою для відображення ПК якраз і є МД, що оформлена відповідно до вимог законодавства та підтверджує факт сплати податку ( п. 201.12 ПКУ).

Інакше кажучи, право на ПК при імпорті припадає на період, у якому виконано одразу дві умови:

1) сплачено імпортні податкові зобов’язання з ПДВ;

2) оформлено МД, що підтверджує таку сплату.

Тобто в нашому випадку ПК у сумі ПДВ, зазначеній у лютневій МД, мав бути відображений у періоді оформлення МД, тобто саме в лютневій декларації з ПДВ.

Чи можливо тепер уключити цю суму до поточної ПДВ-декларації як запізнілу ПН? На жаль, ні. Річ у тім, що право відображати ПК протягом 365 днів установлено абз. 4 п. 198.6 ПКУ тільки щодо ПН. Нагадаємо: у ньому зазначено, що якщо платник податків не включив у відповідному податковому періоді до складу ПК суму ПДВ на підставі отриманих ПН, зареєстрованих у Єдиному реєстрі податкових накладних, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складання ПН. А ось аналогічної норми щодо ПК, сформованого на підставі МД, ми, попри все бажання, в ПКУ не знайдемо.

Ось і виходить: якщо імпортер помилково не включив сплачену ним суму імпортних зобов’язань з ПДВ до ПК, відобразити її надалі він зможе тільки через виправлення помилки. А у випадку з ПДВ, як ви знаєте, це можна зробити тільки одним способом — шляхом подання самостійного УР.

До речі, про те, що у випадку з імпортним ПК правило «365 днів» не працює, неодноразово зазначали й податківці (див. листи ДФСУ від 05.10.2015 р. № 21058/6/99-99-19-03-02-15, від 28.10.2015 р. № 22718/6/99-99-19-03-02-15, а також наш коментар у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 92, с. 7).

Отже, в ситуації, що склалася, підприємству без УР не обійтися. Але й засмучуватися в жодному разі не варто! Адже для того, щоб уточнити помилкові дані, у вас ще достатньо часу — право на виправлення помилок зберігається за вами протягом строку давності, установленого ст. 102 ПКУ (тобто 1095 днів).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі