Теми статей
Обрати теми

Cплатили за УР на електронний ПДВ-рахунок? Незалік! Боржок за вами

Дзюба Наталія, податковий експерт
Порадьте , як правильно вчинити. Виправляли через УР помилку, що призвела до недоплати, тобто в УР були донараховані податкові зобов’язання і сума 3 %-штрафу. До подання УР гроші (недоплату ПДВ і 3 %-штраф) закинули на електронний ПДВ-рахунок. Що тепер робити?

Одразу зауважимо, ви сплатили за УР «не туди». У результаті цього гроші хоч і вийшли «зарезервованими» для бюджету, але не на ті цілі. А ось ваші зобов’язання за УР так і залишилися несплаченими. І це, на жаль, порушення порядку самовиправлення, за яке податківці можуть оштрафувати.

Річ у тім, що розрахунки з бюджетом у зв’язку з поданням УР згідно з п. 50.1 ПКУ, а так само сплату штрафних санкцій та пені платник повинен проводити зі свого поточного рахунка безпосередньо до бюджету ( п. 25 Порядку № 569).

Зобов'язання за УР не сплачується з електронного ПДВ-рахунка

У СЕА електронний ПДВ-рахунок платника живе тільки життям поточної декларації. Згідно з п. 19 Порядку № 569 з електронного рахунка до бюджету перераховуються тільки суми, зазначені в податкових деклараціях за звітний період.

Для перерахування до бюджету погоджених податкових зобов’язань за поданими деклараціями ДФС не пізніше ніж за 3 робочі дні до закінчення граничного строку їх сплати надсилає Казначейству реєстр, в якому зазначаються звітний період і сума, що підлягає перерахуванню до бюджету.

На підставі таких реєстрів Казначейство не пізніше останнього дня сплати податкових зобов’язань перераховує суми податку до бюджету з електрон­ного ПДВ-рахунка ( п. 20 Порядку № 569).

Тобто розрахунки з бюджетом з електронного рахунка здійснюються в сумі податку, заявленого платником у поточній декларації. УР до електрон­ного рахунка не підв’язаний.

Закинуті вами на електронний ПДВ-рахунок гроші в рахунок сплати зобов’язань за УР підуть у рахунок погашення зобов’язань за поточною декларацією (або висітимуть там як зайві, чекаючи наступного періоду).

Сплатити за УР доведеться ще раз, але правильно, — з поточного рахунка прямо до бюджету.

І чим швидше ви це зробите, тим краще. Відобразивши в УР донараховані податкові зобов’язання (додатне значення графи 6 за ряд. 18.1) і суму 3 %-штрафу (у ряд. 18.3), ви фактично узгодили своє грошове зобов’язання. А не сплачене своєчасно (!) до подання УР грошове зобов’язання перетворюється на податковий борг. Отже, оскільки показали (нарахували) в УР донараховані податкові зобов’язання і «самоштраф», то не зважаючи ні на що, їх слід все ж сплатити, як і саму суму донарахованих податкових зобов’язань. Проте карати вас штрафом за прострочення платежу згідно зі ст. 126 ПКУ не будуть.

Відповідно до п. 120.2 ПКУ невиконання платником вимог, передбачених абзацами третім — п’ятим п. 50.1 ПКУ, щодо умов самостійного внесення змін до звітності спричиняє штраф у розмірі 5 % від суми самостійно нарахованого податкового зобов’язання (недоплати). Інші штрафи, передбачені гл. 11 розд. II ПКУ, у цьому випадку не застосовуються (детальніше див. на с. 9 цього номера).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі