Теми статей
Обрати теми

Вода використовується в готелях: чи є спецводорента?

Нестеренко Максим, податковий експерт
Чи обкладається спецводорентою вода, яку використовують суб’єкти господарювання, що надають своїм клієнтам послуги з тимчасового розміщення в готелях?

Запитання дійсно цікаве. Суть його полягає в наступному: чи можна вважати воду, використану постояльцями в готелях, такою, яку використано для задоволення санітарно-гігієнічних потреб населення, і не сплачувати за неї спецводоренту згідно з п. 255.2 ПКУ?

Дуже хочеться розтлумачити ситуацію саме так, однак, на жаль, це не вдасться зробити. Дійсно, у широкому розумінні (наприклад, у міжнародному праві) під населенням мається на увазі сукупність усіх фізичних осіб, які проживають на території відповідної держави*. Зі ст. 1 і 4 Закону України «Про Всеукраїнський перепис населення» від 19.10.2000 р. № 2058-III можна також зробити висновок, що до населення України належать усі фізичні особи, які на цей конкретний момент часу перебувають на території України**.

* Див., наприклад, Валеев Р. М., Курдюков Г. И. Международное право. Особенная часть. — М.: Статут, 2010. — С. 185 — 186.

** Докладніше про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 44, с. 45.

Але для цілей обкладення спецводорентою треба керуватися не загальним, а спеціалізованим визначенням категорії «населення». А спеціалізована норма п. 255.2 ПКУ (так само, як і п.п. 255.4.1 ПКУ) робить вельми важливе уточнення. А саме: спецводорента не сплачується за воду, використану для задоволення санітарно-гігієнічних і питних потреб населення, за умови, що така вода викорис­тана населенням у межах житлового фонду та присадибних ділянок.

При цьому зі ст. 4 і 6 Житлового кодексу Української РСР від 30.06.83 р. № 5464-X випливає, що готельні номери не входять до житлового фонду населення. На них не розповсюджується дія житлового законодавства. Натомість надання послуг з проживання у готелі регулюється Законом України «Про туризм» від 15.09.95 р. № 324/95-ВР. Цей Закон визначає, що тимчасове проживання у готельному номері з обов’язковим обслуговуванням є готельною послугою.

Отже, коли постоялець у готелі користується душем і санвузлом, то це разом з користуванням іншими елементами стандартного готельного номера (телевізор, холодильник, Wi-Fi тощо) входить до складу послуги, яка надається готелем відповідно до його господарської діяльності. А це значить, що готелю доведеться сплачувати спецводоренту за весь фактично спожитий обсяг води. Бо ж ПКУ не передбачено розподіляти спожиту воду на «господарську» (спожиту постояльцями готелю) і «негосподарську» (спожиту персоналом готелю).

Податківці у своїй консультації із БЗ, підкатегорія 121.01, займають фактично аналогічну позицію. Вони наголошують, що вода у готелях використовується не лише для задоволення потреб персоналу, але і для задоволення потреб постояльців готелю. А вода, спожита постояльцями готелю, не може вважатися спожитою населенням у межах житлового фонду. З нашим коментарем до зазначеної консультації податківців ви можете ознайомитися у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 72.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі