Теми статей
Обрати теми

ОЗ на капремонті/консервації: чи є право на «податкову» амортизацію?

Ольховик Ольга, податковий експерт

висновок документа


Основні засоби, що перебувають на капітальному ремонті або на консервації, в податковому обліку не амортизуються, оскільки підпадають під визначення «невиробничі основні засоби»

Висновок цього листа, схоже, стосується і платників, які працюють за П(С)БО, і тих, хто застосовує МСФЗ. Але наскільки він правомірний?

Як ви пам’ятаєте, «податкова» амортизація згідно з п.п. 138.3.1 ПКУ розраховується за бухгалтерськими правилами, але з урахуванням обмежень, передбачених пп. 14.1.138 і 138.3.2 — 138.3.4 ПКУ.

Почнемо з бухгалтерських правил.

Згідно з п. 23 П(С)БО 7 «Основні засоби» нарахування амортизації в бухгалтерському обліку припиняється на період реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації. Тому платникам, які орієнтуються у своїй роботі на П(С)БО, у цьому випадку звертатися до обмежуючих норм ПКУ не потрібно — для них про неможливість нарахування амортизації в цьому періоді говорять бухгалтерські правила. А отже, і для нарахування «податкової» амортизації підстав немає.

Якщо ж підприємство здійснює ремонт, що не приводить до збільшення первісно очікуваних економічних вигод від використання основного засобу, то нарахування амортизації на період його проведення в бухгалтерському обліку не припиняється (детальніше про ремонт основних засобів див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 79, с. 18).

Що стосується платників, які працюють за МСФЗ, то для них необхідність припинити нарахування «бухгалтерської» амортизації не настає ані за законсервованими, ані за основними засобами, що ремонтуються. Адже такі платники не припиняють нарахування амортизації на період, в якому актив не використовується або вибуває з активного використання, доки такий актив не замортизовано повністю (п. 55 МСБО 16).

А що в податковому обліку? Чи можна «довіритися» податківцям і вважати ці основні засоби невиробничими? Адже тільки в такому разі, згідно з обмеженням, установленим в п.п. 138.3.2 ПКУ, нарахувати «податкову» амортизацію не вийде.

На нашу думку, вважати законсервований, і тим паче об’єкт, що ремонтується, невиробничим не можна. Причина в тому, що невиробничим є тільки той основний засіб, який не призначено для використання в господарській діяльності. А тимчасове припинення його експлуатації при незмінному «господарському» призначенні на статус «виробничості» ніяк не впливає.

Адже якщо вважати інакше, то вийде, що будь-який основний засіб, що з різних причин не експлуатується в господарській діяльності будь-який проміжок часу, одразу ж стає невиробничим. Так, невиробничим зможе раптом стати, наприклад, службовий автомобіль, якщо службові поїздки в певний момент на ньому не здійснюються. Або комп’ютер співробітника, який перебуває в тарифній відпустці. І багато інших стовідсотково виробничих основних засобів. Тому погодитися з такою позицією податківців ми не можемо. І причин для ненарахування амортизації за такими основними засобами в податковому обліку не бачимо.

Але, як ви вже зрозуміли, податківці такий підхід не підтримують. І ця їх позиція не нова (див., наприклад, листи ДФСУ від 05.11.2015 р. № 23598/6/99-99-19-02-02-15, від 02.06.2015 р. № 11385/6/99-99-19-02-02-15). Тому платникам, які «підтримують» законний підхід, свою правоту, очевидно, доведеться доводити в суді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі