Теми статей
Обрати теми

Отримали збитки? Уся сума відсотків «пов’язаному» нерезиденту збільшує фінрезультат!

Дзюба Наталія, податковий експерт

висновок документа


Якщо сума показників фінрезультату до оподаткування, фінансових витрат та суми амортизаційних відрахувань має від’ємне значення (у тому числі за рахунок від’ємного значення фінрезультату), то фінрезультат збільшується на всю суму нарахованих відсотків за борговими зобов’язаннями, що виникли за операціями з пов’язаними особами — нерезидентами

У високодохідних платників, а також у малодохідників-добровольців, які побажали коригувати свій фінрезультат на різниці, при нарахуванні відсотків за операціями з пов’язаними особами-нерезидентами є свої обмеження — за ними можуть з’являтися різниці.

Згідно з п. 140.2 ПКУ фінрезультат до оподаткування збільшується на суму перевищення відсотків за кредитами, позиками та іншими борговими зобов’язаннями, нарахованими в бухобліку, над 50 % суми фінансового результату до оподаткування, фінансових витрат та амортизаційних відрахувань за даними фінзвітності звітного податкового періоду, в якому відбувається нарахування відсотків.

Ще раніше ми попереджали, що при розрахунку різниці за відсотками враховується будь-який отриманий фінрезультат — як у вигляді прибутку, так і у вигляді збитку. І якщо після підсумування всіх трьох показників (фінрезультату, фінвитрат і амортвідрахувань) зберігається від’ємне значення, то фінрезультат за збитковим підприємством доведеться збільшити на всю суму нарахованих відсотків (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 100, с. 34).

Аналогічні висновки в цьому листі зробили й податківці.

Отже, якщо у платника податку на прибуток, який коригує фінрезультат на різниці, за рядком 02 декларації з прибутку збиток, крім того від’ємний фінрезультат зберігається і після додавання до нього суми фінансових витрат і амортвідрахувань, то в ряд. 3.1.1 додатка РI до декларації з податку на прибуток слід записати всю суму нарахованих відсотків «пов’язаному» нерезиденту.

Тобто для підприємства в такому разі діє обмеження щодо віднесення відсотків на витрати.

Проте вже в наступних звітних періодах відсотки, що не «зіграли», можна врахувати в податковому обліку за правилами п. 140.3 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі