Теми статей
Обрати теми

Хто крайній на зменшення? Податок, сплачений за кордоном

Дзюба Наталія, податковий експерт

висновок документа


Розмір суми податку, отриманого з іноземних джерел, на який можна зменшити суму податку, що підлягає сплаті в Україні, розраховується з урахуванням формули (!) не більше її позитивного значення.

Не передбачено зарахування перевищення сум податків, сплачених за кордоном, у зменшення податкових зобов’язань з податку на прибуток у наступних звітних періодах

На суму податків, сплачених за кордоном, платник податку на прибуток може зменшити нарахований у звітному періоді податок на прибуток. Право на такий залік дає п.п. 141.4.9 ПКУ. Нагадаємо, що залік можливий: (1) за наявності письмового підтвердження контролюючим органом іншої держави факту сплати податку і (2) за наявності чинного міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування.

Спеціального рядка у «зменшуючому» податок на прибуток додатку ЗП до декларації немає. У свою чергу, податківці дали «добро» на відображення «закордонних» сум податків у додатку ЗП ще при складанні декларації за 2015 рік (див. листи ДФСУ від 28.01.2016 р. № 2779/7/99-99-19-02-01-17, ГУ ДФС у Запорізькій обл. від 14.01.2016 р. № 108/10/08-01-15-02-11).

Так от, як і при минулому декларуванні податківці рекомендують на суму «закордонних» податків збільшити безпосередньо показник ряд. 16 додатка ЗП і, керуючись п. 46.4 ПКУ, розшифрувати суми, що формують значення цього рядка, у спеціально відведеному полі декларації.

При цьому в зазначеному листі вони додатково пояснили черговість зменшення податку на прибуток. Прибуток зможе зменшити тільки сума податків, сплачених за кордоном, що виявиться не більше позитивного значення, розрахованого за такою формулою: (ряд. 06 + ряд. 08 + ряд. 10 + ряд. 12 + ряд. 15 декларації) - (ряд. 16.1* + ряд. 16.2 + + ряд. 16.3.1 додатка ЗП).

* З 01.01.2016 р. цей рядок не заповнюємо, оскільки щомісячні авансові внески не сплачуємо ( п. 9 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ, детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 5, с. 7).

Зауважимо, що в ПКУ немає жорсткої прив’язки до черговості всіх зменшувачів податку на прибуток, зібраних у додатку ЗП (тобто в якій послідовності зменшувати нарахований податок). Проте діяти, судячи з усього, слід за рядками цього додатка «згори-вниз», тобто першими на черзі будуть суми податку на нерухомість (ряд. 16.2), другими — дивідендні авансові внески (ряд. 16.3). А ось суми податку, сплаченого за кордоном, податок на прибуток, розрахований у декларації за I квартал 2016 року, зменшуватимуть останніми.

І якщо суми податку на прибуток не вистачить, то зараховувати суму не перекритих закордонних податків у зменшення податку на прибуток у наступних звітних періодах не можна ( п.п. 141.4.9 ПКУ).

Проте списувати з рахунків суму закордонподатків, що не «зіграла» у декларації за I квартал 2016 року, не варто. Вона ще може взяти участь у зменшенні податку на прибуток у наступних звітних періодах у межах року, тобто за півріччя, три квартали і, нарешті, рік. І тільки те, що у вас залишиться не перекритим податком на прибуток за підсумками року, пиши пропало!

Щоправда, у проекті** нового додатка ЗП для сум податків, сплачених за кордоном, уже задумано окремий «закордонний» ряд. 16.1. Тобто у «світлому» майбутньому сплачені за кордоном податки мають бути першими у черзі на зменшення податку на прибуток.

** Див. за посиланням http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2016-rik/66992.html

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі