Теми статей
Обрати теми

Чи звітувати «неприбутковим» за I квартал?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Одразу після закінчення I кварталу придивимося ближче до неприбуткових організацій (НПО), точніше, до їх звітності. Чи потрібно «неприбутковим» звітувати за квартал (яким органам яку звітність подавати)? Давайте з’ясовувати.

Запитання, що турбує багатьох «неприбутківців», можна озвучити так: чи потрібно їм за I квартал звітувати перед податківцями і статистикою (тобто подавати «неприбутковий» Звіт та фінзвітність)? Почнемо зі звітності до податкових органів.

Чи подавати квартальну звітність податківцям?

Окремо зупинимося на кожному з видів звітності — податковій та фінансовій.

Податкова звітність. Нагадаємо, що у 2015 році «неприбутківців» вивели з числа платників податку на прибуток (див. «неприбутковий» п. 133.4 ПКУ, доданий Законом України від 17.07.2015 р. № 652-VIII // «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 68 — 69, с. 12). Це закріпили й у визначенні НПО. Тепер п.п. 14.1.121 ПКУ свідчить: НПО — неприбуткові підприємства, установи та організації, що не є платниками податку на прибуток відповідно до п. 133.4 ПКУ. Тому декларацію з податку на прибуток (як неплатники цього податку) НПО не подають. У них своя звітність «неприбутковий» Звіт.

Точніше кажучи, Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації ( п. 46.2 ПКУ). Щоправда, наразі є тільки його проект (див. за посиланням http://www.sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2016-rik/66388.html). Тому за 2015 рік НПО звітували по-старому, подаючи всім звичний (і поки що не скасований) «неприбутковий» Звіт*. Тим паче, що того вимагали самі контролери (листи ДФСУ від 04.01.2016 р. № 102/7/99-99-19-02-01-17 і від 15.03.2016 р. № 5616/6/99-99-19-02-01-13; лист ГУ ДФС у Луганській обл. від 16.03.2016 р. № 116/10/12-32-15-03-15; підкатегорія 102.04 БЗ).

* Податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій, затверджений наказом Міндоходів від 27.01.2015 р. № 85.

Причому звітним періодом для «неприбуткових» залишався рік (п. 18 Порядку № 85**). Адже строки для «неприбуткового» Звіту — ті самі, що і для подання «прибуткової» декларації ( п. 46.2 ПКУ). Тому «неприбутковий» Звіт за 2015 рік подавали протягом 60 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) року, тобто до 29 лютого 2016 року включно.

** Порядок складання цього Звіту, затверджений тим самим наказом (див. виноску*).

Схоже, що у 2016-му картина не зміниться: звітуватимемо так само — за рік. Тобто

«неприбутковий» Звіт подаватимемо в цілому аж за весь 2016 рік

Тому щокварталу податківцям його подавати не потрібно. До речі, частково підтвердженням тому служить і проект Звіту (у якому виноска 2 відділяє особливий — квартальний випадок, заставляючи звітувати поквартально лише порушників; до того ж підстави для такого виводу дають формулювання п.п. 133.4.3 ПКУ, в якому згадується податковий (звітний) період — рік, а квартал фігурує як виняток).

Виходить, що «достроково» в екстреному порядку (серед року) доведеться відзвітувати лише порушникам, тобто тим «неприбутківцям», які порушать умови, встановлені для НПО (тобто вимоги п.п. 133.4.1 ПКУ). Тоді доведеться здати Звіт (за період: з початку року по місяць порушення) і в ньому із суми нецільового використання засобів розрахувати податок на прибуток. А далі до кінця «року порушення» — подавати податківцям «неприбутковий» Звіт щокварталу (причому разом з квартальною фінзвітністю). Ну а з наступного року і зовсім — сплачувати податок на прибуток і звітувати з нього в загальновстановленому порядку ( п.п. 133.4.3 ПКУ). Адже порушників виключать з Реєстру НПО і вони стануть звичайними платниками податку на прибуток.

Але, думаємо, що це не ваш випадок і ви — серед добросовісних «неприбутківців». А отже, «неприбутковий» Звіт податківцям подасте аж за рік (тобто щокварталу перед податківцями не звітуєте).

Ну і про всяк випадок скажемо, що Звіт про суми податкових пільг (за формою додатка до постанови КМУ від 27.12.2010 р. № 1233) неприбуткові організації (у частині «прибуткових» пільг) податківцям не подають. Адже НПО — тепер неплатники податку на прибуток. Тому окремих кодів «прибуткових» пільг для НПО в Довідниках пільг більше не передбачено. А оскільки не користуємося пільгами, Звіт не подається (лист ГУ ДФС у м. Києві від 21.05.2015 р. № 8250/10/26-15-15-03-11). Щоправда, коли є інші пільги (наприклад, з ПДВ), то щоквартальний «пільговий» Звіт за ними подати доведеться.

Фінансова звітність. Тут одразу заспокоїмо: доки ви серед добросовісних «неприбутківців», податківцям ваша фінзвітність не потрібна. Дивіться чому.

Обов’язок подавати фінансову звітність разом із декларацією в п. 46.2 ПКУ встановлено тільки (!) для платників податку на прибуток. Дослівно там про це говориться так: «платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації».

Але, як наголошувалося, неприбуткові організації не є платниками податку на прибуток. Тому разом з «неприбутковим» Звітом фінансову звітність до податкових органів не подають. Таким чином,

фінансову звітність (разом з річним «неприбутковим» Звітом) НПО подавати не потрібно

Та й чесно кажучи, п. 46.2 ПКУ від НПО цього не вимагає (абзац четвертий змішує подавати тільки «неприбутковий» Звіт і нічого не говорить про фінзвітність).

До речі, відхрещуються від фінзвітності «неприбутківців» і самі контролери. Крім усього іншого, вони ще роблять акцент на тому, що п. 46.2 ПКУ змушує подавати фінзвітність разом з податковою декларацією. У свою чергу, податкова декларація — це документ, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов’язання ( п. 46.1 ПКУ). Ну а оскільки «неприбутковий» Звіт таким критеріям не відповідає (тобто податковою декларацією не є), то фінзвітність разом з ним подавати не потрібно (лист ГУ ДФС у Запорізькій обл. від 04.02.2016 р. № 391/10/08-01-15-02-11; «Вісник. Право знати все про податки та збори», 2016, № 7, с. 40; № 11, с. 24).

У цілому, не переймайтеся: неприбуткові організації фінзвітність податківцям не подають (а такий обов’язок може замаячити, тільки (!) якщо будуть порушення, і то не з «неприбутковим» Звітом, а вже з декларацією з податку на прибуток ( п.п. 133.4.3 ПКУ). У зв’язку з чим у проектній версії Звіту дещо бентежить завершальне поле для відміток про подання разом зі Звітом фінзвітності, яке насправді не потрібне). А перед податківцями НПО відзвітують за рік, подаючи річний «неприбутковий» Звіт.

Чи подавати квартальну фінзвітність органам статистики?

Приємно, що звітне життя «неприбутковим» вирішили спростити і для фінансової звітності зробити послаблення. Закон України від 17.07.2015 р. № 652-VIII уніс також зміни до ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік*. Тепер там прописано, що

* Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-ХIV.

для неприбуткових організацій установлено скорочену за показниками фінансову звітність у складі Балансу і Звіту про фінрезультати**

** Якщо НПО застосовує міжнародні стандарти, то складає фінзвітність за правилами МСФЗ.

Щоправда, поки що профільний П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва»* у такому ж дусі не відкоригували. Там про «неприбуткових», як і раніше, — жодного слова. Цікаво, як врешті-решт там пропишуть ситуацію і яку спрощену звітність закріплять за НПО. Ну а поки що з урахуванням правил складання «на сьогодні» такої фінансової звітності (установлених П(С)БО 25) НПО, чітко кажучи, можуть складати:

* Затверджено наказом Мінфіну від 25.02.2000 р. № 39.

фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва (СМП) (у складі ф. № 1-м «Баланс», ф. № 2-м «Звіт про фінансові результати») — якщо належать до суб’єктів малого підприємництва, або

спрощений фінансовий звіт СМП (у складі ф. № 1-мс «Баланс», ф. № 2-мс «Звіт про фінансові результати») — якщо належать до суб’єктів мікропідприємництва.

У зв’язку з цим нагадаємо, що згідно з ч. 3 ст. 55 ГКУ:

суб’єкти малого підприємництва — це юрособи, в яких середня кількість працівників за календарний рік не перевищує 50 осіб, а річний дохід не більше 10 млн євро за середньорічним курсом НБУ;

суб’єкти мікропідприємництва — це юрособи, в яких середня кількість працівників за календарний рік не перевищує 10 осіб, а річний дохід не більше 2 млн євро за середньорічним курсом НБУ.

А що, коли НПО не потрапляє до «малих» (ну, скажімо, через більшу чисельність — понад 50 осіб)? Не подавати ж (усупереч благим нормам ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік) весь комплект звітності по повній? Думаємо, у такому разі варто звернутися до місцевих органів статистики. Сподіваємося, вам дозволять звітувати як «малим» — за формами № 1-м/2-м.

Тоді врахуйте, що скорочену фінзвітність подають до статистики таким чином ( п. 2 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419):

— фінзвіт СМП (ф. № 1-м, ф. № 2-м) — щокварталу і за рік (тобто звітні періоди: квартал, рік);

— спрощений фінзвіт СМП (ф. № 1-мс, ф. № 2-мс) — тільки за рік (тобто звітний період — тільки (!) рік).

Тому якщо НПО складає фінзвіт СМП (за ф. № 1-м, ф. № 2-м), то за підсумками I кварталу цю фінзвітність слід подати до статистики. А ось спрощений фінзвіт СМП (за ф. № 1-мс, ф. № 2-мс) подаватимемо аж за підсумками року (тому щокварталу, у тому числі за I квартал, до статистики його подавати не потрібно).

А насамкінець усе зазначене вище зберемо в таблиці:

Звітність НПО («неприбутковий» Звіт та фінзвітність)

Звітність НПО:

До яких органів подаємо звітність:

до податкових органів («неприбутковий» Звіт)

до органів статистики (фінзвітність)

— квартальна

фінзвіт СМП

не пізніше 25 числа місяця, що настає за звітним кварталом (п. 5 Порядку № 419)

ф. № 1-м «Баланс»;

ф. № 2-м «Звіт про фінансові результати»

— річна

«неприбутковий» Звіт (фінзвітність з ним подавати не потрібно)

протягом 60 календарних днів, що настають за звітним роком ( п.п. 49.18.3 ПКУ п. 18 Порядку № 85)

фінзвіт СМП

не пізніше 28 лютого року, що настає за звітним (п. 5 Порядку № 419)

ф. № 1-м «Баланс»;

ф. № 2-м «Звіт про фінансові результати»

спрощений фінзвіт СМП

ф. № 1-мс «Баланс»;

ф. № 2-мс «Звіт про фінансові результати»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі