Теми статей
Обрати теми

Іду в довгоочікувану відпустку. Заздріть!

Білова Наталя, податковий експерт
Для людини, яка з ранку і до вечора зайнята роботою, літня відпустка — найкращий час спокійно поспілкуватися з сім’єю, насолодитися ароматом квітів, буянням зелені, ніжним сонцем, ласкавим морем, рибалкою, пішими прогулянками, катанням на велосипеді. Ой, та хіба ж мало задоволень улітку в наших краях! Але що для працівника — радість, то для бухгалтера — клопіт. Адже всі відпускні нюанси йому потрібно правильно облікувати. Щоб ви, шановні колеги, без проблем пережили відпускний бум, ми підготували для вас своєрідне «відпускне» керівництво до дії. Вивчайте із задоволенням і будьте завжди в курсі справи!

img 1

Кожен працівник має право на оплачувану щорічну відпустку. Це право йому гарантують ст. 45 Конституції України, ст. 2 КЗпП і ст. 2 Закону про відпустки.

На період перебування у відпустці за працівником зберігаються його місце роботи (посада) і заробітна плата.

Давайте, друзі, детально розберемося з тим, що є щорічною відпусткою, кому саме та на яких умовах вона надається.

Види щорічних відпусток

Щорічні відпустки ст. 4 Закону про відпустки і  ст. 74 КЗпП поділяють на два види: основна та додаткові (див. рисунок).

img 2

Щорічна відпустка — тільки для працівника

Право на щорічну відпустку, як і на інші види відпусток, мають усі фізособи, які працюють у роботодавця за трудовим договором. Причому таке право гарантоване незалежно від того, ким є працівник — громадянином України, іноземцем або особою без громадянства, працює він за основним місцем роботи чи за сумісництвом, а також від того, працює він у режимі повного, неповного чи скороченого робочого часу.

Не важливі тут і статус роботодавця — юридична чи фізична особа, а також її форма власності, вид діяльності та галузева приналежність ( ст. 2 Закону про відпустки).

Урахуйте: відпустка не належить особам, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами. Чому? Та тому, що відносини з ними регулює не трудове, а цивільне законодавство.

Щорічну основну відпустку надавайте всім працівникам в обов’язковому порядку! Адже вона гарантована державою.

А як справи зі щорічною додатковою відпусткою? Ось вона належить не всім, а тільки деяким категоріям працівників — за особливі умови та характер праці. Перелічимо їх у таблиці.

Категорії працівників, які мають право на щорічну додаткову відпустку

Вид щорічної додаткової відпустки

Особи, які мають право на щорічну додаткову відпустку

Примітка

Щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці ( ст. 7 Закону про відпустки)

Працівники за Списком № 1290-1

Атестацію робочих місць за умовами праці проводять згідно з порядком, затвердженим постановою КМУ від 01.08.92 р. № 442. Правила надання додаткової відпустки за роботу із шкідливими та важкими умовами праці регулює Порядок № 16-1

Працівники, професії та посади яких не зазначені у Списку № 1290-1, але які окремі періоди робочого часу виконують роботу на виробництвах, у цехах, за професіями та посадами, зазначеними в ньому

Якщо працівник працює в таких умовах менше половини тривалості робочого дня, установленої для відповідних виробництв (цехів, професій, посад), то права на цей вид відпустки він не має (див. лист Мінпраці від 22.03.2010 р. № 49/0/010/80-10).

Щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці ( п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки)

Працівники за Списком № 1290-1. До них належать особи, чия робота пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я

Правила надання додаткової відпустки за особливий характер праці регулює Порядок № 16-2

Права на цей вид відпустки не мають працівники, які зайняті на роботах з особливим характером праці менше половини тривалості робочого часу, установленого для працівників відповідних виробництв, цехів, професій, посад (див. лист Мінпраці від 24.05.2007 р. № 154/13/116-07).

Щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці працівникам з ненормованим робочим днем ( п. 2 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки)

Працівники з ненормованим робочим днем згідно зі списками посад, робіт і професій, визначеними колективним договором

Надається відповідно до Рекомендацій № 7

Щорічна додаткова відпустка за ненормований робочий день не «світить» працівникам, які працюють в умовах неповного робочого часу шляхом зменшення тривалості:

— робочого дня (абзац перший п. 2 Рекомендацій № 7);

— робочого тижня з одночасним зменшенням тривалості робочого дня.

А ось режим неповного робочого тижня — не перешкода для застосування ненормованого робочого дня. Тому працівники, які працюють в умовах неповного робочого тижня, мають право на додаткову відпустку за особливий характер праці (абзац другий п. 2 Рекомендацій № 7).

Щорічні додаткові відпустки, передбачені ст. 7 і 8 Закону про відпустки (див. таблицю вище), надають понад щорічну основну відпустку і тільки за однією підставою, обраною працівником ( ст. 10 Закону про відпустки). Виняток становлять категорії працівників, відмічені у списках № 1290-1 і  1290-2 знаком «*», — вони мають право на щорічні додаткові відпустки за декількома підставами одночасно.

А ось якщо щорічні додаткові відпустки надають відповідно до інших норм законодавства, як, наприклад, одному з батьків ВІЛ-інфікованої дитини (п. 2 ч. 1 ст. 18 Закону № 1972), то на такі відпустки зазначене обмеження не поширюється.

Щорічні додаткові відпустки працівники можуть використовувати як одночасно із щорічною основною відпусткою, так і окремо від неї.

Черговість надання щорічних відпусток установлюйте графіком відпусток. Детально про нього ви могли прочитати в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 13, с. 35.

Загальна тривалість щорічних відпусток

Тривалість щорічних відпусток визначають Закон про відпустки, інші закони та нормативно-правові акти. В основному це документи, що регламентують діяльність працівників окремих професій.

Запам’ятайте: розраховують тривалість щорічних відпусток у календарних днях незалежно від режимів і графіків роботи підприємства ( ст. 5 Закону про відпустки). Тобто, наприклад, робота на умовах неповного робочого часу (неповного робочого дня та/або неповного робочого тижня) не зменшує тривалість щорічних відпусток.

Загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток за відпрацьований робочий рік не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, — 69 календарних днів ( ч. 3 ст. 10 Закону про відпустки).

Щорічні основна та додаткові відпустки надавайте з таким розрахунком, щоб працівники використовували їх, по можливості, до закінчення робочого року

При визначенні періоду, протягом якого працівник перебуватиме у щорічній відпустці (як в основній, так і в додатковій), не враховуйте святкові та неробочі дні. Виходить, що на ці дні відпустка подовжується, але вони не оплачуються ( ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки).

Святкових і неробочих днів у нас у країні 11 ( ст. 73 КЗпП). Перелічимо їх:

1 січня — Новий рік;

7 січня — Різдво Христове;

8 березня — Міжнародний жіночий день;

1 і 2 травня — День міжнародної солідарності трудящих;

9 травня — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги);

28 червня — День Конституції України;

24 серпня — День незалежності України;

14 жовтня — День захисника України;

один день (неділя) — Пасха (Великдень) (у 2015 році — 12 квітня, у 2016 році — 1 травня);

один день (неділя) — Трійця (у 2015 році — 31 травня, у 2016 році — 19 червня).

Що стосується вихідних днів, то вони увійдуть до загальної тривалості відпусток, як будь-які інші календарні дні.

Тривалість щорічної основної відпустки

Тривалість щорічної основної відпустки може бути різною для різних категорій працівників. Проте в будь-якому разі вона має становити не менше 24 календарних днів за відпрацьований робочий рік ( ст. 75 КЗпП і ст. 6 Закону про відпустки).

Відпрацьований робочий рік починають відлічувати з дня прийняття працівника на роботу

Водночас Закон про відпустки, КЗпП та інші нормативно-правові акти для окремих категорій працівників передбачають більшу тривалість щорічної основної відпустки (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 33, с. 12). Так, наприклад, інваліди I і II груп мають право на щорічну основну відпустку тривалістю не менше 30 календарних днів, а інваліди III групи — не менше 26 календарних днів. Якщо у вас працюють особи віком до 18 років, то тривалість їх щорічної основної відпустки не може бути менше 31 календарного дня.

Важливо! Право на щорічну основну відпустку повної тривалості в перший рік роботи мають тільки ті працівники, які безперервно пропрацювали в на підприємстві не менше 6 місяців ( абзац п’ятий ст. 10 Закону про відпустки).

Якщо ж працівник бажає піти у відпустку до закінчення такого 6-місячного періоду і роботодавець не проти цього, то тривалість його відпустки розраховують пропорційно відпрацьованому часу.

Утім, ця умова стосується не всіх новачків. Деякі категорії новоприйнятих працівників мають право взяти повну відпустку і до закінчення 6-місячного строку (детальніше про це читайте на с. 9).

Тривалість щорічних додаткових відпусток

Щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці. Максимальну тривалість такої відпустки визначає Список № 1290-1.

Конкретну ж тривалість «шкідливої» відпустки роботодавець установлює в колективному або трудовому договорі залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах.

Щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці. Максимальну тривалість цієї відпустки для окремих категорій працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, установлює Список № 1290-2.

Конкретну тривалість «особливої» відпустки з урахуванням такого максимуму підприємство встановлює самостійно в колективному або трудовому договорі пропорційно часу, відпрацьованому працівником у цих умовах.

Відпустка за ненормований робочий день. Максимальна тривалість цієї відпустки — до 7 календарних днів ( п. 2 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки). А конкретну тривалість установлюють в колективному або у трудовому договорі.

Перелік професій, посад працівників, яким установлено ненормований робочий день, із зазначенням конкретної тривалості додаткової відпустки (від 1 до 7 днів включно) зазвичай затверджують на підприємстві як додаток до колективного договору.

У наступній статті з’ясуємо, які періоди включаються до стажу, що дає працівнику право на щорічну відпустку.

висновки

  • Щорічні відпустки поділяють на два види: основна та додаткові.

  • Право на щорічну відпустку мають усі, хто працює за трудовим договором.

  • Тривалість щорічної основної відпустки має бути не менше 24 календарних днів за відпрацьований робочий рік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі