Теми статей
Обрати теми

З ЄП на загальну: визначаємо податковоприбутковий період

Дзюба Наталія, податковий експерт
За матеріалами консультації ГУ ДФС у Львівській обл.*

* http://lv.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/260034.html

висновок документа


У разі переходу зі спрощеної на загальну систему оподаткування звітувати поквартально слід тим підприємствам, які, будучи на спрощеній системі, за 2015 рік отримали дохід більше 20 млн грн. Якщо дохід за 2015 рік не перевищив 20 млн грн., то декларацію з податку на прибуток слід подавати за 2016 рік

У розпалі кампанія з декларування податку на прибуток, і ось львівські податківці поспішили «порадувати» своїх платників слушною консультацією. Однак, як виявилось, радості вона в собі несе мало. Навпаки, ця консультація насторожила високодохідних спрощенців, які заробили у 2015 році дохід понад 20 млн грн. і мимоволі злетіли зі спрощенки та влилися з 1 січня 2016 року до лав загальносистемників.

Від високодохідних спрощенців, які отримали в минулому 2015 році дохід понад 20 млн грн., львівські контролери хочуть бачити декларацію з податку на прибуток за півріччя 2016 року. Що це вони собі надумали? Невже намагаються «зафіскалити» екс-спрощенців, щоб змусити їх звітувати та сплачувати податок на прибуток щокварталу?

Річ у тім, що ще до граничних строків подання декларації з податку на прибуток за I квартал 2016 року податківці вищої ланки в підкатегорії 101.12 БЗ для загального огляду розмістили консультацію такого змісту: «Платники єдиного податку, які з 1 січня поточного року або пізніше переходять на загальну систему оподаткування, сплачують податок на прибуток на підставі податкової декларації за річний податковий (звітний) період (як новостворені). Для таких платників «річний» період починається з дати переходу на загальну систему і закінчується 31 грудня 2016 року». Детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 55, с. 8.

Тобто при переході протягом поточного року зі спрощеної системи на загальну ДФСУ таких платників зарахувала до «новачків», ураховуючи норму п.п. «а» п. 137.5 ПКУ. Інакше кажучи, до тих платників, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року.

Отже, сплачувати податок на прибуток уперше такі платники повинні будуть тільки на підставі річної декларації за період діяльності у звітному (податковому) році.

Тому-то колишні спрощенці на першому році «податковоприбуткового» життя могли не подавати декларацію з податку на прибуток за I квартал 2016 року, а також не планували це робити і за півріччя, а також дев’ять місяців, просто чекаючи закінчення року, щоб відзвітувати за 2016 рік у цілому.

А ось уже наступного року таким загальносистемникам, які перестали бути новачками, щоб визначитися з періодичністю подання декларації з податку на прибуток, доведеться вже брати до уваги норми п.п. «в» п. 137.5 ПКУ. А отже, орієнтуватися на суму доходу, отриманого у 2016 році. Причому не тільки прибуткового, а й доходу, отриманого на спрощенці, якщо перехід відбувся в середині року.

І якщо сума доходу виявиться в межах 20 млн грн. — продовжити звітувати тільки за підсумками року, а якщо буде вище — подавати декларацію щокварталу.

Сподіваємося, що львівські податківці пригадають про цілком розумну позицію ДФСУ і перестануть вимагати від минулорічних високодохідних спрощенців внутрішньорічні декларації з податку на прибуток.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі