Теми статей
Обрати теми

Прибуткова пільга для підприємств інвалідів

Наталія Адамович, податковий експерт
Наступна пільга, якою можуть скористатися підприємства інвалідів (тобто ті, що створені організаціями інвалідів і перебувають у їх власності), — пільга з податку на прибуток. Про те, як правильно її застосувати, які операції пільгувати, а також як розрахувати цю пільгу в декларації з податку на прибуток, і поговоримо у статті.

Умови для пільги

Для підприємств інвалідів, заснованих громадськими організаціями інвалідів, п. 142.1 ПКУ передбачено пільгу, що звільняє від оподаткування прибуток, отриманий від продажу (постачання) товарів, виконання робіт і надання послуг.

Щоправда, щоб скористатися цією пільгою, підприємство інвалідів має отримати дозвіл* і зареєструвати «пільговість» у відповідних контролюючих органах. Проте для цього воно повинне відповідати певним умовам:

* Нагадаємо, що дозвіл на право користування пільгою видається відповідно до вимог Закону № 875-XII. Основною умовою для отримання такого дозволу є відповідність критеріям, прописаним у п. 2 Порядку № 1010. Так, наприклад, по Києву видано дозволи на використання інвалідних пільг підприємствам та організаціям громадських організацій інвалідів, перелічені в додатках до розпорядження адміністрації від 07.07.2016 р. № 513.

1. Кількість інвалідів, з основним місцем роботи, має становити протягом попереднього звітного періоду не менше 50 % середньооблікової чисельності штатних працівників.

2. Фонд оплати праці таких інвалідів протягом звітного періоду повинен становити не менше 25 % суми загальних витрат на оплату праці.

3. Вивільнені кошти мають бути використані за цільовим призначенням, інакше підприємству не уникнути санкцій за їх нецільове використання. Щоправда, спеціальних цільових меж для витрачання вивільнених коштів за цією пільгою немає і не було. З питанням, куди ж направляти кошти, що вивільняються від обкладення податком на прибуток, податківці свого часу пропонували звертатися до Комісії з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій інвалідів (див. консультацію в підкатегорії 502.23.01, що діяла до 12.08.2012 р.). А тепер про підпільгові операції та порядок їх розрахунку.

Підпільгові операції

Під дію пільги потрапляє прибуток, отриманий підприємством інвалідів від продажу товарів, виконання робіт і надання послуг.

Зверніть увагу! Серед умов її застосування немає вимог (на відміну від пільги з ПДВ — детальніше про неї див. на с. 29 цього номера), щоб прибуток був отриманий саме від продажу товарів чи послуги, виготовлених/наданих безпосередньо підприємством інвалідів.

Під пільгу потрапляє прибуток від продажу будь-яких товарів, робіт або послуг, а не тільки тих, які виготовлені/виконані підприємством інвалідів

Виняток з продажного списку товарів/робіт/послуг становлять тільки:

— підакцизні товари. Згідно з п.п. 14.1.145 ПКУ такими вважаються товари, на які цим Кодексом установлено ставки акцизного податку. Їх повний перелік із зазначенням коду УКТ ЗЕД ви знайдете в п. 215.3 ПКУ;

— послуги з постачання підакцизних товарів, отриманих у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів, що уповноважують такого платника податків здійснювати постачання товарів від імені і за дорученням іншої особи без передачі права власності на такі товари.

До того ж пільга не застосовується й до іншого прибутку, що не класифікується як прибуток від продажу товарів, робіт, послуг. Це, наприклад, і прибуток, отриманий від розміщення коштів на депозиті, і прибутки від курсових різниць тощо. Тобто результати непродажних операцій не пільгуються, а обкладаються податком на прибуток у загальному порядку.

Розрахунок пільгового прибутку

Декларація з податку на прибуток*, побудована так, що в рядках 01 — 04, і в заповненні додатка РI повинні брати участь абсолютно всі показники роботи підприємства. Тобто рядок 04 повинен містити загальний фінансовий результат (прибуток/убуток) від усіх видів діяльності (як пільгованої, так і оподатковуваної) з урахуванням податкових різниць (при їх застосуванні)**.

* За формою, затвердженою наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. № 897.

** Нагадаємо, що відмовитися та не розраховувати податкові різниці, визначені розд. III ПКУ, мають право малодохідні підприємства (з доходом не більше 20 млн грн.).

А ось результат пільгової діяльності окремо розраховується і зазначається в рядку 05 і додатку ПЗ.

Далі в рядку 06 декларації з податку на прибуток відображається арифметичне значення, розраховане за формулою: (рядок 04 - рядок 05) х 18 %, що передбачає «очищення» оподатковуваного прибутку, тобто видалення зі складу загального фінансового результату, пільгового фінрезультату.

Так-от, щоб правильно «виділити» із загального бухфінрезультату саме фінрезультат від пільгових операцій (тобто розрахувати пільговий прибуток і заповнити спеціальний додаток ПЗ до рядка 05 декларації), підприємству інвалідів доцільно вести окремий аналітичний облік за пільговими операціями.

Оскільки пільгуються саме операції постачання товарів, робіт і послуг, то для зручності вам достатньо буде відкрити такі аналітичні субрахунки:

Пільгові операції у розрізі бухрахунків

Пільгові операції

Найменування додаткових субрахунків за пільговою операцією

Продаж (постачання) власної продукції

701/1 «Дохід від реалізації готової продукції за звільненою діяльністю»

901/1 «Собівартість реалізованої готової продукції за звільненою діяльністю»

Продаж (постачання) товарів

702/1 «Дохід від реалізації товарів за звільненою діяльністю»

902/1 «Собівартість реалізованих товарів за звільненою діяльністю»

Продаж (постачання) робіт, послуг

703/1 «Дохід від реалізації робіт, послуг зі звільненої діяльності»

903/1 «Собівартість реалізованих робіт, послуг зі звільненої діяльності»

Фінрезультат з пільги

791/1 «Результат операційної діяльності, прибуток від якої звільнений від оподаткування»

Зверніть увагу!!! Продажі товарів, робіт і послуг, що відображаються на інших рахунках, слід обліковувати аналогічно.

Тоді при заповненні додатка ПЗ у таблиці 1 вам достатньо буде зазначити фінрезультат від діяльності, що звільняється від податку на прибуток, тобто сальдо за рахунком 791/1 «Результат операційної діяльності, прибуток від якої звільнений від оподаткування» (рядок А1) і відкоригувати його (збільшити або зменшити) на податкові різниці, якщо ведеться їх облік. Детальний порядок заповнення додатка ПЗ див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 8, с. 42.

висновки

  • Від оподаткування звільнений прибуток, що отримується підприємством інвалідів від продажу товарів, виконання робіт і надання послуг.
  • Скористатися пільгою підприємство інвалідів може, отримавши дозвіл та зареєструвавши «пільговість» у податковій.
  • Щоб правильно «виділити» із загального бухфінрезультату саме фінрезультат з пільги, доцільно вести окремий аналітичний облік «пільгових» постачань.
Теги інваліди
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі