Теми статей
Обрати теми

Постачання гною: спецрежим чи загальні?

Дзюба Наталія, податковий експерт
Наше сільгосппідприємство займається виробництвом продукції тваринництва та інших сільгосптоварів. Крім того, ми реалізуємо гній і пташиний послід як органічні добрива. У якій декларації (загальній чи спецрежимній) слід відображати постачання таких товарів?

Відповідно до п. 2.15 ст. 2 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.2004 р. № 1877-IV відходи, одержані при виробництві сільськогосподарської продукції (товарів), визначеної у групах 1 — 24 УКТ ЗЕД, зокрема, органічні добрива: гній, перегній, пташиний послід, вважаються сільгосппродукцією (товарами).

Також гній і пташиний послід наведено як приклад сільгосппродукції в сільгоспстандарті П(С)БО 30. При цьому п. 2.6 Методрекомендацій № 1315 пояснює, що зазначена сільгосппродукція є побічною. Проте

для податкових цілей спецрежиму з ПДВ не перероблений гній і пташиний послід не є сільгосппродукцією

Згідно з п. 209.2 ПКУ спецрежим з ПДВ поширюється на операції з постачання сільськогосподарських товарів/послуг. При цьому сільськогосподарськими вважаються товари, зазначені в товарних групах 1 — 24, товарних позиціях 4101, 4102, 4103, 4301 відповідно до УКТ ЗЕД, і послуги, отримані в результаті здійснення діяльності, на яку згідно з п. 209.17 ПКУ поширюється дія спецрежиму ( п. 209.7 ПКУ).

Добрива належать до групи 31 УКТ ЗЕД, а саме до підгрупи 3101 «Добрива тваринного або рослинного походження, у суміші або ні, піддані хімічній обробці або ні; добрива, одержані в результаті змішування або хімічної обробки речовин тваринного або рослинного походження».

Отже, на жаль, реалізація гною як органічного добрива не належить до поняття сільгосппродукції з метою застосування спецрежиму з ПДВ.

А тому його постачання не підпадає під дію спецрежиму з ПДВ. Тому, якщо ви реалізуєте такі товари фізичним особам або іншим сільгосппідприємствам, операції з їх постачання слід уключити до загальної декларації (0110).

Інша справа, якщо ви переробляєте гній, первісно обліковуючи його як біогумус. Тобто крім виробництва продукції тваринництва та інших сільгосптоварів, здійснюєте такий вид діяльності, як одержання біогумусу.

Річ у тім, що згідно з п.п. 209.17.8 ПКУ дія спецрежиму поширюється і на діяльність, пов’язану з одержанням біогумусу. Щоправда,

про такий вид діяльності ви повинні були спеціально заявити/дозаявити при реєстрації на ПДВ-спецрежим

Тобто, реєструючись спецрежимником, ви в Заяві про реєстрацію на спецрежим за формою № 1-РС ( додаток 8 до Положення № 1130), крім відмітки, зробленої про те, що займатиметеся тваринництвом, додатково зробили відмітку, що одержуватимете біогумус, тобто здійснюватимете діяльність, визначену класом 20.15 «Виробництво добрив і азотних сполук» УКТ ЗЕД.

Зауважимо, що цей вид діяльності включає виробництво добрив рослинного або тваринного походження, компосту (див. пояснення, затверджені наказом Держкомстату від 23.12.2011 р. № 396).

Так-от, податківці роз’яснюють (БЗ 101.24): діяльність сільгосппідприємств з переробки відходів життєдіяльності тварин (у тому числі гною) з метою одержання добрив та азотних сполук, визначена класом 20.15 УКТ ЗЕД, а також реалізації таких добрив і сполук підпадає під дію спеціального режиму обкладення ПДВ за наявності в таких підприємств:

1) видів діяльності, визначених класом 01.4 УКТ ЗЕД;

2) обліку відходів за такими видами діяльності.

І якщо ви реалізуєте такі добрива фізичним особам або іншим сільгосппідприємствам, то операції з їх постачання слід уключити до сільгоспдекларації (0121).

Зауважимо, що зважаючи на повидовий облік результату від спецрежимної діяльності ми радили обліковувати такі постачання «переробленого» гною в таблиці 2 та/або таблиці 3 додатка ДС10 (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 31, с. 21).

Хоча нагадаємо: раніше податківці вимагали постачання біогумусу (гною) уключати до загальної декларації (0110) (див. лист ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області від 06.08.2013 р. № 1640/10/04-36-11-01-45).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі