Теми статей
Обрати теми

Послуги зі зберігання та спецрежим

Дзюба Наталія, податковий експерт
Сільгосппідприємство має склад для зберігання кормів. Послуги зі зберігання надаємо іншим підприємствам. Чи можна відображати обсяги постачання таких послуг у спецрежимній декларації з ПДВ? Чи треба за це приміщення платити податок на нерухомість?
img 1

Обсяги наданих стороннім замовникам послуг зі зберігання кормів не враховуються у спецрежимній декларації (0121).

Та й за склади для зберігання кормів доведеться сплатити податок на нерухомість. А тепер про все по черзі.

Спершу про облік послуг зі зберігання в декларації з ПДВ. Зауважимо: перелік послуг, які може надавати сільгосппідприємство в межах ПДВ-спецрежиму, наведено в пп. 209.17.14 і 209.17.15 ПКУ. Це:

— надання послуг у рослинництві, оформленні ландшафту (01.41.0 КВЕД);

— надання послуг у тваринництві (01.42.0 КВЕД).

Так-от, ні у списку перших, ні у списку других послуг зі зберігання немає. Відповідно, з точки зору ПКУ, в частині застосування спецрежиму послуги зі зберігання не належать до сільськогосподарських. Тому

дія спецрежиму на надання послуг зі зберігання сільгосппродукції стороннім організаціям і підприємствам не поширюється

Послугам зберігання не місце у спецрежимній декларації з ПДВ.

Обсяги надання послуг зберігання кормів та нараховані на них податкові зобов’язання з ПДВ вам беззастережно слід відображати в ряд. 1.1 загальної декларації з ПДВ (0110).

На це звертають увагу й податківці (див. лист ДФСУ від 20.04.2016 р. № 8924/6/99-99-19-03-02-15), також роблячи акцент, що операції надання послуг зі зберігання сільгосппродукції стороннім організаціям і підприємствам не є операціями постачання сільгосппідприємством послуг у сфері сільського господарства.

Тепер розберемося: чи треба сільгоспнику за приміщення складу для кормів платити податок на нерухомість? Нагадаємо: платниками податку на нерухомість є юридичні особи, у тому числі нерезиденти, — саме власники об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості ( п.п. 266.1.1 ПКУ).

Об’єктом обкладення податком на нерухомість є об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки ( п.п. 266.2.1 ПКУ). Проте обкладатися податком на нерухомість повинні далеко не всі об’єкти.

Так, у п.п. 266.2.2 ПКУ перелічено об’єкти нерухомості, які не потрапляють під об’єкт обкладення податком на нерухомість. Серед них й об’єкти нерухомості, що належать сільгосптоваровиробникам і призначені для використання безпосередньо в сільгоспдіяльності ( п.п. «ж» п.п. 266.2.2 ПКУ).

Зауважимо, що користуватися цією пільгою можуть будь-які сільгосптоваровиробники, що відповідають визначенню з п.п. 14.1.235 ПКУ, тобто незалежно від обраної системи оподаткування вони можуть бути чи не бути сільгосп-єдинниками або перебувати чи ні на спецрежимі з ПДВ — від цього порядок обкладення їх «нерухомим» податком ніскільки не залежить (БЗ 106.02).

Тепер саме про пільгові сільгоспоб’єкти нерухомості. Чи потрапляють під пільгу і склади для кормів?

За роз’ясненнями податківців (див. БЗ 106.02), «необ’єктними» з метою застосування «нерухомої сільгоспнорми» є об’єкти нерухомості, які відповідно до ДК 018-2000, затвердженого наказом Держкомітету України по стандартизації, метрології та сертифікації від 17.08.2000 р. № 507,

належать до класу 1271 «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісового та рибного господарства» (підкласи 1271.1 — 1271.9)

Зауважимо, що цей клас включає не тільки корівники, конюшні, свинарники, кошари, кінні заводи, собачі розплідники, птахофабрики, зерносховища, але і склади та надвірні споруди. Наприклад, у частині складського призначення серед нерухомості (будівель) сільгосппризначення виділено такі підкласи:

— 1271.3 «Будівлі для зберігання зерна» (зокрема, зерносховища);

— 1271.4 «Будівлі силосні та сінажні» (зокрема, силоси);

— 1271.9 «Будівлі сільськогосподарського призначення інші» (зокрема, бази зберігання мінеральних добрив і пестицидів).

По суті, ваш склад для кормів цілком може належати до підкласу 1271.4 «Будівлі силосні та сінажні» (зокрема, силоси) — тобто є об’єктом нерухомості сільгосппризначення.

Проте щоб потрапити під пільгу, об’єкт сільгоспнерухомості повинен використовуватися в сільгоспдіяльності — вирощуванні, виробництві сільгосппродукції

Податківці наполягають: якщо об’єкти нерухомості сільгосппризначення не використовуються сільгосппідприємством безпосередньо в сільськогосподарській діяльності, то вони підлягають оподаткуванню на загальних підставах (див. консультації в БЗ 106.02, виданні «Вісник. Право знати все про податки та збори», 2015, № 37, с. 25).

Послуги зі зберігання ви надаєте стороннім організаціям і підприємствам. І склади для зберігання кормів, які вам належать, ви не використовуєте в сільгоспдіяльності для виробництва своєї сільгосппродукції, а просто здійснюєте діяльність у сфері надання послуг зі складського зберігання.

Відповідно ваші склади повинні обкладатися податком на нерухомість на загальних підставах.

Зауважимо лише, що в частині сплати податку на нерухомість слід не тільки орієнтуватися на норми ПКУ, а й ураховувати рішення сільських, селищних та міських рад (див. лист ГУ ДФС у Запорізькій області від 03.02.2016 р. № 359/10/08-01-17-01-17).

Але навіть у цьому випадку відповідь на запитання про звільнення ваших складів від податку на нерухомість буде негативною. Адже прийняті місцевою владою рішення про правила справляння того чи іншого податку не повинні суперечити ПКУ. А він у цьому випадку непохитний.

Детальніше про сплату та декларування податку на нерухомість див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 10, с. 36.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі