Теми статей
Обрати теми

Послуги не сільгоспвиробнику відображаємо у загальній декларації (0110)

Дзюба Наталія, податковий експерт
Сільгосппідприємство на спецрежимі надає послуги з вирощування врожаю (власна техніка, свій персонал, власні добрива) підприємству — не сільгоспвиробнику — оранка, поління тощо. У якій декларації з ПДВ (спеціальній чи загальній) відображати обсяги наданих послуг?

Згідно з п.п. «в» п.п. 209.15.2 ПКУ поняття «діяльність у сфері сільського господарства» для спецрежиму включає, зокрема, і надання послуг іншим сільгоспвиробникам (юридичним особам) та/або фізичним особам з використанням сільськогосподарської техніки, крім надання її у фінансову оренду (лізинг).

У частині послуг, що надаються вами, усе гаразд — ви надаєте сільгосппослуги у сфері рослинництва ( п.п. 209.17.14 ПКУ), до розряду яких якраз і включаються:

— передпосівна підготовка полів;

— посів та садіння сільгоспкультур;

— обробка сільгоспкультур, боротьба зі шкідниками;

— підтримка угідь у відповідному сільгосп- та екологічному стані;

— експлуатація сільгоспзрошувального обладнання та надання сільгосптехніки разом з обслуговуючим персоналом.

За роз'ясненнями податківців, саме такий перелік послуг, пов’язаних з рослинництвом, можуть надавати спецрежимники, орієнтуючись на норму, прописану в п.п. «в» п.п. 209.15.2 ПКУ (див. лист ДФСУ від 25.05.2016 р. № 11345/6/99-99-15-04-03-15).

У вас інша проблема. Ви надаєте сільгосппослуги не сільгоспвиробнику. Тобто

ваш замовник, напевно, не відповідає визначенню сільгосппідприємства з п. 209.6 ПКУ

Нагадаємо: сільгосппідприємством вважається підприємство (зауважте — саме юридична особа), основною діяльністю якого є постачання вироблених (наданих) ним товарів/послуг на власних або орендованих основних фондах, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільгосптоварів/послуг становить не менше 75 % вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних періодів сукупно.

Зверніть увагу,

основна умова для відображення постачань послуг за правилами спецрежиму з ПДВ — контрагент — замовник послуг має бути сільгоспвиробником

При цьому у п.п. «в» п.п. 209.15.2 ПКУ не уточнюється, що підприємства — отримувачі послуг (як і їх виконавці) мають бути спецрежимниками. У ньому йдеться тільки про отримувача — юрособу-сільгоспвиробника. Тому для того щоб мати право відображати у спецдекларації з ПДВ обсяги наданих сільгосппослуг, отримувачі послуг мають бути сільгоспвиробниками, (!) але не обов’язково перебувати на спецрежимі. Хоча деякі податківці вимагають і спецрежимність у замовників (див. лист ГУ ДФС у Чернігівській області від 22.12.2015 р. № 3834/10/25-01-15-01-09). Проте це не зовсім правомірно (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 79, с. 12).

Ви ж однозначно надаєте сільгосппослуги суб’єкту господарювання — не сільгоспвиробнику. А на постачання сільгосппослуг таким замовникам-отримувачам дія спецрежиму не поширюється.

Тому обсяги абсолютно всіх сільгосппослуг, які ви надаєте своєму несільгосп-контрагенту, відображати слід в ряд. 1.1 тільки загальної декларації з ПДВ (0110)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі