Теми статей
Обрати теми

Покупець «раптом» виявився платником ПДВ

Павленко Олексій, податковий експерт
На операцію з контрагентом-юрособою склали ПН як на неплатника ПДВ у листопаді 2016 року. У кінці грудня контрагент нам надіслав свідоцтво про реєстрацію платником ПДВ. Виявилось, що він був зареєстрований уже на 1 листопада. Просить виправити ПН як на платника. Чи зобов’язані ми виправити ПН? Якщо складемо правильну ПН, нам загрожуватиме штраф за несвоєчасну реєстрацію.

Ситуація із серії: «довіряй, але перевіряй»…

Одразу зазначимо, що в цій ситуації на неплатника було оформлено окрему ПН, і цим вона відрізняється від тієї ситуації, коли операцію з нібито неплатником уключили до підсумкової щоденної ПН при продажу йому через РРО (про таку ситуацію читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 60, на с. 7).

Якщо ваш контрагент на дату першої події вже був присутній у реєстрі платників ПДВ, то формально ви зобов’язані були оформити на нього ПН як на платника. При цьому, вважаємо, не має особливого значення той факт, що контрагент у момент цієї операції постачання «позиціонував» себе як неплатника ПДВ.

Тобто, по-перше, ви не виконали свій святий обов’язок — не наділили вашого покупця ПН, що дає йому повне право (згідно з п. 201.10 ПКУ) «накапати» на вас шляхом подання заяви-додатка 8 до ПДВшної декларації, з перевіркою і можливими штрафами, що випливають із цього: за ст. 1201 ПКУ (див. нижче) плюс адмін — за ст. 1631 КУпАП.

По-друге, з викладеного випливає той факт, що ПН була оформлена вами з помилкою, а саме: у ній було зазначено неправильний ІПН покупця («неплатницкий» — «100 млрд.» ☺). Адже ІПН є одним з обов’язкових реквізитів ПН — так що тут має місце порушення п. 201.1 ПКУ (див. його п.п. «г»).

Визнавши таку ПН недійсною, фіскали все одно можуть повести мову про невиписку та нереєстрацію вами коректної ПН. Тобто можуть спробувати з іншого боку підвести вас під той самий штраф зі ст. 1201 ПКУ — за нереєстрацію/несвоєчасну реєстрацію ПН.

Алгоритм виправлення допущеної в ПН помилки в ІПН, у принципі, відомий*: ви повинні виписати «мінусуючий» РК до цієї ПН і, крім того, виписати старою датою нову ПН (з ІПН вашого покупця замість «100000000000» і без «типу причини») і зареєструвати її в ЄРПН. «Мінусуючий» РК у цьому випадку повинен реєструватися в ЄРПН продавцем (тобто — вами), оскільки він оформляється до ПН, виписаної на неплатника ПДВ.

* Див. про нього також у консультації в БЗ (кат. 101.17).

Отже, як нам здається, уникнути виправлення помилки і штрафу зі ст. 1201 ПКУ, що супроводжує такі дії, у вас навряд чи вийде. Зайве тому підтвердження — консультація в БЗ (див. у кат. 101.30). Там фіскали, відповідаючи на запитання, чи застосовується фінвідповідальність до постачальника при виправленні помилки в ІПН покупця після закінчення 15-денного строку, фактично зазначили, що в такому разі при реєстрації нової ПН (з правильним ІПН) установлений п. 201.10 ПКУ термін вже минув, і платнику належить штраф за ст. 1201 ПКУ

У цій ситуації тішить хіба що те, що вам не потрібно буде проводити жодних виправних дій у податковій звітності, оскільки ПЗ за декларацією було заявлено вами своєчасно і в повній сумі (про це зазначають і фіскали в БЗ, кат. 101.20). Утім, по хорошому в цьому випадку слід було б виправити додаток 5 (Д5) до декларації за період, в якому відобразили ПЗ, де сума цього постачання із загальної суми з кодом «100000000000» має бути відображена вище — за конкретним ІПН вашого покупця**.

** Про механізм виправлення такої помилки в Д5 див. консультацію в кат. 101.23 БЗ (приклад 3).

Словом — ви потрапили в халепу…☹

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі