Теми статей
Обрати теми

Розрахунки за ЗЕД-послуги: обмеження

Голенко Олександр, шеф-редактор
Розглянемо особливості розрахунків за ЗЕД-послуги в таких трьох аспектах: реального валютного контролю, можливого фінмоніторингу і скасованих актів цінової експертизи.

У статті на с. 7 ми вже торкнулися теми незастосування до експорту ЗЕД-послуг (крім транспортних і страхових) граничних строків повернення валютної виручки, але розглядали це тільки в аспекті первинки. Тепер підійдемо до цього питання ширше.

120 днів

Дійсно, у новій редакції частини першої ст. 1 Закону № 185 (що запрацює з 03.01.2017 р.) з-під контролю «строків повернення» законодавці вивели експорт послуг (крім транспортних, а також робіт). При цьому нова частина друга ст. 1 Закону № 185 виводить з-під такого контролю не тільки експорт послуг (крім транспортних і страхових), а також і експорт: прав інтелектуальної власності, авторських та суміжних прав. Увага! — експорт, але не імпорт! Тобто ст. 2 Закону № 185 (стосовно імпорту) залишили недоторканною! А отже, у плані контролю «строків повернення» за операціями імпорту будь-яких ЗЕД-послуг усе залишиться, як і раніше. Урахуйте це. ☹

Що ж до власне тривалості «строку повернення», то до 16.06.2017 р. він становить не 180 днів, як написано у ст. 1 і 2 Закону № 185, а 120 — як установлено постановою № 410. Адже частина п’ята ст. 1 і частина четверта ст. 2 Закону № 185 дають НБУ право запроваджувати «інші строки розрахунків», але — увага! —

на строк до шести місяців

Не станемо повторювати вже зазначене щодо строків розрахунків за ЗЕД-правочинами, що виявляться незакритими станом на 16.06.2017 р., — якщо, звичайно, «120» знову стане «180». Найімовірніше такі строки за такими ЗЕД-правочинами будуть автоматично продовжені...

До речі, зупинимося на двох «дрібних» подробицях постанови № 410.

Перша. У п. 1 зазначено, що граничний 120-денний строк розрахунків установлюється для експорту та імпорту товарів. Тобто може з’явитися враження, що ці строки не стосуються робіт і тих самих послуг (з 03.01.2017 р. вони можуть стосуватися тільки транспортних і страхових послуг). Ця думка помилкова з тієї причини, що згідно з абзацом сорок дев’ятим ст. 1 Закону про ЗЕД: «товар — це будь-яка продукція, послуги, роботи, права інтелектуальної власності та інші немайнові права, призначені для продажу (оплатної передачі)». Тому в 114.02 БЗ податківці зокрема щодо 120-денного строку повернення валютної виручки відверто пишуть про експорт та імпорт «товарів (робіт, послуг)».

Друга. На відміну від попередніх подібних постанов НБУ, що продовжували валютні обмеження на кожні наступні 6 місяців, у постанові № 410 банкіри, очевидно, вирішили менше перейматися — і тому цього разу взагалі не обмежили конкретним строком період її дії... Але зрозуміло — крім п. 1 (120-денний строк розрахунків) і п. 2 (65-відсотковий норматив обов’язкового продажу валюти): ці два обмеження втратять чинність 16.06.2017 р. Якщо звісно їх знов не продовжать. ☹

Звертаємо вашу увагу на п. 2 постанови № 410 ще і з тієї нерадісної причини, що ухвалюючи Закон № 1724 з метою стимулювання експорту послуг, законодавці на жаль обмежилися усуненням тільки «адміністративних» бар’єрів... ☹ Але не валютно-фінансових...

Адже згідно з п. 2 постанови № 410 продовжує діяти 65-відсотковий норматив обов’язкового продажу валютної виручки, що надійшла (в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 04.02.98 р. № 34, і в російських рублях). І цей почесний борг і священний обов’язок, очевидно, перекреслюють для потенційних (легальних) експортерів ЗЕД-послуг усі «стимулюючі» заслуги Закону № 1724...

При цьому згідно з п. 4 постанови № 410 уповноваженим банкам заборонено знімати з валютного контролю експортні операції клієнтів — увага! — на підставі документів про припинення зобов’язань заліком зустрічних однорідних вимог:

— в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора і в російських рублях — незалежно від суми;

— в інших валютах — якщо загальна сума зобов’язань, що припиняються заліком у межах одного експортного договору, перевищує еквівалент 500 тис. дол. США.

Що ж до імпортерів послуг, то тут і зовсім не скажеш нічого нового.

Тим більше про облікові тонкощі купівлі/продажу валюти ви вже знаєте з «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 16, с. 43.

Акт цінової експертизи «усе»

Але є-таки й хороша новина (якщо ви про неї ще не знали), що потішить резидентів, які отримують/отримали від нерезидента послуги, а також роботи або права інтелектуальної власності.

Як відомо, деякий час тому діяла постанова Правління НБУ від 30.12.2003 р. № 597, в п. 4 якої від резидентів для оплати таких послуг, робіт або прав інтелектуальної власності в загальній сумі за одним договором, що перевищує 50 тис. євро (або еквівалент цієї суми в іншій валюті), потрібно було одержати спеціальний акт цінової експертизи Державного інформаційно-аналітичного центру моніторингу зовнішніх товарних ринків, що підтверджує відповідність ціни ЗЕД-договору кон’юнктурі ринку.

Так от: згідно з нещодавньою постановою Правління НБУ від 18.08.2016 р. № 372 зазначена постанова № 597 втратила чинність з 19.08.2016 р. Тобто жодні акти цінової експертизи із зазначеної дати для оплати нерезиденту послуг, робіт або прав інтелектуальної власності вже не потрібні. ☺

Фінмоніторинг — не напасть...

Насамкінець давайте розберемося, чи можуть розрахунки за ЗЕД-послуги підлягати фінансовому моніторингу, і якщо так — то якою мірою.

Нагадаємо, що перелік фінансових операцій, які підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу, установлено в ч. 1 ст. 15 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 14.10.2014 р. № 1702-VII (далі — Закон № 1702).

Перш за все: говорити про ймовірність фінмоніторингу вашої оплати нерезиденту за ЗЕД-послуги є сенс, тільки якщо її сума досягає еквівалента 150 тис. грн. (абзац перший ч. 1 ст. 15 Закону № 1702). Зрозуміло, ми не станемо переказувати тут усі сімнадцять пунктів, а обмежимося тільки потенційно найбільш «стрьомними»... ☹

Перш за все вкажемо на п. 7 ч. 1 ст. 15 Закону № 1702, що визначає як одну з ознак розрахунку таку підставу для його фінмоніторингу:

перерахування коштів за кордон за зовнішньоекономічними договорами (контрактами), крім перерахувань коштів за договорами (контрактами), що передбачають фактичне постачання товарів на митну територію України

Як бачите, виняток зроблено тільки для імпорту товарів (причому в цьому випадку — саме товарів як рухомих речей у розумінні п. 57 ч. 1 ст. 4 МКУ, про що зазначено в листі НБУ від 15.04.2015 р. № 25-02002/24990), тому «надеквівалентна» оплата за ЗЕД-послуги цілком може потрапити «під приціл» фінмоніторингу.

Такими ж наслідками Закон № 1702 загрожує за подібну оплату з рахунка юрособи або ФОП, період діяльності яких не перевищує 3 місяців з дня реєстрації, або якщо операції на такому рахунку не здійснювалися з дня його відкриття (п. 6 ч. 1 ст. 15). Ну або якщо така оплата пішла в офшор (п. 1 ч. 1 ст. 15), а також якщо ви — високоризиковий клієнт (п. 17 ч. 1 ст. 15).

висновки

  • Контролю строків повернення валютної виручки не буде з 03.01.2017 р. щодо експорту: послуг (крім транспортних і страхових), прав інтелектуальної власності, авторських і суміжних прав. А щодо імпорту ЗЕД-послуг (тощо) усе залишиться, як і раніше.
  • Вимогу надавати для оплати ЗЕД-послуг акт цінової експертизи скасовано.
  • Фінмоніторинг оплати нерезиденту за ЗЕД-послуги можливий, тільки якщо сума досягає еквіваленту 150 тис. грн.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі