Як оплатити час перебування працівника на військових зборах

Богданова Анастасія, податковий експерт
Період, протягом якого військовозобов’язаний працівник перебуває на зборах, має бути оплачено. Такі правила. Хочете знати, як здійснюють таку оплату і за рахунок яких коштів? Тоді ця стаття, шановні колеги, — для вас. Вивчайте та застосовуйте!

img 1

З попередньої статті (див. с. 3 цього номера) ви вже знаєте, що в разі призову працівника на військові збори за ним зберігають місце роботи, посаду та середню зарплату на весь період зборів, уключаючи час проїзду до місця їх проведення і назад.

Важливо! Розраховує та виплачує середній заробіток працівнику роботодавець, але згодом він отримує компенсацію цих сум із бюджету.

Про те, як правильно розрахувати середній заробіток для оплати періоду військових зборів, ми з вами поговоримо на с. 18. А ось з тим, як його оподатковувати, розберемося негайно.

Що з оподаткуванням виплат

Середній заробіток, який підприємство виплачує працівникам, призваним на навчальні збори, належить до додаткової заробітної плати у складі виплат за невідпрацьований час ( п.п. 2.2.12 Інструкції № 5). Що з цього випливає? А те, що

ПДФО, ВЗ і ЄСВ з виплат за час перебування працівника на зборах підприємство справляє та сплачує в загальному порядку за зарплатними правилами

Це підкреслює й ДФСУ в листі від 31.12.2015 р. № 28265/6/99-99-17-03-03-15.

Важливо! До середнього заробітку працівника, призваного на збори, ви можете застосовувати ПСП. Звичайно, якщо:

1) розмір місячної зарплати працівника не перевищує встановлену межу, що дає право на ПСП (у 2016 році така межа в загальному випадку — 1930 грн.);

2) працівник подав роботодавцю відповідну заяву про застосування ПСП.

Зверніть увагу! Перебування військовозобов’язаного на навчальних зборах — це виконання ним свого громадянського обов’язку. Військовослужбовцям (з відповідним грошовим забезпеченням) він не є. Тому обмеження щодо застосування ПСП, установлені п.п. 169.2.3 ПКУ, до середнього заробітку, що виплачується такому працівнику, не застосовуються.

Ще один важливий момент. Підпункт «и» п.п. 165.1.1 ПКУ відносить до не оподатковуваних ПДФО доходів компенсаційні виплати з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період. Таке саме звільнення діє й щодо ЄСВ ( ч. 7 ст. 7 Закону України «Про збір та облік ЄСВ» від 08.07.2010 р. № 2464-VI).

Проте середнього заробітку, що компенсується, який роботодавець нараховує в разі призову працівників на навчальні збори, звільнення від сплати ПДФО і ЄСВ не стосується. Намотайте це на вус!

Виплачуємо середній заробіток працівнику

При направленні працівника на збори п. 8 Інструкції № 80 і п. 5 Інструкції № 856 передбачають спеціальний механізм виплати йому середнього заробітку. У чому він полягає? А ось у чому:

перед від’їздом на збори виплаті підлягає сума за фактично відпрацьовані дні аж до дня припинення роботи у зв’язку з від’їздом плюс середня зарплата за перші півмісяця зборів (так би мовити, «авансом»);

— за останній час перебування на зборах зарплату виплачують у звичайні строки, установлені на підприємстві.

Поговоримо детальніше про виплату завчасно перед від’їздом на збори середньої зарплати за перші півмісяця їх проходження.

Якщо така виплата припадає на один календарний місяць, то питань не виникає: ви нараховуєте її за кредитом субрахунку 661 у місяці відправлення працівника на збори.

Але буває й так, що перші півмісяця зборів не вписуються в межі одного календарного місяця, а охоплюють одразу два місяці — кінець одного і початок наступного. Як бути в цьому випадку?

На наш погляд, п. 8 Інструкції № 80 говорить про виплату заробітку наперед, але це зовсім не означає, що ці суми також потрібно нараховувати завчасно в бухобліку (до речі, про те, на яких рахунках відображають у бухобліку такі виплати, ми розповімо нижче).

У бухоблікових цілях ми радимо вам

розподілити нарахування між місяцями пропорційно дням (годинам), пропущеним унаслідок призову на військові збори

Перед відправленням працівника на збори виплатіть середній заробіток і зароблену зарплату як аванс (у бухобліку відобразіть тільки записи з виплати, а нарахування не показуйте).

Нарахуйте такі виплати в бухобліку в кінці місяця, коли нараховуватимете зарплату всім працівникам. При цьому середній заробіток за півмісяця зборів нарахуйте тільки в частині, що припадає на поточний місяць. А от середній заробіток за дні, що припадають на наступний місяць, нарахуєте вже в тому місяці.

Інакше кажучи, за кредитом субрахунку 661 у місяці від’їзду працівника на збори ви відображаєте частину середньої зарплати, що припадає на цей (тобто поточний) місяць, а в наступному місяці — суму середньої зарплати, що належить уже до того місяця.

При такій схемі у вас не буде проблем ані з утриманням ПДФО і ВЗ, ані з нарахуванням ЄСВ, ані із заповненням Звіту за формою № Д4.

Приклад. Працівника призвали для проходження навчальних зборів з 24 листопада 2016 року. Період зборів — 30 календарних днів.

Оклад працівника становить 4000 грн.

Середньоденний заробіток для оплати днів зборів становить 186,05 грн. Перед від’їздом на збори працівнику було виплачено середній заробіток за перші півмісяця зборів (11 робочих днів).

У цьому випадку за листопад 2016 року працівнику нараховуємо:

— зарплату за відпрацьований час з 1 по 23 листопада (за 17 робочих днів):

(4000 грн. : 22 роб. дн.) х 17 роб. дн. = 3090,91 грн.,

де 22 роб. дн. — кількість робочих днів за нормою тривалості робочого часу в листопаді 2016 року;

— середню зарплату за дні зборів, що припадають на листопад (5 робочих днів):

5 роб. дн. х 186,05 грн. = 930,25 грн.

Таким чином, у листопаді 2016 року нараховуємо:

3090,91 грн. + 930,25 грн. = 4021,16 грн.

Іншу частину середнього заробітку за дні військових зборів, що припадають на грудень (17 робочих днів), нарахуємо у грудні:

17 роб. дн. х 186,05 грн. = 3162,85 грн.

Хоча є підприємства, які перехідні виплати (наприклад, відпускні) нараховують наперед у місяці їх виплати. Очевидно, так само вони вчинять і з середнім заробітком за час військових зборів — у місяці від’їзду працівника на збори за кредитом субрахунку 661 нарахують усю суму середнього заробітку за перші півмісяця зборів, у тому числі й за наступний місяць.

Одразу попередимо: такий підхід нам не до душі. Річ у тім, що для застосування максимальної величини в цілях справляння ЄСВ, заповнення таблиці 6 Звіту за формою № Д4, а також для застосування ПСП і нарахування ПДФО нарахований середній заробіток усе одно доведеться «розкидати» за місяцями пропорційно дням (годинам), пропущеним унаслідок призову на військові збори. І вже після цього розрахувати суму ЄСВ і ПДФО за кожен місяць. При цьому в бухобліку вся сума виплати буде нарахована в одному місяці (місяці від’їзду на збори).

Подумайте: чи потрібна вам така подвійна робота?

Чекаємо компенсації середнього заробітку з бюджету

Виплата середньої зарплати військовозобов’язаним за весь період зборів і резервістам за час проходження ними служби у військовому резерві здійснюється за рахунок бюджетних коштів у порядку, встановленому КМУ. Так визначає ч. 13 ст. 29 Закону № 2232.

Проте не думайте, що «збережений» середній заробіток, що належить вашому працівнику, який відбув на навчальні збори, підлягає виплаті безпосередньо з бюджету! Це зовсім не так.

Річ у тім, що «порядок, установлений КМУ», про який говорить ч. 13 ст. 29 Закону № 2232, — це фактично порядок, установлений постановою № 1644. А п. 2 цього документа передбачає таку схему виплати середнього заробітку «партизану»:

I етап — підприємство виплачує «партизану» середній заробіток за час проходження зборів;

II етап — витрати на таку виплату компенсують підприємству. Причому джерело компенсації залежить від того, в чиєму підпорядкуванні перебуває військове формування, в якому проводяться збори.

Якщо збори проходять у ВСУ, то для відшкодування своїх витрат підприємство подає рахунки для оплати до військкомату, в якому перебувають на обліку військовозобов’язані. Там ці рахунки акцептують і передають до обласного військкомату для оплати (п. 12 Інструкції № 80).

До рахунків не забудьте додати відомості на виплату середньої зарплати, яку нарахували працівникам, призваним на збори, за формою, наведеною в абзаці першому п. 12 Інструкції № 80.

У відомостях наводять таку інформацію:

— прізвище, ім’я та по батькові працівника;

— середню зарплату за місяць;

— період перебування на зборах;

— суму витрат, що підлягає відшкодуванню за період перебування на зборах (у тому числі ЄСВ).

Приємно, що

роботодавцю відшкодовують усі витрати, пов’язані з виплатою середнього заробітку, у тому числі і ЄСВ

А якщо збори проходять у Нацгвардії? Тоді для відшкодування витрат на виплату середнього заробітку роботодавець подає рахунки для оплати до військових частин, у яких працівники перебували на зборах (п. 5 Інструкції № 856).

Рахунки так само потрібно подавати разом з відомостями на виплату середньої зарплати, нарахованої військовозобов’язаним, призваним на збори, за формою, наведеною в Додатку до Інструкції № 856.

З цієї форми видно, що й тут роботодавцю компенсують усі витрати, пов’язані з оплатою періоду зборів працівників-нацгвардійців, у тому числі й нарахований ЄСВ.

До речі, працівникам, призваним на військові збори, належить не тільки середній заробіток, а й добові за кожен день зборів з урахуванням часу перебування в дорозі від військкомату до місця зборів і назад. Але виплата таких добових — це вже не турбота роботодавця. Її здійснюють військові частини, в яких військовозобов’язані проходять збори (п. 1 постанови КМУ «Про порядок і розміри грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних і резервістів, грошової виплати резервістам» від 23.11.2006 р. № 1644).

Відображаємо виплату в обліку

Виплату середньої зарплати працівникам, призваним на військові збори, уключайте до бухгалтерських витрат аналогічно будь-якій виплаті зі складу фонду додаткової заробітної плати.

Тобто залежно від того, в якому підрозділі працюють працівники, показуйте цю виплату за дебетом рахунку:

— 91 — для працівників виробничих підрозділів;

— 92 — для адмінперсоналу;

— 93 — для працівників служби збуту;

— 94 — для працівників обслуговуючих господарств.

Якщо вам надійде компенсація від військкомату/військової частини, відобразіть її у складі бухгалтерських доходів за кредитом субрахунку 719 «Інші доходи від операційної діяльності».Такий підхід обумовлено тим, що до моменту отримання коштів немає 100-відсоткової упевненості в отриманні компенсації ( п.16 і п.19 П(С)БО 15).

Відображаємо виплату в «зарплатній» звітності

Будь-яке нарахування доходу зобов’язує роботодавця показати його в зарплатній звітності. Як це зробити (відобразити) у найпопулярніших бухгалтерських зарплатно-податкових звітах — дізнаєтеся далі.

Податковий розрахунок за формою № 1ДФ. Як ви пам’ятаєте, середній заробіток за період військових зборів відносять до заробітної плати. Тому

у формі № 1ДФ зазначаємо його в загальній сумі зарплати, нарахованої працівнику у звітному кварталі, з ознакою доходу «101»

Звіт за формою № Д4. У разі призову на військові збори трудові відносини з працівником не припиняються, тому таблицю 5 Звіту за формою № Д4 ми не заповнюємо.

Переходимо до таблиці 6. Якщо період військових зборів перебуває в межах частково відпрацьованого місяця, середню зарплату, нараховану за цей час, відображаємо одним рядком сукупно із зарплатою за такий місяць.

А якщо період військових зборів «вивалюється» за межі місяця? Тут, звичайно, на перший план виходить питання з відображенням у формі № Д4 виплаченого авансом середнього заробітку за першу «перехідну» частину періоду зборів. Відповідь на нього проста — таку виплату відображаємо у Звіті за той місяць, в якому вона була нарахована.

Причому, якщо ви нараховуєте «перехідну» суму середнього заробітку за першу частину періоду зборів у місяці її виплати, то у Звіті за формою № Д4 таку суму (її частину), нараховану за дні зборів у наступному місяці, відображаєте окремим рядком (за аналогією з «перехідними» відпускними), але без зазначення у графі 10 коду типу нарахування.

Якщо ж ви нараховуєте виплати місяць у місяць (ми поділяємо саме цей підхід), то проблем з відображенням середнього заробітку у вас виникнути не повинно. Тут усе просто: закінчився місяць — нарахували середню зарплату за дні військових зборів цього місяця — відобразили такі нараховані суми у формі № Д4 як звичайну зарплату.

А якщо військовозобов’язаний був призваний зі щорічної основної чи додаткової відпустки? Ви вже знаєте, що в такій ситуації відпустка за погодженням з роботодавцем продовжується після закінчення зборів або переноситься на інший термін.

Але що робити, якщо суми відпускних, нараховані за дні відпустки, що збіглися з періодом військових зборів, уже відображено в таблиці 6? Підкреслимо, що така ситуація можлива в тих підприємств, які нараховують відпускні «наперед», — у місяці їх виплати. Так-от, суми відпускних за дні відпустки, що збіглися з періодом військових зборів і будуть надані в наступних місяцях, у таблиці 6 відображаємо в окремому рядку зі знаком «мінус». Ось, мабуть, і всі нюанси, пов’язані з оплатою працівникам часу їх перебування працівника на військових зборах. Як бачите, нічого складного.

висновки

  • Принцип розрахунку середнього заробітку працівнику, призваному на збори, такий самий, як і при оплаті періоду відрядження, донорства, мобілізації тощо.
  • Середній заробіток працівнику розраховує та виплачує роботодавець, але згодом він отримує компенсацію цих сум з бюджету.
  • Виплату середньої зарплати працівникам, призваним на збори, уключайте до бухгалтерських витрат залежно від того, в якому підрозділі працюють працівники.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі