Теми статей
Обрати теми

Дотримуєтеся форми — порушень немає

Адамович Наталія, податковий експерт
У додатку Д2 слід розшифровувати від’ємне значення за періодами. Податківці пропонують свої правила заповнення. Які наслідки нас очікують за невиконання цих правил?

За методичні помилки, допущені платником при заповненні додатків до декларації з ПДВ (що не торкнулися показників самої декларації), під час перевірки податківці можуть накладати на посадових осіб адмінштраф за ст. 1631 КпАП. Проте застосувати цей штраф за «іншу» методику заповнення додатка Д2 податківці навряд чи зможуть.

Ані в ПКУ, ані в Порядку № 21 спеціальні правила заповнення додатка Д2 (порядок розшифровки від’ємного значення і черговість його заліку з податковими зобов’язаннями поточного періоду) не прописані. Це, до речі, визнають і самі контролери, пропонуючи свої порядки заповнення додатка Д2 (див. лист ДФСУ від 22.07.2016 р. № 15908/6/99-99-15-03-02-15). А оскільки немає правил — немає й порушення.

Отже, якщо ви заповнюєте додаток Д2 по-своєму, урозріз з рекомендаціями податківців (наприклад, ставите від’ємне значення не за хронологією, пропонованою податківцями), нічого страшного. Головне при цьому, щоб ви не порушили приписи самої форми цього додатка Д2.

Дотримуватися рекомендацій податківців чи ні, вирішувати, безумовно, тільки вам. Як заповнювати додаток Д2 «в ногу» з рекомендаціями податківців, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 70, с. 22.

Зауважимо! Не вважатиметься помилкою, якщо ви вирішите змінити методику розшифровки і заліку ВЗ, та в наступному періоді заповнюватимете додаток Д2 по-іншому, наприклад, дотримуючись рекомендацій податківців.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі