Теми статей
Обрати теми

Строки для виправлення помилок у ПН

Дзюба Наталія, податковий експерт
Чи є якийсь граничний строк для виправлення помилок у податкових накладних?

Прямо конкретні строки для виправлення помилок у податкових накладних (ПН) у ПКУ не встановлені. Проте виправити ПН, коли вам заманеться, вийде не завжди.

Сама по собі ст. 192 ПКУ, що визначає в тому числі й порядок виправлення помилок, допущених у ПН, жодних строків давності не встановлює. У виправленні помилок у ПН безпосередню участь бере розрахунок коригування (РК), складений постачальником ( п. 192.1 ПКУ). Так-от, у консультації, розміщеній у БЗ 101.07, податківці стверджують, що скласти РК до будь-якої помилкової ПН платник може у строки, застережені у ст. 102 ПКУ, тобто не пізніше 1095 календарних днів.

Зауважимо, що цей висновок справедливий, коли помилка в ПН сумова і призвела до перекручення показників податкової декларації, тобто виправляється тільки з метою коригування звітності. Виправити помилки в ПН, на наш погляд, можна і після закінчення 1095 днів, що настають за граничним строком подання помилкової декларації, щоправда, тільки щоб уточнити ліміт реєстрації і не більше.

Ще низка випадків, що негласно обмежують можливість виправити помилкові ПН, — коли при виправленні помилки в ПН підприємству-постачальнику необхідно не тільки скласти РК, а й виписати нову ПН (старою датою). Це

помилки в даті, у порядковому номері або ІПН покупця. Виправити їх вийде тільки протягом 180 календарних днів з дати складання помилкової ПН

Адже пізніше зареєструвати в ЄРПН нову ПН у постачальника не вийде. Хоча внести відповідні зміни до декларації постачальник має право до закінчення 1095 днів.

Це строки виправлення помилок у ПН для постачальника. А тепер поглянемо, що в покупця. Протягом якого часу в покупця є право відобразити ПК за виправленою ПН?

Податківці в цьому питанні однозначні. Вони вважають, що відобразити ПК за виправленою ПН покупець має право тільки в тому випадку, якщо з дати складання помилкової ПН не минуло 365 календарних днів (див. листи ДФСУ від 29.10.2016 р. № 23009/6/99-99-19-03-02-15 і від 13.04.2016 р. № 8195/6/99-99-19-03-02-15). Отже, якщо виправлення помилки вимагає покупець — покваптеся, її краще виправити в межах зазначених строків.

А що ж робити покупцю, якщо постачальник виправив помилку вже після того, як 365 календарних днів минули? Якщо дотримуватись роз’яснень податківців, то відобразити ПК за такою ПН уже ніяк не вийде.

На наш погляд, це далеко не так. Якщо ПН складено з помилкою, то періодом для відображення ПК за нею буде період, у якому таку помилку виправлено.

І ось тільки після цього набуває чинності норма абз. 4 п. 198.6 ПКУ, тобто за виправленою ПН покупець має право потягнути з відображенням такого ПК ще 365 календарних днів. Тому:

— якщо помилку виправлено протягом 365 календарних днів з дати складання ПН, то покупець має право відобразити ПК за такою ПН у періоді, в якому виправлено помилку, або в будь-якому іншому подальшому періоді в межах 365 днів;

— якщо помилку виправлено після закінчення 365 календарних днів, то покупець має право відобразити ПК виключно в періоді, в якому помилку було виправлено. Детальніше про порядок виправлення помилок у ПН див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 48. А зазначене вище підсумуємо в таблиці.

Право на податковий кредит за виправленою ПН

РК до помилкової ПН складено

Право відобразити ПК

у поточній декларації

через уточнюючий розрахунок

у межах 365 календарних днів

виникає в періоді виправлення помилки і діє до закінчення 365-го календарного дня з дати складання ПН

виникає після закінчення 365 календарних днів* з дати складання ПН і діє до закінчення 1095-го дня, наступного за останнім днем граничного строку подання декларації за період, у якому ПК помилково не відображено

після закінчення 365 календарних днів

виникає в періоді виправлення помилки — продовження не діє

виникає в день, що настає за граничним строком подання декларації за період, у якому складено РК, і діє протягом подальших 1095 днів

Увага! На думку податківців, право на ПК у такому разі в покупця взагалі не виникає

* Щоправда, в одній з останніх своїх консультацій (БЗ 101.14) податківці для складання УР не враховують продовження у 365 днів (див. на с. 15).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі