Теми статей
Обрати теми

Помилкові гроші — не привід для складання/реєстрації ПН

Дзюба Наталія, податковий експерт
Підкажіть, будь ласка, чи потрібно реєструвати податкову накладну за помилково оплаченим рахунком, якщо повернення грошових коштів здійснюється наступного дня або протягом трьох робочих днів?

При отриманні на поточний рахунок коштів, помилково перерахованих контрагентом (не в оплату товарів/послуг), податкові зобов’язання не виникають. Відповідно складати ПН та реєструвати її в ЄРПН не потрібно.

Об’єктом обкладення ПДВ є операції постачання товарів і послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України ( п. 185.1 ПКУ). При цьому датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважається дата, що припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що відбулася раніше, зокрема дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню ( п. 187.1 ПКУ).

Проте кошти, що не пов’язані з відносинами між суб’єктами господарювання з приводу постачання товарів/послуг, не підпадають під об’єкт обкладення ПДВ. Отже,

отримавши від контрагента грошові кошти на рахунок за відсутності з ним договірних відносин, нараховувати ПЗ і складати ПН не потрібно

На це звертають увагу й податківці (див. лист ДФСУ від 15.03.2016 р. № 5575/6/99-99-19-03-02-15 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 39, с. 5). Причому в разі звичайної помилки між суб’єктами господарювання (зарахування грошових коштів не в оплату товарів/послуг) податківці не ставлять жодних строків повернення зарахованих помилково грошей. Залишають строки повернення грошових коштів на відкуп сторін.

Проте при банківській помилці, у результаті якої платнику ПДВ на рахунок «крапнули» чужі гроші, податківці «співають» інакше (див. БЗ 101.02). Вони наполягають, що в такому разі неналежний отримувач зобов’язаний повернути їх протягом 3 робочих днів з дати надходження повідомлення банку-порушника, як це передбачено п. 35.1 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2346-III (ср. ). Тільки тоді такі кошти, на думку фіскалів, не підпадають під об’єкт обкладення ПДВ.

Хоча, чітко кажучи, навіть якщо помилкові кошти повернено пізніше встановленого 3-денного строку або не повернено зовсім (ані банк, ані неналежний платник не вимагають їх повернення), підстав для нарахування податкових зобов’язань, складання податкової накладної та реєстрації її в ЄРПН все одно немає.

Інша справа — наявність договірних відносин на предмет постачання товарів, надання послуг з контрагентом, який помилково зарахував вам на рахунок гроші

У такому разі, на думку податківців, від нарахування податкових зобов’язань, складання «авансової» податкової накладної та реєстрації її в ЄРПН не відкрутитися. Причому не допоможе й «миттєво» або «своєчасно за банківськими строками» проведене повернення таких грошових коштів.

Податківці напевно визнають такі гроші постачанням за існуючим договором, а тому складену ПН доведеться зареєструвати і в ЄРПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі