Теми статей
Обрати теми

Справа на копійку...

Павленко Олексій, податковий експерт
Що робити, якщо суми ПДВ у податковій накладній та видатковій накладній не збігаються на 1 коп. через округлення?

Загальновідомо, що сума ПДВ є найважливішим з обов’язкових показників ПН. І навіть копійчані помилки в цьому показнику ставлять під загрозу ПК за ПН у покупця товарів/послуг. Адже ліберальний останній абзац п. 201.10 ПКУ формально не амністує погрішності, допущені в сумі ПЗ, — навіть коли розбіжність в 1 коп. У тому числі та, що відбулась у результаті округлення. Тому при перевірці фіскали нерідко чіпляються і до таких, копійчаних, «похибок».

Як же бути в ситуації з таким округленням? Річ у тім, що в п. 4 Порядку № 1307 зазначається, що всі графи ПН, що містять вартісні показники, заповнюються у гривнях з копійками. Крім того, в п.п. 5 п. 16 Порядку № 1307 зазначено, що у графі 7 ПН («Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування податку на додану вартість») зазначається сума у гривнях з копійками — якщо інше не передбачено чинним законодавством*.

* Таке «інше» може бути у випадках з регульованими державою цінами/тарифами — наприклад, на електроенергію, газ, інші товари/послуги.

Тому фіскали, забороняючи в 7-й (ціновій) графі розділу Б ПН зазначати більше двох знаків після коми, рекомендують платникам регулювання показників для цілей виходу на необхідну суму постачання і ПДВ здійснювати за допомогою графи 6 («Кількість (обсяг) постачання товарів/послуг») розділу Б ПН. У консультації в категорії 101.19 БЗ, а також у листі ДФСУ від 05.05.2016 р. № 10101/6/99-99-15-03-02-15 податківці зазначають, що Порядок № 1307 не обмежує кількості знаків, яку можуть містити після коми кількісні показники у графі 6 ПН. Далі фіскали зазначають, що необхідною кількістю знаків після коми в показнику графи 6 ПН вважається така їх кількість, якої достатньо для правильного розрахунку вартісного показника в рядках V — IX ПН. Водночас деякі бухгалтерські програми не можуть забезпечити необхідну кількість знаків після коми, наприклад, обмежуючи їх шістьма. Через це зазвичай і виходять подібні копійчані розбіжності.

Варіанти поведінки у вашому випадку. Якщо покупець — не платник ПДВ, плюньте і на цю розбіжність. Якщо ж він — платник ПДВ і ви не хочете його підвести (а підігнати показники видаткової накладної, щоб змінити в ній ПДВ на 1 коп., неможливо), то доведеться оформляти РК до ПН. (Якщо 1 коп. потрібно не додати, а зняти, то РК повинен реєструватися в ЄРПН покупцем.)

До оформлення РК на практиці бухгалтери підходять по-різному:

— якщо ваша програма дозволяє в графі 6 необхідну кількість знаків після коми — можете в РК змінити (зняти/додати) кількість товару з такою кількістю знаків після коми, щоб при множенні його на ціну отримати 5 коп. (і ПДВ — 1 коп.);

— можна зняти в РК всю позицію і провести її знову — збільшуючи/зменшуючи таким чином суму ПДВ на необхідну 1 коп.

При гривнево-копійчаних погрішностях багато бухгалтерів (щоб програма «не лаялася») просто переводять заповнення ПН у ручний режим і зазначають у графі 10 (розділу Б) ПН правильний обсяг постачання, що дозволяє вийти на правильні суму ПДВ і загальну суму постачання з урахуванням ПДВ. І хоча таке не дуже технічно зручно і при перемножуванні ціни і кількості результат на копійки (або гривні) може не збігтися з сумою, зазначеною у графі 10, для дійсності ПН це тепер значення не має (рятує останній абзац п. 201.10 ПКУ). Зауважимо, що зараз у ПН фіскалами знято контроль за наявністю відхилення суми ПДВ до 1 грн. (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 41, с. 3). Тобто реалізовано можливість реєстрації в ЄРПН податкових накладних, у яких допускається відхилення суми ПДВ від розрахункової до 1 грн. Водночас зазначимо, що сума ПЗ з ПДВ у ПН повинна чітко відповідати документам...

Детальніше на тему округлень у ПН читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 49, с. 33.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі