Теми статей
Обрати теми

«Вугільна» пільга: «з коли» не застосовується «198.5»?

Павленко Олексій, податковий експерт
Користуємося з 1 березня «вугільною» пільгою з ПДВ. Податківці говорять, що незастосування п. 198.5 ПКУ, тобто — ненарахування ПДВ на залишки вугілля, можливо тільки за тим вугіллям, що куплене до 01.01.2016 р. Чи це так?

Питання не марне, це підтверджує той факт, що фіскали різних «мастей»-областей, деколи висловлюють із цього приводу діаметрально протилежні думки.

Свого часу ми цю проблему порушували в детальній статті, присвяченій нюансам застосування цієї «вугільної» пільги («Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 7, с. 15), і припускали, що головні податківці можуть застосувати тут фіскальний підхід. Але давайте — про все по черзі і спочатку — зазирнемо в норму і обговоримо її.

Пункт 45 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, що привніс ПДВшну «вугільну» пільгу в податкове життя країни, почав застосовуватися з 01.01.2016 р. У свою чергу згідно з нормами третього абзацу цього пункту, платники мали право відмовитися від пільги або припинити її застосування на якийсь строк. Тобто в широкому сенсі (для країни) ця пільга стала застосовуватися з 01.01.2016 р., а у вузькому сенсі (для конкретного платника) — з того періоду, з якого платник захоче почати її застосовувати.

При цьому другий абзац цього п. 45 дослівно говорить про те, що в разі застосування цієї пільги норми п. 198.5 ПКУ не застосовуються в частині товарів/послуг, необоротних активів, суми податку на додану вартість з вартості яких були включені до ПК «у звітних (податкових) періодах, що передували періоду початку застосування пільги».

Ми вважали і продовжуємо вважати, що тут ідеться не про початок застосування пільги в широкому сенсі (тобто — не про дату, коли норма набула чинності), а про початок застосування пільги конкретним платником. Інакше в цьому другому абзаці п. 45 законодавець прямо згадав би конкретну дату («до 01.01.2016 р.»).

Проте на практиці наразі не все складається гладко. І з консультації головних фіскалів на цю тему — у категорії 101.14 БЗ — напрошується, швидше, фіскальний висновок. А в інформації на сайті тероргану ДФС у Донецькій області* такий висновок викладено набагато чіткіше. Тобто — схоже, фіскали вважають, що мову потрібно вести про незастосування норми «198.5» тільки до придбаного до 01.01. 2016 р. незалежно від того, з якого місяця платник фактично почав застосовувати пільгу.

* Див. тут: http://dn.sfs.gov.ua/baner/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/68914.html

Водночас, нашу думку про те, що при такому змісті норми п. 45 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ є більше підстав для нефіскального підходу, може підтвердити, наприклад, лист ГУ ДФС у Миколаївській області від 10.05.2016 р. № 1531/10/14-29-12-01-10. У цьому листі миколаївські податківці щодо застосування норм другого абзацу п. 45 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ зазначають, зокрема, таке:

... враховуючи, що товариство [...] планує застосовувати пільгу з 1 квітня 2016 року, то норми пункту 198.5 статті 198 Кодексу стосовно нарахування податкових зобов’язань з ПДВ не застосовуються в частині тих товарів/послуг, необоротних активів, суми податку на додану вартість з вартості яких були включені до податкового кредиту у звітних (податкових) періодах, що передували 1 квітню 2016 року.

Наявність очевидних протиріч у думках фіскалів різних рівнів свідчить про неоднозначність (множинність) трактування цієї норми ПКУ. А це, у свою чергу, дає підстави трактувати цю норму на користь платника — ґрунтуючись на нормах п. 56.21 і п.п. 4.1.4 ПКУ.

Тому — як діяти в подібних ситуаціях (якщо «вугільну» пільгу почали застосовувати не одразу з січня 2016 року) вирішуйте самі — і оцінюйте ризики з урахуванням наведених нами вище фактів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі