Теми статей
Обрати теми

«Нерез-давал» і ПДВ: все о’кей, якщо своєчасно

Павленко Олексій, податковий експерт
Чи треба відображати в декларації з ПДВ ввезення давальницької сировини від нерезидента і вивезення ГП? Строки вивезення не порушені.

Ввезення сировини. Ввезення давальницької сировини на митну територію України здійснюється в митному режимі переробки. Обкладення ПДВ операцій із ввезення давальницької сировини регулює норма п. 206.12 ПКУ. У ній зазначено, що до ввезення товарів у митному режимі переробки застосовується умовне повне звільнення від оподаткування — у разі дотримання вимог і обмежень, установлених гл. 23 МКУ. Таким чином, у разі дотримання вимог гл. 23 МКУ (тобто при отриманні переробником від митниці письмового дозволу на переробку, поміщення сировини, що ввозиться, у митний режим переробки та своєчасне вивезення ГП) «ввізний» ПДВ не сплачуватиметься. А тому така операція зі ввезення сировини ніяк у податковому обліку і в декларації з ПДВ у переробника не відобразиться.

Проте це не стосується тієї частини сировини, яка може ввозитися згідно з контрактом для оплати за послуги з переробки. Така частина сировини вже повинна буде оформлятися в митному режимі імпорту, що супроводжується сплатою всіх митних платежів. Сплачений з такої частини сировини «ввізний» ПДВ при включенні його до податкового кредиту відобразиться в декларації на загальних підставах — за рядком 11.1 (або 11.2) розділу ІІ декларації.

Вивезення ГП. Згідно зі ст. 160 МКУ митний режим переробки завершується реекспортом, а п. 206.5 ПКУ вивезення з території України товарів у митному режимі реекспорту звільняє від ПДВ. Тому вартість вивезеної вчасно ГП, виготовленої з давальницької сировини нерезидента, у декларації з ПДВ ніяк не відобразиться. І хоча йдеться про операцію, звільнену від обкладення ПДВ, але платник не повинен відображати її в рядку 5 декларації, оскільки вивозиться продукція нерезидента, що не належить платнику. А «чужі» обороти відображаються в ПДВшній декларації, тільки коли це спеціально застережено в ПКУ (наприклад, посередницькі продажі/купівлі або послуги нерезидента з місцем постачання в Україні).

Проте ситуація може мати особливості, якщо частина ГП буде згідно з контрактом залишена як розрахунок за переробку. Переробник у такому разі повинен відповідно до ст. 155 МКУ переоформити цю частину ГП у митний режим імпорту і сплатити з її вартості «ввізний» ПДВ та інші митні платежі. Про відображення «ввізного» ПДВ у декларації див. вище.

Послуги з переробки. Згідно з п.п. «б» п.п. 195.1.3 ПКУ послуги з переробки давальницької сировини нерезидента обкладаються ПДВ за нульовою ставкою — як

роботи з рухомим майном, попередньо ввезеним на митну територію України для виконання таких робіт та вивезеним за межі митної території України

Застосування цієї норми (нульової ставки з ПДВ) до послуг з переробки давальницької сировини нерезидента підтверджують і фіскали (див. лист ДПАУ від 03.08.2011 р. № 14015/6/16-1515-06 і лист Міндоходів від 08.07.2014 р. № 12600/9/99-99-19-03-02-15).

Вартість послуг з переробки давальницької сировини нерезидента зазначається в періоді виникнення «нульових» ПЗ у колонці А за рядком 3 декларації. Про проблеми з датою визначення «нульових» ПЗ, що виникають на практиці, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 98, с. 38.

На практиці такі операції, навіть коли вивезення ГП здійснено своєчасно, можуть мати низку специфічних особливостей, у тому числі тих, що впливають і на оподаткування. Наприклад, виникає низка додаткових нюансів, якщо при переробці використовувалися так звані «еквівалентні товари» тощо. Детальніше про операції з переробки давальницької сировини нерезидента на митній території України (у тому числі про податковий і бухгалтерський облік таких операцій) читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 68, с. 22.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі