Теми статей
Обрати теми

Доля «вхідного» ПДВ, коли постачальник не зареєстрував ПН

Павленко Олексій, податковий експерт
Податкова накладна на отримані товари (надані послуги) не була протягом 180 днів зареєстрована постачальником. Коли отримувач може включити до витрат (або до вартості товарів/послуг) суму вхідного ПДВ за таким постачанням?

Спочатку ще раз нагадаємо, що до складу первісної вартості запасів і основних засобів суми непрямих податків (до яких належить ПДВ) повинні включатися тільки ті, що не відшкодовуються підприємству/установі ( п. 9 П(С)БО 9, п. 8 П(С)БО 7).

Звичайно, відшкодовуватися платнику ПДВ можуть тільки суми податків, підтверджені ПН, зареєстрованими в ЄРПН*. У цій ситуації, на відміну від попереднього запитання, йдеться якраз про «дефектні» ПН — що не були проведені постачальниками через ЄРПН (а можливо, вони взагалі навіть і не були виписані постачальником). А такі ПН/ситуації якраз і не дають права на податковий кредит з ПДВ з постачань товарів/послуг, тобто ПДВ за ними відшкодовуватися не може.

* А також — належно оформленими МД (рахунками, квитками тощо).

Тому деякий час ви чекаєте від постачальника зареєстровану в ЄРПН ПН. Можливо, чекаєте не покірно, а намагаючись вплинути на нього, у тому числі шляхом подання фіскалам «кляузи» (додатка Д8 до ПДВшної декларації). Але у результаті на виході — пшик, замість повноцінної ПН. Коли ж покупцеві слід віднести «загублений» ПДВ на витрати? Відмітимо, що включення ПДВ по конкретній ПН в ПК норми ПКУ обмежують 365 днями з дати складання ПН ( п. 198.6 ПКУ).

Водночас граничний строк реєстрації ПН (і РК) в ЄРПН законодавці так досі і не встановили. По-хорошому, він повинен становити ті самі 365 днів.

Проте, податківці ще з 2015 року абсолютно незаконно обмежили цей строк 180 днями, пославшись при цьому на якісь «загальні правила».

Про те, що таке обмеження — щирісінький волюнтаризм фіскалів, ми зазначили давно (див., наприклад, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 66, с. 13). Відтоді фіскалів намагався змусити змінити цей незаконний підхід і переналаштовувати СЕА з 180 на 365 днів навіть їх «наглядач» — Мінфін (див. лист Мінфіну від 30.03.2016 р. № 31-11120-09-10/9133). Але «віз і нині там». ☹

Для чого ми все це нагадали? А для того, що згідно з нормами ПКУ останній шанс отримати нормальну ПН від постачальника повинен померти тільки на 366-й день з дати виписки ПН. Після чого (якщо підходити до питання формально!) тільки й можна перевіднести в обліку суму вхідного ПДВ, що стала «неокредитувальною/невідшкодовуваною», до витрат (або до вартості запасів, ОЗ).

Проте через зазначене незаконне обмеження фіскалами строку реєстрації ПН (і РК) в ЄРПН цей шанс фактично на практиці вмирає вже на 181-й день з дати виписки ПН. Тобто якщо ПН постачальник не зареєстрував протягом зазначених 180 днів, то ПК уже точно «тю-тю»?

Але це не зовсім так. А раптом ваш постачальник доведе через суд неправомірність такого обмеження, а також змусить фіскалів зареєструвати ПН уже після закінчення 180 днів з дати її виписки?..

Водночас, ураховуючи настирність фіскалів у цьому питанні, думаємо, ви сильно не ризикуватимете, якщо спишете на 181-й день такий «неокредитнений» ПДВ з кредиту субрахунку 644 до дебету субрахунку 949, або рахунків обліку запасів (раптом ви ще нічого з ними не зробили), або ОЗ. Якщо постачальник потім якимсь дивом зареєструє ПН після закінчення зазначених 180 днів, зробите відповідні облікові коригування...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі