Теми статей
Обрати теми

Первинка та експорт послуг

Павленко Олексій, податковий експерт

Закон, що коментується, уніс певні зміни до різних законодавчих актів, які, одразу зазначимо, будуть цікаві не тільки експортерам послуг! І хоча він уже набув чинності, застосовуватися його норми почнуть трішки пізніше — з 03.01.2017 р.

Далі — про основні зміни. І почнемо з тих, що будуть цікаві всім.

1. Зміни до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

висновок документа


Спрощено та скасовано деякі норми, що стосуються документообігу

Якщо детальніше, то:

— з визначення первинного документа прибрали слова про те, що він «підтверджує господарську операцію»;

— у ст. 9 прибрали також норму про те, що первинні документи фіксують факти здійснення госпоперацій і що вони повинні складатися під час здійснення госпоперацій, а коли це неможливо, то безпосередньо після її закінчення;

— з обов’язкових реквізитів прибрали місце складання документа;

— крім того, у ст. 9 тепер зробили «сучасне» застереження про те, що первинні документи, складені в електронній формі, застосовуються в бухобліку за умови дотримання вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

Сподіваємося, ці зміни стануть у пригоді платникам, і з нового року легко буде відстоювати витрати за документами, які фіскалам не до вподоби, (і навіть — у разі їх відсутності). Але при цьому пам’ятайте, що ніхто не скасовував п. 5 ст. 9 «бухоблікового» Закону: госпоперації підлягають відображенню в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені!

Тепер ще чекаємо на зміни до кабмінівського Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку

2. Зміни до ст. 1 Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» від 23.09.94 р. № 185/94-ВР.

висновок документа


Для експорту послуг не обмежено строк повернення валютної виручки і спрощено способи укладення контрактів

Тобто обмеження строку повернення інвалютної виручки залишилося тільки для експорту продукції, робіт і транспортних послуг. Експорт решти видів послуг, а також прав інтелектуальної власності тепер за строками розрахунків не лімітується!

Звичайно, одразу виникне питання ідентифікації (розмежування) робіт і послуг. Тут, можливо, не варто забувати приказку — «як ви човен назвете, так він і…». Подробиці читайте в тематичному номері «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 104, присвяченому експорту послуг.

3. Зміни до Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.91 р. № 959-XII. На експорт послуг (крім транспортних) тепер дозволено укладати ЗЕД-контракт просто шляхом прийняття публічної пропозиції про угоду (оферти), або шляхом обміну електронними повідомленнями, або в інший спосіб, зокрема шляхом виставляння рахунка (інвойсу), у тому числі в електронному вигляді, за надані послуги.

Загалом, сподіваємося, що після таких змін ситуація з експортом послуг і документообігом після Нового року значно поліпшиться.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі