Теми статей
Обрати теми

Зарахувати у сплату податку на прибуток і відобразити це у ЗП

ДФСУ у своєму листі від 28.01.2016 р. № 2279/7/99-99-19-02-01-17 виклала порядок, у якому відбувається зарахування у зменшення податкового зобов’язання з податку на прибуток сум: (1) авансових внесків при виплаті дивідендів; (2) податку на прибуток, отриманий з іноземних джерел.

Перша ситуація детально розглядалася у статті «Дивіденди-2016: кому — прибутки, а кому — суцільні податки...» («Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 11, с. 23). Тому зупинимо свою увагу на другій. Суми податку на прибуток, отриманий з іноземних джерел, що сплачені суб’єктами господарювання за кордоном, зараховуються під час сплати ними податку в Україні. Зараховувати податок на «закордонний» прибуток можна у сумі, що не перевищує податок на «український» прибуток звітного періоду ( п.п. 141.4.9 ПКУ).

Аби скористатися правом на залік податку згідно з п.п. 141.4.9 ПКУ, потрібні: (1) письмове підтвердження податкового органу країни нерезидента; (2) наявність чинного міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування.

Якщо зазначені вимоги платником дотримано — він може зменшувати податок на «український» прибуток на суму податку на прибуток, сплаченого за межами митної території України.

Для цього потрібно суму податку на «закордонний» прибуток, на яку платник хоче зменшити податкові зобов’язання, відобразити у додатку ЗП. Але як це зробити, якщо ані рядок 16.1, ані рядок 16.2, ані рядок 16.3 додатка ЗП не передбачають, аби у них відображалися такі суми? Податківці рекомендують збільшити показник рядка 16 додатка ЗП на суму «закордонного» податку на прибуток і, керуючись п. 46.4 ПКУ, розшифрувати суми, із яких сформовано показники рядка 16 додатка ЗП, у спеціально відведеному полі декларації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі