Теми статей
Обрати теми

І знову в бій: переоцінкам не місце в податковому обліку ОЗ

Дзюба Наталія, податковий експерт
Лист ДФСУ від 28.01.2016 р. № 2784/7/99-99-19-02-02-17

висновок документа


Податковій амортизації підлягає вартість ОЗ і НМА без урахування їх переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної відповідно до правил бухгалтерського обліку

Цей лист — іще один приклад того, як податківці з ДФСУ черговим розчерком пера у своїх фіскальних цілях намагаються сплутати праведне з грішним, надавши чергову «сумнівну ЦВ».

І зовсім не гребують тим, що нещодавно в листі Міжрегіонального ГУ ДФС від 04.12.2015 р. № 26508/10/28-10-06-11 на запит одного з високодохідних платників було надано абсолютно протилежний висновок щодо визначення вартості ОЗ для розрахунку податкової амортизації: дооцінка ОЗ може включатися до вартості основних засобів і амортизуватися для цілей податкового обліку.

Високодохідні платники податку на прибуток (з річним доходом понад 20 млн грн. за підсумками 2015 року), а також ті малодохідники, які прийняли рішення коригувати фінрезультат на різниці, розраховуючи оподатковуваний прибуток, бухгалтерський фінрезультат коригують на різниці. Серед них є різниці за ОЗ ( ст. 138 ПКУ).

Так от, такі платники для визначення різниць за ОЗ з п. 138.1 ПКУ повинні вести «подвійний» облік основних засобів, тобто рахувати не тільки бухгалтерську, а й податкову амортизацію, причому за правилами, прописаними в п. 138.3 ПКУ.

А вони такі (див. п.п. 138.3.1 ПКУ): розрахунок амортизації ОЗ і НМА здійснюється відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, а в методиці нарахування податкової амортизації слід повністю спиратися на правила бухгалтерського обліку.

Нагадаємо, якщо проводиться переоцінка відповідно до П(С)БО 7 «Основні засоби», її результати позначаються на первісній вартості об’єкта ОЗ (ця вартість названа переоціненою) і на сумі накопиченого зносу, що в результаті призводить до зміни залишкової вартості.

Відповідно, виконавши в бухобліку переоцінку об’єкта ОЗ, аналогічну процедуру слід провести в податковому обліку.

Також ПКУ не забороняє в податкових цілях змінювати після 01.01.2015 р. і стару балансову податковооблікову вартість «перехідних» ОЗ у порядку, передбаченому бухгалтерськими правилами, якщо дооцінку провели вже після цієї дати.

Свою нинішню позицію про те, що переоцінкам (причому як уцінкам, так і дооцінкам) немає місця в податковому обліку ОЗ, податківці ґрунтують на тому, що, мовляв, залишкова вартість об’єктів ОЗ для податкового обліку своя, незалежно від бухгалтерських переоцінок. А все тому, що податкове визначення залишкової вартості прямо не згадує про переоцінену вартість ( п.п. 14.1.9 ПКУ). Проте висновки податківців, чесно кажучи, притягнуті за вуха.

Ця дивна позиція простежувалася й раніше в листі ДФСУ від 20.07.2015 р. № 15174/6/99-99-19-02-02-15, про що ми вас попереджали (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 79, с. 31). Її застосування призводить не тільки до ігнорування переоцінок для цілей розрахунку податкової амортизації, а й до визначення податкової різниці, що зменшує фінрезультат при ліквідації чи продажу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі