Теми статей
Обрати теми

Декларуємо січневий «роздрібний» акциз із продажу ПММ

Голенко Олександр, шеф-редактор
Лист ДФСУ від 03.02.2016 р. № 3495/7/99-99-19-03-03-17

висновок документа


Роздрібні продавці пального повинні відзвітувати за січень за старою формою плюс додаток 9 до неї — з розшифровкою розрахунків за ставкою 0,042 євро за 1 літр реалізованого пального

img 1

Загалом було зрозуміло одразу, що бюрократична машина Мінфіну не встигне своєчасно відреагувати на раптову заміну з 01.01.2016 р. ставки «роздрібного» акцизу з реалізації пального з адвалорних 5 % на 0,042 євро за 1 літр (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 5, с. 32).

Тому нікого не здивувала зроблена в цьому листі традиційна в подібних ситуаціях пропозиція податківців, від якої, як-то кажуть, «не можна відмовитися»: роздрібним продавцям пального, яких торкнулася зміна ставки, за січень 2016 року треба відзвітувати за старою (наразі чинною) формою декларації акцизного податку, затвердженою наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 14.

Але й Мінфін не ликом шитий. Він формалізував регламентовану п. 46.4 ПКУ процедуру подання платником доповнення до цієї декларації таким чином: воно подається не взагалі в довільній формі, як написано в ПКУ, а за зразком додатка 9 до цього ж наказу.

Словом: у листі не сказано нічого нового щодо того, що платник тільки «роздрібного» акцизу заповнює та подає тільки додаток 6 (за числом точок реалізації), а в самій декларації крім її загальнообов’язкової частини — заповнює тільки розділ Ґ.

Натомість найважливіша інформація зарита у прикладі (який є частиною листа) заповнення додатка 9. Дивіться. Тут податківці абсолютно однозначно відповідають на запитання, що виникло у зв’язку з установленням ставки в євро: використовувати для перемножування на літри слід неокруглену її величину (згідно з розмірністю даних офіційного курсу НБУ — з точністю до шостого знака після коми в розрахунку за 1 грн.), а округлювати до копійок уже результат перемноження* — тобто загальну суму «роздрібного» акцизу за конкретним видом пального, реалізованим на конкретній АЗС.

* Числовий приклад див. на с. 42.

Інакше кажучи, ставка акцизного податку з роздрібного продажу пального за 1 літр протягом першого календарного кварталу 2016 року дорівнює: 0,042 х 25,462988 = 1,069445496 (грн.). При цьому за логікою податківців не можна відкидати жодного з дев’яти знаків після коми! До речі, розраховані таким чином в додатку 9 загальні суми «роздрібного» акцизного податку з конкретного виду пального, реалізованого на конкретній АЗС, потім слід округлити ще раз — уже до цілих гривень, і саме так відобразити їх у графі 7 за відповідним (конкретному виду пального) рядком додатка 6, причому графи 3, 4, 5 та 6 у цьому самому рядку не слід заповнювати взагалі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі