Теми статей
Обрати теми

Додаток Д2: зазначаємо ІПН продавця

Лист ДФСУ від 22.02.2016 р. № 6111/7/99-99-19-03-02-17

висновок документа


У колонці 2 додатка 2 до декларації з ПДВ слід зазначати податковий номер постачальника (продавця), в якого придбані товари/послуги, за рахунок яких сформовано від’ємне значення (ВЗ) ПДВ

Дивлячись на цей лист, просто розбирає істеричний сміх, який заглушає праведний гнів і крики «неподобство», «свавілля», «знущання».

Мало того, що нову форму ПДВ-декларації «втюхали» платникам за січень, коли за всіма законами ( п. 46.6 ПКУ) повинні були застосовувати з лютого. Так іще, допустивши в ній помилку, тримали бухгалтерів у нервовому напруженні, розтлумачивши проблему заповнення додатка Д2 (увага!) в останній день подання декларації з ПДВ.

У чому суть проблеми? Виникла вона через назву колонки 2 додатка Д2 «Платник податку — покупець (індивідуальний податковий номер)». Тобто відповідно до назви в цій колонці платник повинен ставити свій ІПН за всіма рядками, а навпроти — за колонками 3 – 6 — давати інформацію про «вхідний» ПДВ, який сформував ВЗ ряд. 21 декларації поточного періоду. Логіки в такому заповненні — «нуль». Тому ми припустили, що тут розробники форми описалися: і в колонці 2 Д2 все ж таки треба ставити ІПН постачальників (продавців), а навпроти — відповідні суми «вхідного» ПДВ за періодами (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 13, с. 7).

Як розгорталися події? На практиці почалася веселуха. Більшість скрупульозних платників потрудилися над від’ємним значенням і розшифрували, зазначивши ІПН постачальників. Меншість — не менш талановитих — ухопившись за описку у формі, поставили в колонці 2 Д2 за всіма рядками свій ІПН. Наче і перші молодці, і до других не причепишся.

Мало того, і ті й інші декларації були прийняті. Але в певний момент окремі місцеві податківці почали телефонувати «трудягам» і «ввічливо» просити переподати/уточнитися/подати «Звітну нову», де в колонці 2 Д2 намалювати свій ІПН. Хтось чкурнув переробляти… І тут сьогоднішній лист як сніг на голову: ставте ІПН постачальників, і все. Жодних аргументів чи повідомлення про помилку форми.

Що робити далі? По фіналу у виграші виявилися ті «трудяги», які розшифрували ВЗ за постачальниками і нічого не переробляли. А як же бути тим, хто переробив або з самого початку не морочився з розшифровкою? Ми вважаємо, їм нічого уточнювати за січень не потрібно. Адже формально вони виконували приписи «форми», карати їх нема за що. А ось уже в лютому, якщо матиме місце ВЗ у ряд. 21, то розшифрують на догоду контролерам. Ну, звичайно, найбільш уразливі можуть уточнитися за січень, якщо є «час і натхнення»…

Рекомендації щодо заповнення Д2. Нагадаємо їх коротко, а вже до лютневої декларації намалюємо детальні приклади. Розшифровку ВЗ слід провести у два етапи:

1) за періодами виникнення (колонки 3, 4): рухаючись у зворотному напрямку від поточного періоду і далі в минуле. При цьому дотримуємося принципу хронології, залишаючи для відображення в Д2 свіжіший мінус. Якщо розшифровка вас довела до липня, то в окремий рядок Д2 «Залишок…» впишіть залишок старих переплат, які зависли станом на 01.07.2015 р., що не «зіграв». І не додайте туди залишок «старого» долютневого мінусу (за наявності — ряд. 31 декларації за червень), навіть якщо дуже хочеться — його доведеться розшифрувати;

2) за контрагентами (постачальниками) всередині періоду (колонки 2, 5, 6). Як обирати контрагентів: у хронологічному порядку чи виходячи з особистих симпатій, чітких вказівок немає. Тобто, у принципі, можна діяти на власний розсуд. Якщо ви наткнулися на ВЗ за імпортним ПДВ, то замість ІПН постачальника (якого немає зі зрозумілих причин) ставте свій ІПН (так роз’яснили податківці на своєму сайті — http://sfs.gov.ua/nove-pro-podatki—novini-/print-237786.html). Якщо ВЗ утворився від нерезидентських послуг, то малюйте умовний ІПН — 500000000000.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі