Теми статей
Обрати теми

Вивожу сніг/сміття/мотлох… практично безоплатно

Білова Наталя, податковий експерт
З необхідністю вивезти з території підприємства/складу/офісу щось таке, що не вміщається в багажник автомобіля директора або чому там зовсім не місце, стикається в роботі кожне підприємство. На щастя, помічників у цій справі вистачає — газети та Інтернет рясніють відповідними пропозиціями. Дехто навіть береться вивезти сніг/сміття/мотлох тощо у спеціально відведені місця безоплатно, хіба що компенсацію за витрачені ПММ просять. Привабливо? Ще б пак. Хто ж захоче платити зайве? Але чим обертається для підприємства-замовника така безоплатна послуга? Давайте розбиратися разом.
img 1

Трохи теорії. За договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов’язується за дорученням іншої сторони (замовника) надати послугу, що споживається у процесі здійснення певної дії чи провадження певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцю зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Тобто послуги за таким договором можуть надаватися в тому числі й на безоплатній основі. Проте в цьому випадку замовник зобов’язаний відшкодувати виконавцю всі фактичні витрати, необхідні для виконання договору. Це прямо передбачено ч. 1 ст. 904 Цивільного кодексу України.

Отже, схема «ти мені безоплатно надаєш послугу з вивозу чогось там, а я тобі компенсую витрати на бензин» працює в межах закону. Вам залишається тільки відобразити таку напівбезоплатну послугу в обліку.

Хочете знати, як це зробити правильно? Ми вам зараз розповімо.

«Ти — мені, я — тобі»

Почнемо з фізособи. Одразу зауважимо, що наша фізособа — не підприємець! Сума, виплачена фізособі як компенсація вартості ПММ, є його доходом у вигляді додаткового блага з усіма «ПДФОшно-ВЗшними» наслідками ( п.п. «г» п.п. 164.2.17 ПКУ*). А вони такі.

* Податковий кодекс України.

ПДФО. Уся сума грошей, надана непрацівнику як додаткове благо, уключається до його місячного (річного) оподатковуваного доходу і підлягає обкладенню ПДФО ( п. 164.2 ПКУ). При цьому підприємство виступає податковим агентом такої фізособи, а тому зобов’язане утримати з виплачуваної суми ПДФО за ставкою 18 %.

У зв’язку з грошовим характером доходу «натуральний» коефіцієнт, передбачений п. 164.5 ПКУ, для визначення бази оподаткування ви не застосовуєте.

Як не шкода, але з тієї ж «грошової» причини вам не вдасться скористатися «дарунком» п.п. 165.1.39 ПКУ, який звільняє від оподаткування вартість негрошових дарунків, що не перевищує у 2016 році 689 грн. з розрахунку на місяць. Отже, зекономити на сплаті ПДФО не вийде.

Не забудьте суму нарахованого/виплаченого доходу показати в розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «126»

ВЗ. Суму компенсації ПММ обкладайте ВЗ за ставкою 1,5 %.

Перераховуйте ВЗ до бюджету за тією самою схемою, що й ПДФО ( п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Виплачену суму та утриманий з неї ВЗ не забудьте навести в розділі II форми № 1ДФ.

ЄСВ. Порадуємо вас: на виплачений непрацівнику «компенсаційний» дохід ви ЄСВ не нараховуєте. І це недивно, адже такий дохід у фізособи виник не в межах трудових відносин і не за цивільно-правовим договором на виконання робіт (надання послуг).

Податок на прибуток. Нині об’єкт обкладення податком на прибуток завдяки п.п. 134.1.1 ПКУ повністю базується на бухгалтерському фінрезультаті. А в бухобліку витрати у вигляді компенсації вартості ПММ — це повноправні витрати звітного періоду. І відображаємо ми їх як завжди — за напрямами залежно від того, який об’єкт ми очищали від снігу/сміття/мотлоху. От як усе просто! ☺

Єдина умова — наявність належним чином оформлених первинних документів, що підтверджують здійснені витрати (див. лист ДФСУ від 21.01.2016 р. № 1081/6/99-95-42-03-15, детальніше про це — в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 12, с. 5).

З витратами розібралися, переходимо до доходів. Так-так! Вони тут є. Для підприємства послуга з вивезення снігу (сміття, мотлоху), отримана від сторонньої фізособи, з якою укладено безоплатний договір на послуги, виявляється не такою вже безоплатною.

Річ у тім, що виходячи з п. 5 П(С)БО 15* безоплатне отримання товарів (робіт, послуг) призводить у бухобліку до виникнення доходу.

* Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затверджене наказом Мінфіну від 29.11.99 р. № 290.

Його відображають у сумі справедливої вартості отриманих товарів (робіт, послуг) як інший операційний дохід ( п. 21 П(С)БО 15) і відносять на субрахунок 718 «Дохід від безоплатно отриманих оборотних активів» або 719 «Інші доходи від операційної діяльності».

Нагадаємо: під справедливою вартістю П(С)БО 19 «Об’єднання підприємств», затверджене наказом Мінфіну від 07.07.99 р. № 163, розуміє суму, за якою можна продати актив або оплатити зобов’язання за звичайних умов на певну дату.

Виходить, що

у результаті безоплатного отримання послуги з вивезення непотрібу в підприємства виникає дохід

Визначати його логічно на рівні середньої вартості подібної послуги, зазначеної в оголошеннях у ЗМІ або в Інтернеті.

Одночасно з доходом підприємство відображає й витрати: Дт 91, 92, 93, 94** — Кт 719. У результаті дохід від безоплатного отримання послуги дорівнюватиме витратам.

** На якому рахунку відображати витрати, залежатиме від того, територію якого підрозділу ви очищаєте від снігу/сміття/мотлоху.

Як таке безоплатне отримання вплине на бухгалтерський фінрезультат, так воно відобразиться й на об’єкті обкладення податком на прибуток. Адже з 01.01.2015 р. величину оподатковуваного прибутку розраховують за бухгалтерськими правилами ( п.п. 134.1.1 ПКУ).

Приклад 1. Підприємство в лютому 2016 року для вивезення снігу з території, прилеглої до будівлі офісу, скористалося послугами фізособи (непідприємця, непрацівника підприємства). Послуги надано безоплатно. Підприємство тільки компенсувало громадянину вартість витрачених ним ПММ у сумі 250 грн.

Припустимо, що справедлива вартість безоплатно отриманої послуги — 400 грн.

Ці операції в обліку підприємство відображає так, як показано в табл. 1 (див. с. 18).

Таблиця 1. Облік послуги, отриманої безоплатно

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

Безоплатне отримання послуги

1

Відображено дохід від безоплатно отриманої послуги з вивезення снігу

92

719

400

Виплата компенсації

2

Відображено витрати у вигляді компенсації вартості ПММ

92

685

250

3

Утримано з суми компенсації:

— ПДФО (250 грн. х 18 % : 100 %)

685

641/ПДФО

45

— ВЗ (250 грн. х 1,5 % : 100 %)

685

642

3,75

4

Перераховано до бюджету:

— ПДФО

641/ПДФО

311

45

— ВЗ

642

311

3,75

5

Виплачено компенсацію з каси підприємства (250 грн. - - 45 грн. - 3,75 грн.)

685

301

201,25

6

Віднесено на фінансовий результат:

— дохід від безоплатно отриманої послуги

719

791

400

— витрати у зв’язку з безоплатним користуванням послугою

791

92

400

— витрати, пов’язані з виплатою компенсації

791

92

250

Вас не приваблює відображення в обліку доходу від безоплатно отриманої послуги? Тоді укладіть з фізособою-виконавцем платний цивільно-правовий договір на вивезення «чогось непотрібного». У цьому випадку компенсація вартості ПММ просто перевтілиться у щось інше — вона фактично стане платою за послугу з цього договору.

«Домовленість дорожча за гроші»

За цивільно-правовим договором процес праці не регламентується: фізособу не зараховують до штату підприємства, не видають наказ про її прийняття на роботу, не вносять запис до трудової книжки, на виконавця не поширюється дія внутрішнього трудового розпорядку.

Оплату за результати своєї роботи, розмір якої встановлюється за згодою сторін і закріплюється в договорі, виконавець отримує на підставі актів приймання-передачі наданих послуг. До суми винагороди за надану послугу може бути включена в тому числі й вартість бензину, витраченого на перевезення.

Цікаво, як справи з оподаткуванням винагороди за договором про надання послуг? Зараз дізнаємося.

ПДФО. Винагорода за договором уключається до загального оподатковуваного доходу фізособи ( п.п. 164.2.2 ПКУ), тобто обкладається ПДФО за ставкою 18 %. Податковим агентом фізособи-виконавця виступає підприємство-замовник. Воно й повинне утримати з виплачуваного доходу ПДФО.

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ суму винагороди, нарахованої (виплаченої) фізособі-непідприємцю, покажіть з ознакою доходу «102».

Також не забудьте врахувати цю фізособу-виконавця при заповненні реквізиту «Працювало за цивільно-правовими договорами» форми № 1ДФ (тільки для першої порції Податкового розрахунку).

ВЗ. Із суми винагороди за цивільно-правовим договором утримуйте ВЗ за ставкою 1,5 % і відображайте в розділі II форми № 1ДФ у загальній сумі доходів, що обкладаються ВЗ.

ЄСВ. У цьому випадку уникнути справляння ЄСВ не вдасться.

Винагорода за надання послуг за цивільно-правовими договорами потрапляє до бази нарахування ЄСВ

Це встановлено п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI. ЄСВ нараховуйте:

— за ставкою 22 %, якщо ви — звичайне підприємство;

— за ставкою 5,3 %, якщо ви — підприємство всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОГ і УТОС*.

* За умови, що кількість інвалідів становить не менше 50 % загальної чисельності працівників, а фонд оплати праці таких інвалідів — не менше 25 % суми витрат на оплату праці.

Податок на прибуток. Винагорода за договором про надання послуг і нарахований на неї ЄСВ зменшують об’єкт обкладення податком на прибуток за бухгалтерськими правилами.

А в бухобліку це для вас — звичайні витрати звітного періоду. Відобразіть їх записом: Дт 91, 92, 93, 94 — Кт 685 (залежно від того, територію якого підрозділу очищаєте від «чогось непотрібного»).

Приклад 2. Підприємство в лютому 2016 року для вивезення снігу з території, прилеглої до складських приміщень, залучило фізособу (непідприємця, непрацівника підприємства) на підставі цивільно-правового договору. Розмір винагороди склав 250 грн.

У своєму обліку підприємство-замовник нарахування та виплату винагороди за договором про надання послуг відображає так, як показано в табл. 2:

Таблиця 2. Облік винагороди за договором про надання послуг

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Нараховано винагороду за договором про надання послуг (оформлено акт наданих послуг)

93

685

250

2

Нараховано ЄСВ на суму винагороди (250 грн. х 22 % : 100 %)

93

651

55

3

Утримано з суми винагороди:

— ПДФО (250 грн. х 18 % : 100 %)

685

641/ПДФО

45

— ВЗ (250 грн. х 1,5 % : 100 %)

685

642

3,75

4

Перераховано до бюджету:

— ЄСВ

651

311

55

— ПДФО

641/ПДФО

311

45

— ВЗ

642

311

3,75

5

Виплачено винагороду з каси підприємства

(250 грн. - 45 грн. - 3,75 грн.)

685

301

201,25

6

Віднесено на фінансовий результат:

— витрати, пов’язані з виплатою винагороди

791

93

250

— витрати, пов’язані зі сплатою ЄСВ

791

93

55

Ось такі податкові наслідки супроводжують ліквідацію снігових завалів/сміття/мотлоху.

Як бачите, при використанні першого варіанта ви отримуєте доходи в сумі 400 грн., які тут же перекриваються витратами на цю саму суму, і плюс витрати у вигляді компенсації вартості ПММ у розмірі 250 грн. Тобто фінансовий результат зменшується на 250 грн., які ви, щоправда, віддаєте (частину — бюджету, частину — фізособі — виконавцю послуги), але економите при цьому 45 грн. (250 грн. х х 18 % : 100 %) податку на прибуток.

Другий варіант вам дає одні витрати в сумі 305 грн. (250 грн. + 55 грн.). Ці гроші ви теж віддаєте (причому фізособа отримає на руки ту саму суму, що і в першому випадку). Але економія податку на прибуток при цьому становитиме 54,90 грн. (305 грн. х 18 % : 100 %). У результаті перший варіант виявиться для вас навіть вигіднішим. Проте майте на увазі: якщо близький 20-мільйонний поріг, розумно використовувати «бездохідний» другий варіант.

Що ж, думайте, рахуйте і приймайте правильне рішення. Бажаємо вам гарної погоди та спокійної роботи!

висновки

  • Суму компенсації вартості ПММ, виплачену фізособі, обкладайте ПДФО і ВЗ. ЄСВ з неї справляти не потрібно.
  • Винагороду за виконані роботи обкладайте ПДФО, ВЗ і ЄСВ.
  • Винагорода за договором про надання послуг і нарахований на неї ЄСВ зменшують об’єкт обкладення податком на прибуток за бухгалтерськими правилами.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі