Теми статей
Обрати теми

Табу для ЄП: «під прицілом» майновий поручитель

Дзюба Наталія, податковий експерт
Чи має право юридична особа, яка працює у групі 3 платників єдиного податку, ставши майновим поручителем за договором іпотеки, продовжувати працювати на спрощенці?

До списку обмежень, які податківці накладають на платників єдиного податку (детальніше їх ми обговорювали наприкінці минулого року, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 86, с. 40), додалося ще одне: заборона працювати на єдиному податку платникам, які стали майновими поручителями і передали свою нерухомість в іпотеку.

На думку податківців, юридична особа, яка передала в іпотеку нерухоме майно для забезпечення виконання зобов’язань іншої особи (боржника), не може застосовувати спрощену систему оподаткування (див. підкатегорію 108.01.02 БЗ). Їх аргументи:

1) під забороною для роботи на єдиному податку перебуває діяльність у сфері фінансового посередництва ( п.п. 291.5.1 ПКУ);

2) податківці кивають на те, що єдиноподатник у цьому випадку надає саме фінансову послугу.

Давайте розберемося, наскільки ці висновки правильні і чи так це насправді.

Назвати передачу в іпотеку нерухомого майна для забезпечення зобов’язань іншої особи фінансовим посередництвом не можна.

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про іпотеку» від 05.06.2003 р. № 898-IV (далі — Закон про іпотеку) іпотека — вид забезпечення виконання зобов’язання нерухомим майном, що залишається у володінні та користуванні іпотекодавця, згідно з яким іпотекодержатель має право в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов’язання отримати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього боржника.

Майновий поручитель — це особа, яка передає в іпотеку нерухоме майно для забезпечення виконання зобов’язання іншої особи-боржника. При цьому майновий поручитель несе відповідальність перед іпотекодержателем за невиконання боржником основного зобов’язання виключно в межах предмета іпотеки.

Не сперечаємося, що фінансовими є в тому числі й послуги надання гарантій та поручительства (п. 7 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» від 12.07.2001 р. № 2664-III).

Проте відповідно до ст. 546 ЦКУ застава (іпотека) і поручительство є різними видами забезпечення. Тому норми, що регулюють поручительство ( ст. 553 — 559 ЦКУ), не застосовуються до правовідносин кредитора з майновим поручителем, оскільки він відповідає перед заставо/іпотекодержателем за виконання боржником основного зобов’язання виключно в межах вартості предмета застави/іпотеки (див. п. 23 постанови пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30.03.2012 р. № 5).

І те, що податківці незрозуміло чому передання майна в іпотеку називають фінансовою послугою, надання якої одразу ж позбавляє платника права працювати на спрощенці, досить дивно.

По-перше, надання в іпотеку об’єкта основних засобів не перетворює звичайне виробниче або торговельне підприємство — єдиноподатника на фінансову установу.

По-друге, якщо ця діяльність не систематична і платник єдиного податку не здійснює її на постійній основі, а має виключний характер, то говорити про фінансову діяльність тут навряд чи доречно.

А якщо, скажімо, підприємство-єдиноподатник поручилося безоплатно? У такому разі, якщо майновий поручитель не брав плату, то йтися про надання фінпослуг ВЗАГАЛІ не повинно. Тому,

ставши майновим поручителем, підприємство цілком може продовжувати і далі працювати на єдиному податку

Забороняти єдиноподатнику ставати майновим поручителем не можна. І якщо боржник справно вносить платежі за кредитним договором, то єдиноподатнику боятися за своє місце на спрощенці взагалі не варто. Боржник повністю виконає умови договору, а іпотекодавець нічого не втрачаючи «визволить» з іпотеки свій об’єкт ОЗ.

Небезпека позбутися привілеїв працювати на спрощенці може підстерігати єдиноподатника тільки в разі невиконання особою, за яку було дане майнове поручительство об’єктом нерухомості, своїх зобов’язань перед іпотекодержателем.

Ось тут якраз і криється вся суть. Адже в разі задоволення вимог іпотекодержателя за рахунок предмета іпотеки майновий поручитель набуває прав кредитора за основним зобов’язанням (ст. 11 Закону про іпотеку).

Тобто, позбувшись об’єкта ОЗ, єдиноподатник отримає не дохід у грошовій формі, а право кредитора за основним зобов’язанням

Маємо перевідступлення права вимоги. І для учасника таких відносин — єдиноподатника-юрособи групи 3 пахне проведенням розрахунків не у грошовій формі (як завершальна операція продажу об’єкта ОЗ, заставленого за договором іпотеки). Адже податківці зараз з приводу цієї операції не тішать єдиноподатників надіями (див. лист ДФСУ від 27.11.2015 р. № 25434/6/99-99-15-03-01-15, підкатегорію 108.01.02 БЗ), та й сама операція, на наш погляд, зовсім не грошова (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 86, с. 40).

А оскільки розрахунки не у грошовій формі заборонені на спрощеній системі п. 291.6 ПКУ, то саме продаж об’єкта ОЗ іпотекодержателем, замість чого єдиноподатник — майновий поручитель отримає права кредитора за основним зобов’язанням, напевно поставить жирну крапку у праві працювати на спрощенці.

А як ви знаєте, у разі застосування іншого способу розрахунків, платник єдиного податку зобов’язаний з 1 числа місяця, що настає за податковим періодом, в якому допущено порушення, перейти на загальну систему оподаткування ( п.п. 4 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Зауважимо, що якщо платник не перейде на загальну систему самостійно, то податківці, виявивши це порушення під час перевірки, усе одно анулюють реєстрацію платника єдиного податку, причому теж з 1 числа місяця, що настає за податковим періодом, в якому допущене порушення ( п. 299.11 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі