Теми статей
Обрати теми

ЄП-орендодавець другої групи: дотримуй обмеження або жертвуй кодом

Голенко Олександр, шеф-редактор
Єдиноподатник другої групи — власник складського приміщення площею 500 кв. м розглядає пропозиції двох ФОП на єдиному податку (другої і третьої групи відповідно), які бажають орендувати у нього по 250 кв. м складу. Чи є в орендодавця варіант обходу відомого ліміту у 300 кв. м?

Перш за все нагадаємо про обмеження, які повинен дотримувати орендодавець нежитлової нерухомості, що перебуває у статусі єдиноподатника другої групи (подробиці див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 89, с. 28):

(1) ви не маєте права здавати в оренду зокрема нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 кв. м ( п.п. 291.5.3 ПКУ);

(2) ви не маєте права співпрацювати з орендарями, які не є ані єдиноподатниками, ані населенням ( п.п. 2 п. 291.4 ПКУ; див. також 107.12 БЗ);

(3) до ЄДР* і Реєстру платників єдиного податку до відомостей про види вашої діяльності має бути занесено код КВЕД згідно з ДК 009:2010 — «68.20 Надання в оренду та експлуатацію власного або орендованого нерухомого майна».

* Повна назва — Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Таким чином, навіть задовольняючи умови (2) і (3), залишаючись єдиноподатником другої групи, формально вам неможливо буде обійти обмеження (1). Говорячи про це обмеження, нагадаємо, що крім варіанта, коли єдиноподатник другої групи здає в оренду (нехай і двом різним орендарям) дозволені «підлімітні» 300 кв. м, а «понадлімітну» площу приміщення нікому не здає (див. 107.12 БЗ), інші варіанти фіскалами жорстко перекриті.

У тому числі заборонений і такий начебто очевидний варіант — здавати «підлімітні» 300 кв. м об’єкта в оренду у статусі єдиноподатника (зрозуміло, у межах коду 68.20), а «понадлімітну» частину площ здавати в оренду у статусі пересічної фізособи або навіть передати цю частину в безоплатне користування (див. «заборонну» відповідь податківців на запитання 1 Узагальнюючої податкової консультації, затвердженої наказом ДПСУ від 20.02.2012 р. № 136, і 107.03 БЗ). Як бачите, з точки зору фіскалів такі, здавалося б, очевидні варіанти «обходу» ліміту — узагалі не варіанти. ☹

Зауважимо, до речі, що ніхто не забороняє вам використовувати «понадлімітний» шматок площі в іншій своїй же підприємницькій діяльності або, скажімо, в особистих цілях.

Тому

єдиний надійний варіант здавати в оренду все приміщення незважаючи на обмеження у «триста квадратів» — це укласти договори оренди не від імені єдиноподатника, а від імені пересічної фізособи

Увага! — головне, щоб на цей момент у ваших даних з ЄДР і Реєстру платників ЄП не був би зафіксований код 68.20! З міркувань вашої захищеності від претензій з боку контролерів дуже важливо, що з цим варіантом фіскали прямо погодилися в підкатегорії 107.12 БЗ.

Ще зауважимо, що після вилучення коду 68.20 з переліку записаних до ЄДР і Реєстру платників ЄП видів вашої підприємницької діяльності (з метою реалізації варіанта укладення вами договору оренди на всі 500 кв. м вашого приміщення у статусі пересічної фізособи) ви можете спокійнісінько продовжувати займатися іншими її видами — згідно з кодами видів діяльності, що залишилися або заново внесені до реєстрів. В останньому випадку треба тільки подати держреєстратору відповідну заяву за формою, затвердженою наказом Мін’юсту від 06.01.2016 р. № 15/5 (заповнивши її розділ 6).

А ще важливо зазначити, що згідно з п. 298.5 ПКУ не пізніше 20 числа місяця, що настає за тим, у якому було внесено ці зміни до ЄДР, ви повинні подати податківцям Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. № 1675 (з відміткою у графі 5.3), на підставі якої вони змінять ваші відомості в Реєстрі платників ЄП.

І ще одне. Укладати договори на всю площу приміщення у 500 кв. м у статусі пересічної фізособи радимо вам вже після того, як переконаєтеся, що «орендний» код з відомостей реєстрів таки вилучено.

До речі, якщо ця відповідь потрапить на очі фізособі-єдиноподатнику не другої, а третьої групи, нехай знає, що її в описуваній ситуації з поданням останньої із заяв податківці не кваплять: згідно з консультацією з підкатегорії 107.12 БЗ цей папірець вона може додати до ЄП-декларації за квартал, в якому в неї змінилися коди в ЄДР. Але пораду з попереднього абзацу адресуємо і їй також.

Зрозуміло, що

якщо ви здаєте в оренду нерухомість не як підприємець-єдиноподатник, а як пересічна фізособа, то при цьому втрачаєте 19,5 % отримуваних сум орендної плати (ПДФО + ВЗ)

Але це все одно надійніше, ніж ризикувати і нарватися на виявлення перевіркою факту, що формально здаючи в оренду «підлімітні» площі, ви насправді передали в користування орендарю й «понадлімітні»… Фіскали напевно тлумачитимуть це як порушення умов перебування на спрощенці (див. нижче) і тоді, як-то кажуть, малим не обійдешся… ☹

У принципі, деякі фахівці озвучували ідею здавати «підлімітну» частину площі в оренду, а «понадлімітну» передавати в позичку. Але тут виникає декілька проблем.

По-перше, якщо перевіряючі побачать, що на всіх 500 орендованих квадратах кипить господарська діяльність двох підприємців-орендарів, але при цьому одному з них його частина площ складу передана на підставі відшкодувального договору оренди, а іншому — в безоплатну позичку, то не ображайтеся, якщо другий з договорів контролери постараються визнати удаваним (див. ч. 1 ст. 235 ЦКУ). Адже на перший план при цьому вийде саме безоплатний характер такої операції. Ну гаразд би ще, якщо на таких умовах частина площі приміщення передавалася б вами деякій благодійній, тобто неприбутковій організації — тоді хоча б зовні така передача виглядала «пристойно», а так…

Таким чином, оскільки правовим наслідком визнання правочину удаваним (до речі, це питання ми обговорювали в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 96, с. 43) буде застосування до нього правил прихованого ним правочину (тобто договору оренди), то вам це загрожує вигнанням зі спрощенки, з доплатою ЄП за ставкою 15 % з усіх «прихованих» доходів. Нагадаємо, що перевищення ліміту згідно з п.п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ змусить вас піти зі спрощенки на загальну систему з першого числа найближчого календарного кварталу. Але навіть якщо ви не зробите цього самостійно, то на підставі п.п. 3 п. 299.10 ПКУ податківці все одно виключать вас з Реєстру платників ЄП. ☹

По-друге, позичковий варіант для відповідного користувача площі складу призводить до того, що для нього «безоплатно» — це не просто «задарма», а ще й підпадає під п. 292.3 ПКУ, а отже вартість користування за звичайними цінами згідно з п.п. 14.1.71 ПКУ потрапляє йому не до витрат, а до доходів (!) — про це щодо єдинників-фізосіб прямо зазначають податківці в підкатегорії 107.04 БЗ. Мало того, у цій же підкатегорії є свіжа консультація з таким самим висновком щодо ситуації отримання майна в безоплатне користування саме за договором позички. Висновок не потішить позичкоотримувача: фіскали вимагають від нього збільшити дохід виходячи зі звичайних цін на користування площами… ☹

Отже: про цю ідею радимо вам забути.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі