Теми статей
Обрати теми

«Нещасну» відомість розподілу більше не подають

Ви вже знаєте, що Законом України від 24.12.2015 р. № 909-VIII у 2016 році встановлено фіксований розмір ЄСВ на рівні 22 % незалежно від класу професійного ризику (детальніше див. на с. 24).

Разом з тим, зазначеним Законом внесено зміни до п. 5 ч. 2 ст. 15 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV, якими з обов’язків роботодавця виключено подання інформації щодо зміни виду діяльності підприємства для переведення його до відповідного класу професійного ризику.

Тому у січні 2016 року страхувальники не повинні подавати до робочих органів виконавчої дирекції Фонду соцстраху від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань Відомість розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності за формою згідно з додатком 3 до Порядку, затвердженого постановою правління Фонду від 30.11.2010 р. № 30.

Інформація про це викладена у листі Виконавчої дирекції Фонду від 11.01.2016 р. № 01-07-2. Такого самого підходу дотримуємось і ми (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 3, с. 2).

 

коли верстався номер

«Эй, ямщик, поворачивай к черту*»?

* З пісні Г. Сукачова.

Ви не повірите! Номер тільки-но пішов до друку, як стало відомо про зміну позиції Фонду щодо подання так званої відомості розподілу. І одразу ж на сайтах деяких регіональних управлінь виконавчої дирекції Фонду з’явилися «нагадувалки» про те, що до 25.01.2016 р. цю горезвісну відомість таки потрібно подати...

Наша думка залишається тією самою — незважаючи на те що Порядок віднесення страхувальників до класу професійного ризику виробництва..., затверджений постановою правління Фонду від 30.11.2010 р. № 30, досі чинний, обов’язок подання відомості, закріплений у ньому, на сьогодні відсутній. А передбачені ст. 1654 КпАП адмінштрафи наразі накладатися не повинні. Хоча б через малозначність правопорушення (таку можливість надає ст. 22 цього Кодексу).

До речі, зовсім не виключено, що Фонд схаменеться і передумає назад. ☺. Проте щоб позбавити себе від зайвих хвилювань, можете відомість подати. Як це зробити, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 1 — 2, с. 27.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі