Теми статей
Обрати теми

Як ФОП-загальносистемнику відзвітувати про доходи за 2015 рік

Хмелевська Оксана, податковий експерт
Усім підприємцям, які пропрацювали весь або частину 2015 року на загальній системі, потрібно подати річну декларацію про доходи. Дуже важливо її правильно заповнити та розрахувати суми ПДФО та ВЗ, що підлягають сплаті. Детальніше про правила її подання та заповнення читайте в цій статті.

Звітуємо за 2015 рік

У загальному випадку ФОП-загальносистемники звітують один раз — за результатами звітного року. Виняток — ФОП, які в 2015 році почали діяльність або перейшли з єдиного податку на загальну систему. Вони повинні були ще до річної декларації подати декларацію за перший квартал роботи на загальній системі*.

* Якщо ви стали загальносистемником з (у) IV кварталу 2015 року, то квартальна декларація за перший квартал роботи = річній декларації за 2015 рік, що подається у «квартальний» строк.

Зверніть увагу! Якщо ви протягом 2015 року мігрували із загальної системи на єдиний податок, то вам усе одно доведеться відзвітувати про «загальносистемні» доходи. У цьому випадку ви подасте дві декларації за 2015 рік: платника єдиного податку і про доходи ФОП-загальносистемника.

Майте на увазі: подавати декларацію повинні також і ті загальносистемники, які весь 2015 рік або частину року не вели діяльність (простоювали) і не отримували дохід (роз’яснення в категорії 104.09 БЗ).

Форма, строки, способи подання

Почнемо з форми декларації про майновий стан і доходи. З 01.01.2016 р. ФОП на загальній системі (так само як і звичайні громадяни) звітують за новою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859 (роз’яснення в категорії 103.24 БЗ).

Вона складається з восьми розділів і чотирьох додатків (Ф1, Ф2, Ф3, Ф4). Усі ФОП-загальносистемники повинні заповнити додаток Ф4, а додатки Ф1 — Ф3 призначені для розрахунку податкових зобов’язань за окремими видами цивільних доходів, обов’язкових для декларування.

Граничний строк подання декларації за 2015 рік — 9 лютого 2016 року ( п.п. 49.18.5 ПКУ**).

** Податковий кодекс України.

Подати декларацію можна такими способами:

— особисто або за допомогою уповноваженої особи;

— поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення — не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації ( п. 49.5 ПКУ);

— в електронній формі (за наявності у підприємця ЕЦП). У цьому випадку декларацію необхідно надіслати не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк її подання ( п. 49.5 ПКУ).

Зверніть увагу!

Підприємець наводить у декларації інформацію про всі свої доходи, як підприємницькі (у тому числі за період перебування на ЄП, хоча вони не обкладаються ПДФО і ВЗ), так і цивільні ( п. 177.11 ПКУ)

Також потрібно навести відомості про рухоме та нерухоме майно, що перебуває у власності на кінець звітного року.

Важливо! ФОП, який працював у 2015 році ще й за трудовим договором і поніс витрати, перелічені у ст. 166 ПКУ, має право на податкову знижку (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 25, с. 33).

У загальному випадку, громадяни можуть подати декларацію для декларування податкової знижки не пізніше 31 грудня року, що настає за звітним ( п.п. 166.1.2 ПКУ). Чи може так зробити ФОП? Ні, йому доведеться задекларувати право на податкову знижку вже при поданні підприємницької декларації (у 2016 році — не пізніше 09.02.2016 р.).

Водночас, якщо з якихось причин він цього не зробить (наприклад, не встигне зібрати відповідні підтвердні документи), такий підприємець для реалізації свого права на податкову знижку може подати уточнюючу декларацію до раніше поданої річної декларації за 2015 рік.

Тонкощі заповнення

«Грошові» показники в декларації та додатках до неї проставляємо у гривнях з копійками.

Якщо ви заповнюєте декларацію на папері, то будьте ласкаві забезпечити вільне читання тексту (цифр). Заповнюємо її друкованим способом, чорнильними або кульковими ручками синього або чорного кольору.

У декларації не повинно бути підчисток, помарок, виправлень, дописок і закреслень. Якщо будь-який рядок декларації (додатків) не заповнюється через відсутність інформації (операції, суми), то його прокреслюємо, крім випадків, прямо визначених у декларації (додатках).

Заповнюємо додаток Ф4

Може, це здасться дивним, але декларацію потрібно починати заповнювати не з основної частини, а з додатків до неї. Так, ФОП на загальній системі спочатку обов’язково заповнює додаток Ф4.

У «шапці» додатка Ф4 зазначаємо звітний період і свої підприємницькі реквізити, так само як і в основній частині декларації. Правила заповнення розділів і рядків додатка представимо в табл. 1.

Таблиця 1. Заповнюємо додаток Ф4 до декларації про доходи

Графа/рядок

Що зазначаємо

1

2

І. ДОХОДИ ВІД ПРОВАДЖЕННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

2

Назви видів економічної діяльності, від здійснення яких у звітному році отримано підприємницький дохід. Кожен вид економічної діяльності записують в окремому рядку

3

Коди видів економічної діяльності (згідно з КВЕД-2010) відповідно до назв у колонці 2

4

Суми доходів (грн., коп.), одержаних у 2015 році, окремо за кожним видом економічної діяльності, переліченим в графі «2» цього додатка (щомісячно розбивати дохід не потрібно).

Підприємцю потрібно визначити суми доходів, отриманих від кожного виду підприємницької діяльності у звітному році, і зазначити їх у прив’язці до КВЕД. Зазвичай річну суму доходу розподіляють «на око», оскільки у Книзі обліку доходів і витрат таке розділення не передбачене

5 — 7

Щоб заповнити ці колонки, необхідно розподілити витрати спочатку за видами економічної діяльності, а потім за напрямами:

— витрати на придбання товарно-матеріальних цінностей, що були реалізовані або використані у виробництві продукції (графа 5);

— витрати на оплату праці та нарахування на зарплату (графа 6);

— інші витрати, уключаючи вартість виконаних робіт/послуг (графа 7).

Якщо витрати не можуть бути віднесені до конкретного виду діяльності (наприклад, оренда, витрати на утримання рухомого та нерухомого майна тощо), то податківці радять розподіляти їх пропорційно доходам від кожного виду діяльності.

При розподілі витрат доцільно використовувати дані граф 6, 7 і 8 Книги обліку доходів і витрат

8

Суму річного чистого оподатковуваного доходу (грн., коп.). Щомісячно розбивати чистий дохід не потрібно. Його величина дорівнює різниці між отриманим доходом і витратами господарської діяльності та розраховується за формулою:

графа 8 = графа 4 - графа 5 - графа 6 - графа 7.

Як бачимо, якщо дотримуватися правил заповнення додатка Ф4, при розрахунку річного чистого доходу прибутку та збитки різних місяців «згортаються».

Якщо за підсумками року отримано збиток, то в колонці 8 ставлять прокреслення

Усього

Підсумкові значення за кожною колонкою

Місяці, протягом яких фізичною особою-підприємцем одержано доходи від провадження підприємницької діяльності

Якщо зважати на назву цього рядка, то в ньому потрібно зазначити кількість місяців, протягом яких було отримано дохід від ведення підприємницької діяльності.

Але податківці вважають, що під таким формулюванням слід розуміти кількість місяців, протягом яких підприємець вів діяльність у звітному році (див. с. 45)

ІІ. ПОДАТКОВІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ З ПОДАТКУ НА ДОХОДИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ/ВІЙСЬКОВОГО ЗБОРУ

1

Розмір середньомісячного річного оподатковуваного доходу (від підприємницької діяльності). Цей показник визначаємо шляхом ділення суми чистого оподатковуваного доходу (підсумковий показник колонки 8 розділу I) на показник графи «Місяці, протягом яких фізичною особою — підприємцем одержано доходи від провадження підприємницької діяльності»

2

Частину середньомісячного річного оподатковуваного доходу, що оподатковується за ставкою 20 %. Значення цього рядка дорівнює позитивному результату різниці між значенням рядка 1 розд. II цього додатка та десятикратним розміром мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2015 році — 12180,00 грн.)

3

Суму ПДФО, розраховану за підсумками 2015 року виходячи з розміру середньомісячного оподатковуваного доходу. Формулу для розрахунку наведено в назві рядка

4

Суму авансових платежів з ПДФО 2015 року. Вона дорівнює добутку значення рядка 08 додатка 5 декларацій за старою формою і кількості кварталів діяльності. Причому якщо ви зменшували суму авансових платежів впродовж року через зниження очікуваних доходів більш ніж на 20 %, то врахуйте такі коригування

5.1

Суму ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету за підсумками 2015 року (за вирахуванням уже сплачених авансових внесків з ПДФО). Значення цього рядка визначаємо як позитивну різницю між значеннями рядка 03 і рядка 04. Показник рядка 5.1 переносимо до колонки 6 рядка 10.7 розділу II декларації.

Якщо значення виходить від’ємне, заповнюємо рядок 5.2

5.2

Суму ПДФО, переплаченого протягом 2015 року (такі суми можна зарахувати в рахунок майбутніх платежів з ПДФО або повернути з бюджету). Заповнюємо, якщо різниця між значеннями рядка 03 і рядки 04 від’ємна. Суму зазначаємо без знака «мінус».

Дані цього рядка переносимо до рядка 21 розділу ІV декларації

6

Цей рядок «відстав» від змін до ПКУ, що діють з 01.01.2016 р. У ньому потрібно визначити розмір щоквартальних авансових платежів з ПДФО на 2016 рік за старими правилами, тобто виходячи з чистого доходу за 2015 рік. Проте з 01.01.2016 р. згідно з п.п. 177.5.1 ПКУ ФОП на загальній системі визначатимуть авансові платежі виходячи з розміру фактичного чистого доходу, відображеного у Книзі обліку доходів і витрат за квартал, і сплачувати їх до 20 числа місяця, що настає за кожним календарним кварталом, крім IV (до 20 квітня, 20 липня, 20 жовтня). Авансовий платіж за IV календарний квартал не розраховується та не сплачується. Якщо результатом розрахунку авансового платежу є від’ємне значення, то авансовий платіж за такий період не сплачується. Як же зараз слід діяти підприємцю? Тут слід поставити прокреслення (див. лист ДФСУ від 12.01.2016 р. № 594/7/99-99-17-02-02-17)

7

Суму ВЗ, що підлягає сплаті. Її розраховуємо за формулою: загальна сума графи 8 розділу I цього додатка х 1,5 %. Цю суму переносимо до колонки 7 рядка 10.7 розділу II декларації

Заповнюємо основну частину декларації

Тепер перейдемо до основної частини декларації. Підказку щодо заповнення її рядків ви знайдете в табл. 2 (див. с. 36).

Таблиця 2. Заповнюємо рядки декларації

I. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ

1 «Тип декларації»

Позначку «Х» вносимо до графи відповідного варіанта:

«звітна», якщо в «звичайному режимі» подаєте декларацію за 2015 рік;

«звітна нова» — при повторному поданні декларації-2015 не пізніше 09.02.2016 р. (у зв’язку з виявленням помилки);

«уточнююча», якщо хочете виправити помилку, виявлену після граничного строку подання декларації

2 «Звітний (податковий) період»

Пишемо «2015» (навіть якщо 4 квартал 2015 року був першим робочим на загальній системі, то все одно зазначаємо тільки рік)

3 «Прізвище, ім’я, по батькові платника податку»

Зазначаємо П. І. Б. підприємця згідно з паспортом українською мовою. Якщо ФОП у звітному році або поточному (до подання декларації) змінив П. І. Б., то також у дужках зазначаємо попередні П. І. Б.

«Реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта <…>»

Наводиться 10-значний номер реєстраційної картки платника податку підприємця. Якщо підприємець відмовився від ІПН і має в паспорті відмітку про це, зазначаємо серію та номер його паспорта

4 «Податкова адреса (місце проживання) платника податку»

Зазначаємо місце проживання, за яким підприємець узятий на облік у податковому органі (податкова адреса), у тому числі поштовий індекс. Контактні телефони та адреса електронної пошти — за бажанням

5 «Найменування контролюючого органу, до якого подається декларація»

Зазначаємо найменування ДПІ, в якій ФОП перебуває на обліку та куди подаємо декларацію. Зверніть увагу, що невдовзі очікується чергова реорганізація територіальних органів ДФСУ (див. постанову КМУ від 04.11.2015 р. № 892)

6 «Резидентський статус платника податку»

Вносимо позначку «Х» до комірки «резидент»

7 «Декларація заповнена»

Зазначаємо, хто заповнив декларацію (позначку «Х»): підприємець або уповноважена особа

8 «Категорія платника»

Вносимо позначку «Х» до комірки «підприємець»

9 Заповнюємо, якщо декларацію заповнювала уповноважена особа. Зазначаємо її П. І. Б., номер облікової картки платника податків (ІПН) або серія та номер паспорта, якщо особа відмовилася від ІПН

ІІ. ДОХОДИ, ОТРИМАНІ ПРОТЯГОМ ЗВІТНОГО (ПОДАТКОВОГО) РОКУ

(інформація в таблиці наводиться при отриманні зазначених доходів та заповненні відповідних додатків)

У цьому розділі колонки заповнюємо так:

Колонка 3

Колонки 4, 5

Колонки 6, 7

«Грязна» сума доходів, тобто без вирахування ПДФО, ЄСВ і ПСП

Суми ПДФО і ВЗ, утримані податковими агентами

Суми ПДФО і ВЗ, які згідно з ПКУ підприємець зобов’язаний сплатити самостійно

Підприємницькі доходи від роботи на загальній системі відображаємо по рядку 10.7. При цьому до колонки

— 3 переносимо підсумкове значення за графою 8 розділу I додатка Ф4;

— 6 — значення рядка 5.1 розділу II додатка Ф4;

— 7 — значення рядка 7.1 розділу II додатка Ф4.

У рядках 10.1 — 10.6 і 10.9 відображаємо цивільні доходи (за наявності).

Далі загальну суму оподатковуваного доходу зазначаємо в колонці 3 рядка 10 (перший рядок), також підбиваємо загальні суми ПДФО і ВЗ у колонках 4 — 7.

У рядку 11 зазначаємо доходи, що не обкладаються ПДФО і ВЗ ( ст. 165 ПКУ). У тому числі у графі 3 рядка 11.1 декларації зазначаємо загальний обсяг єдиноподатного доходу, якщо протягом 2015 року підприємець також працював на єдиному податку.

У рядку 12 зазначаємо загальну суму річного доходу. Вона дорівнює сумі рядків 10 і 11 декларації

ІІІ. РОЗРАХУНОК СУМИ ПОДАТКУ, НА ЯКУ ЗМЕНШУЮТЬСЯ ПОДАТКОВІ ЗОБОВ´ЯЗАННЯ З ПОДАТКУ НА ДОХОДИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ У ЗВ´ЯЗКУ З ВИКОРИСТАННЯМ ПРАВА НА ПОДАТКОВУ ЗНИЖКУ ЗГІДНО ІЗ СТАТТЕЮ 166 РОЗДІЛУ ІV ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ (грн, коп.)

Цей розділ заповнюють тільки ті, хто вирішили скористатися правом на податкову знижку ( ст. 166 ПКУ)

ІV. ПОДАТКОВІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ З ПОДАТКУ НА ДОХОДИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ/ВІЙСЬКОВОГО ЗБОРУ

До рядка 18 переносимо загальну суму ПДФО з колонки 6 рядка 10 розділу II декларації.

У рядках 19 — 22 зазначаємо суми податку, на які зменшуємо суму ПДФО з рядка 18 (якщо в ньому нема значення, то це суми, які будуть зараховані чи повернені). У рядок 21 переносимо значення рядка 5.2 додатка Ф4 — сума надмірно сплаченого ПДФО.

Формули для розрахунку останніх рядків цього розділу зазначені в їх назві.

У рядку 24.1 зазначаємо суму військового збору до сплати — переносимо значення колонки 7 рядка 10

V. РОЗРАХУНОК ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ У ЗВ’ЯЗКУ З ВИПРАВЛЕННЯМ САМОСТІЙНО ВИЯВЛЕНИХ ПОМИЛОК У ПОПЕРЕДНІХ ЗВІТНИХ ПЕРІОДАХ

Цей розділ платники податків заповнюють при виправленні помилок минулих періодів

VІ. Реквізити банківського рахунку для перерахування коштів у разі повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку

Переплату з ПДФО, що утворилася, можна або зарахувати в рахунок майбутніх платежів з ПДФО, або повернути. Цей розділ заповнюємо, якщо хочемо повернути переплату

VIІ. ВІДОМОСТІ ПРО ВЛАСНУ НЕРУХОМІСТЬ ТА/АБО НЕРУХОМІСТЬ, ЯКА НАДАЄТЬСЯ В ОРЕНДУ (СУБОРЕНДУ), ЖИТЛОВИЙ НАЙМ (ПІДНАЙМ)

Зазначаємо відомості про нерухоме майно, що перебуває у власності платника податків станом на кінець 2015 року як на території України, так і за її межами, відповідно до категорії об’єкта нерухомого майна. Кожній категорії об’єктів нерухомого майна присвоєно окремий номер: 1 — земельні ділянки; 2 — житлові будинки; 3 — квартири; 4 — садовий (дачний) будинок; 5 — гараж; 6 — водойми; 7 — інше нерухоме майно. Якщо таке майно здаємо в оренду — проставляємо відповідну позначку

VIІІ. ВІДОМОСТІ ПРО ВЛАСНЕ РУХОМЕ МАЙНО ТА/АБО РУХОМЕ МАЙНО, ЯКЕ НАДАЄТЬСЯ В ОРЕНДУ (СУБОРЕНДУ)

Зазначаємо відомості про рухоме майно, що перебуває у власності платника податків станом на кінець 2015 року.

Кожній категорії об’єктів рухомого майна присвоєно окремий номер 1 — автомобілі легкові; 2 — автомобілі вантажні (спеціальні); 3 — водні транспортні засоби; 4 — повітряні судна; 5 — мотоцикли (мопеди); 6 — інші транспортні засоби. Якщо таке майно здаємо в оренду — проставляємо відповідну позначку

У кінці декларації проставляємо позначку «Х» у полі поряд з тими додатками до декларації (Ф1, Ф2, Ф3, Ф4), які формували, і вписуємо дату її подання. І не забуваємо проставити підпис!

Порядок сплати ПДФО

Якщо в декларації заповнено ряд. 23.1 (ПДФО до сплати) і 24.1 (ВЗ до сплати), то ці суми сплачуємо до бюджету протягом 10 календарних днів, що настають за граничним строком її подання, тобто не пізніше 19 лютого 2016 року.

Якщо утворилася переплата з ПДФО (заповнено ряд. 23.2 декларацій), цю суму можна або зарахувати в рахунок майбутніх платежів або повернути.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі