Теми статей
Обрати теми

«Харчування» в готельному рахунку

Голенко Олександр, шеф-редактор
Відряджений працівник приклав до авансового звіту готельний рахунок із включеною до нього вартістю харчування. Чи зменшувати на неї розмір добових?

Відповідь залежить від двох обставин.

Перша. Якщо ви належите до категорії підприємств, установ чи організацій, що фінансуються з бюджету, то так — вам доведеться, орієнтуючись на абзац десятий п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ, чітко дотримуватися «відрядної» Інструкції, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59). Тобто при внутрішньоукраїнському відрядженні зменшувати розмір добових до 80 % при одноразовому харчуванні, до 55 % — дворазовому і до 35 % — при триразовому ( абзац п’ятий п. 5 розд. ІІ Інструкції № 59). Але власне суми на харчування, якщо вони виділені в рахунку, відрядженому таки слід компенсувати (разом з вартістю проживання). А при закордонному відрядженні: якщо «харчування» в рахунку не виділене конкретною сумою, то зменшувати добові треба аналогічно, а якщо виділено, то такі витрати відрядженому не компенсуються взагалі ( п.п. «е» п. 16.2 розд. ІІІ Інструкції № 59).

Друга. Якщо ви належите до «комерсів», погляньте, як прописано цей момент у положенні про відрядження вашого підприємства (якщо, звичайно, такий документ існує). Якщо там продубльовано зазначену вище норму з Інструкції № 59 або щодо цьому моменту ваше положення відсилає до неї, то співчуваємо вашим працівникам і, як-то кажуть, «читайте першу»…

А ось якщо ні «перша» ні «друга» не про вас — і тим більше якщо цей момент у положенні прописаний правильно, — то у фіскалів не повинно виникнути запитань.

По-перше, тому що Інструкція № 59 поширюється тільки на підприємства, установи та організації, що фінансуються з бюджету, і не стосується «комерсів»! Що важливе — податківці це прямо визнають (див. листи ДПАУ від 14.05.2013 р. № 2502/6/99-99-17-03-03-15 і від 31.03.2012 р. № 5742/6/15-1415; підкатегорію 103.17 БЗ).

По-друге, врешті-решт питання не стоїть так: чи можна виплатити відрядженому добові в повному розмірі і ще компенсувати його витрати на харчування, виділені в готельному рахунку? — Звичайно, можна. Питання тільки в тому, чи обкладати компенсацію харчування ПДФО і ВЗ як «додаткове благо», та й ще з «натуральним коефіцієнтом». Так от, однозначну відповідь на нього дає абзац другий п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ, в якому прямо зазначено: сума відшкодованих відрядженому витрат на «оплату вартості проживання в готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування» не вважається доходом такої особи. Без жодних застережень — окрім, зрозуміло, граничного розміру добових, установленого як умова необкладення ПДФО (і ВЗ) абзацом п’ятим п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ з розрахунку на кожен календарний день відрядження як «не більш ніж 0,2 розміру МЗП» (для «закордонних» — «не вище 0,75 МЗП»), причому, МЗП — на 1 січня відповідного року. І, зрозуміло, за наявності підтвердних документів ( абзац третій п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ).

І нарешті, по-третє: у листі ДПАУ від 31.03.2012 р. № 5742/6/15-1415 податківці недвозначно написали, мовляв, «для підприємств небюджетної сфери зменшення добових витрат, що обліковуються при обчисленні податку на прибуток у складі витрат, на вартість харчування, включену до рахунка на проживання, їх працівників ПКУ не передбачено». Так — «при обчисленні податку на прибуток», так — із посиланням на убитий п.п. 140.1.7 ПКУ. Але ж він був стовідсотковим текстовим близнюком живого п.п. 170.9.1 ПКУ. І це сильний аргумент на користь незмінності позиції податківців з цього питання.

Детально про добові ви могли прочитати в тематичному номері «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 43, с. 10.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі