Теми статей
Обрати теми

Компенсуємо витрати працівнику на його особисту БПК

Голенко Олександр, шеф-редактор
Працівник за власні кошти купив ТМЦ для потреб підприємства. Чи можна компенсувати йому понесені витрати, перерахувавши гроші на його банківську платіжну карту (БПК)?

На щастя, вже давно ні в кого не викликає ані сумнівів, ані труднощів власне ситуація, коли працівник спершу купує «що-небудь потрібне» для рідного підприємства, як то кажуть, «за свої», а потім вже отримує гроші як компенсацію таких понесених ним витрат (див. спецвипуск «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 40, с. 86).

Причому, зверніть увагу: у такому разі навіть не обов’язково ані дотримуватися встановлених законодавством строків складання та подання Звіту про використання підзвітних коштів, ані встановленої форми цього Звіту. Хоча фахівці Мінпраці (див. лист від 10.08.2009 р. № 193/06/186-09) та Мінфіну (див. лист від 28.08.2007 р. № 31-34000-10-25/17266) одностайно рекомендують її застосовувати.

У будь-якому разі, якщо керівник підприємства затвердив такий Звіт, у підприємства виникає зобов’язання погасити заборгованість перед працівником. Припустимо, воно й не проти, але працівник попросив не видавати йому гроші готівкою, а перерахувати безготівково на його БПК. Чи це дозволено?

Якщо говорити про БПК, видану працівнику банком у рамках так званого зарплатного проекту підприємства, то ця ситуація регламентована п. 6.7 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженій постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492:

«Юридична особа для здійснення деяких видів виплат (заробітної плати, дивідендів, стипендій, пенсій, соціальної допомоги, повернення надлишково сплачених сум тощо) має право відкрити поточні рахунки фізичним особам…»

Звертаємо вашу увагу на «тощо», яке в принципі відкриває перелік дозволених підприємству виплат на зарплатні картрахунки своїх працівників. Формально кажучи, відкриває, так би мовити, не безмежно, а в межах розумного: адже недаремно ж сказано — «деяких видів виплат»… Яких «деяких»? Дивіться «зарплатний» договір підприємства з банком — там це обумовлено. Це — з одного боку (підприємства).

З другого боку — працівника — можливість (і умови для відповідного тарифного пакета послуг) зарахування на його БПК коштів теж прописані, але в іншому договорі — працівника з банком. Причому в переважній більшості випадків якщо підприємство зараховує гроші на зарплатну БПК свого працівника (у тому числі — в рахунок компенсації понесених ним витрат на госппотреби підприємства), то він отримає на БПК усю суму до копієчки.

Інша річ, якщо це зарахування підприємство здійснює не на «свою» зарплатну БПК. Приміром, на підприємстві немає зарплатного проекту і гроші працівникам видаються по-старому — в касі. Або ж такий проект є, але сам працівник попросив зарахувати кошти на його особисту БПК, але не зарплатну (або на зарплатну — проте видану за зарплатним проектом іншого підприємства). У такому разі банк утримає з рахунка працівника свою звичайну комісію за зарахування коштів, наприклад, 0,5 % (якщо вона, зрозуміло, передбачена тарифами на обслуговування такої БПК). Тобто, підприємство перерахує, скажімо, 1000 грн., а працівнику дістанеться 995 грн. ☹ І як бути з тими 5 грн., яких бракує?

Якщо, як сказано в запитанні, зарахування ініційоване самим працівником, то підставою для цього буде його письмова заява, отже — він знав, що робив… У будь-якому разі — якщо перерахувати йому суму «із запасом», тобто на ті ж 5 грн. більше, ніж затверджено за Звітом, — це спричинить виявлення у разі перевірки горезвісного «додаткового блага» на такий вершок (з відповідним оподаткуванням заднім числом і, зрозуміло, санкціями)… ☹ Отже, краще цього не робити.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі