Теми статей
Обрати теми

Звіт з ЄСВ

З 1 січня 2016 року для страхувальників-роботодавців законодавець установив єдину ставку ЄСВ у частині нарахувань у розмірі 22 %. Водночас залишилися пільгові ставки 8,41 %, 5,3 %, 5,5 %. А ось утримання ЄСВ з доходів працівників і зовсім скасували.

Проте «осучаснену» форму Звіту з ЄСВ та оновлений Порядок його заповнення, що враховують уже нові правила справляння внеску, мінфінівці представили страхувальникам тільки зараз. Їх наказ № 441 нарешті виклав у новій редакції «ЄСВшний» Порядок № 435, що діяв до цього часу.

Коли звітувати за новою формою вперше? Наказ № 441 набрав чинності 01.06.2016 р.

Уперше відзвітувати за новою формою страхувальників чекає за червень 2016 року не пізніше 20 липня 2016 року

Про це фіскали повідомили в листі від 30.05.2016 р. № 18633/7/99-99-13-02-01-17.

Якщо від вас вимагалося подати звітність з ЄСВ за звітний період до січня 2016 року, але ви цього не зробили і тепер хочете виправитися, то таку звітність повинні подати за формою, затвердженою попередньою редакцією Порядку № 435. Причому за один звітний період тільки один раз!

Що подаємо? Як і раніше, оновлений Порядок № 435 зобов’язує звичайних роботодавців подавати два види Звітів:

— форму № Д4 «Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів» ( додаток 4 до Порядку № 435, далі — Звіт за формою № Д4);

— форму № Д7 «Звіт про настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання» ( додаток 7 до Порядку № 435, далі — Звіт за формою № Д7).

Звіт за формою № Д4: що змінилося? Звичайні страхувальники-роботодавці заповнюють тільки титульний аркуш, а також таблиці 1, 5, 6 і 7 Звіту за формою № Д4. Причому більшість із них «тісно співпрацюють» тільки з титульним аркушем і таблицями 1, 5 і 6. Чи змінилися вони?

Почнемо з титульного аркуша. У ньому наведено перелік таблиць Звіту за формою № Д4. Віднині зазначати тут кількість аркушів документів однієї таблиці, кількість заповнених рядків на аркушах документів однієї таблиці, загальну кількість аркушів документів і загальний підсумок заповнених рядків на цих аркушах більше не потрібно. Єдине, що від вас вимагається, — навпроти назви кожної таблиці, яку ви заповнюєте та подаєте, у графі «Відмітка про подання» проставити по одній-єдиній відмітці.

Далі — про Таблицю 1. У її шапці більше немає рядків для проставляння класу професійного ризику і для інформації про понижуючий коефіцієнт. Це логічно, адже форму Звіту приведено у відповідність до Закону № 2464 та Інструкції № 449.

Розділів у Таблиці 1 тепер не 8, як це було у старому Звіті, а всього 6.

А ще Таблиця 1 позбулася свого Додатка.

Графи таблиць 5 і 6 не змінилися.

Звіт за формою № Д4 можуть не подавати роботодавці-страхувальники, які не мають найманих працівників і не нараховували (не виплачували) у звітному періоді винагороду за ЦПД за виконані роботи (надані послуги).

Звіт за формою № Д7: що змінилося? Тут принципових змін немає. У вічі впадає тільки те, що в шапці Звіту:

— зникла згадка про клас професійного ризику;

— замість граф «Кількість аркушів» і «Кількість рядків» з’явилася графа «Відмітка про подання».

Тому новий варіант цього Звіту заповнюйте так само, як і старий.

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Зустрічаємо новий Звіт з ЄСВ

2016, № 53, с. 5

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі