Як відкоригувати ПК, якщо продавець став неплатником ПДВ

Ольховик Ольга, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.07 Бази знань*

* Див. на офіційному сайті ДФСУ за посиланням zir.sfs.gov.ua у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа


Якщо реєстрація продавця платником ПДВ на дату повернення ним авансової оплати/йому не оплачених товарів анульована, то покупець повинен відкоригувати ПК на підставі бухгалтерської довідки

Так, покупець, отримавши назад гроші від продавця — екс-платника або повернувши йому неоплачені товари, у цьому ж періоді зобов’язаний відкоригувати податковий кредит (ПК). При цьому він повинен відобразити суму зменшення в рядку 12 розділу II декларації з ПДВ і додатку Д1. І це незважаючи на те, що дія п. 192.1 ПКУ на цю ситуацію не поширюється (про це чітко сказано в абзаці першому п. 192.2 ПКУ).

Необхідність відкоригувати ПК у цьому випадку зумовлена вимогами ст. 198 ПКУ. Так, п. 198.1 ПКУ встановлює перелік операцій, при здійсненні яких у платника виникає право на ПК. А п. 198.3 ПКУ визначає, що ПК складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником у зв’язку з придбанням або виготовленням товарів і послуг. Якщо ж операції з п. 198.1 ПКУ платником не здійснюються (нарахування (сплата) податку не відбувається), про право на ПК не може бути й мови. З цієї ж причини раніше відображений ПК має бути відкоригований у разі, якщо оподатковувану операцію скасовано (повернено товар/отримано назад передоплату). Це зрозуміло. Складність тільки в тому, що порядок дій покупця в разі, якщо на дату такого скасування продавець став неплатником ПДВ, нормами ПКУ не врегульовано. Як йому діяти? На допомогу приходять податківці і зазначають: склади бухдовідку — і справу зроблено. Ось би вони завжди так уміло «вирулювали» з недоврегульованих ситуацій...

Але біда в тому, що вміло «вирулюють» з них вони тільки у разі, якщо йдеться про зменшення ПК або про збільшення податкових зобов’язань (ПЗ). А ось про зменшення ПЗ у дзеркальній ситуації (коли неплатником став покупець) вони й чути не хочуть.

Так, наприклад, останнім часом податківці однозначно заявляють: якщо після здійснення операції покупець втрачає статус платника ПДВ, зменшити сформований ПК він уже не зможе. А оскільки причини для складання розрахунку коригування на цього покупця відсутні, то у продавця взагалі немає підстав відкоригувати раніше задекларовані ПЗ (див. листи ДФСУ від 08.04.2016 р. № 7920/6/99-99-19-03-02-15, від 04.02.2016 р. № 2369/6/99-99-19-03-02-15, від 03.02.2016 р. № 2205/6/99-99-19-03-02-15, від 05.10.2015 р. № 23580/5/99-99-19-03-02-16 (далі — лист № 23580), а також БЗ 101.17).

Ну ось скажіть: чому, коли йдеться про ПК покупця, податківцям зовсім не цікаво, що раніше нараховані ПЗ продавець — екс-платник уже не відкоригує. Жодної ув’язки ПК і ПЗ вони в цей момент не бачать. А ось коли мова заходить про ПЗ продавця, то їх долю вони нерозривно пов’язують з долею ПК покупця. При цьому їм абсолютно неважливо, що оподатковувана операція у продавця в такому разі відсутня і ПЗ залишаються фактично «на порожньому місці». Забувають вони і про те, що відкоригувати ПЗ у такому разі — святий обов’язок продавця, передбачений абзацом першим п. 192.1 ПКУ. Щоправда, як і у випадку, що коментується, порядок дій продавця в цій ситуації не врегульовано. Але чомусь тут «вирулювати» з ситуації податківці не хочуть і просто забороняють коригування ПЗ. Хоча, на наш погляд, ці ситуації дзеркальні. Продавець має повне право відкоригувати ПЗ. Підставою може бути та сама бухгалтерська довідка.

Утім, такий однобокий підхід податківці не соромляться застосовувати навіть у межах одного роз’яснення. Так, наприклад, у листі № 23580 міститься не тільки наведений вище висновок, а й зазначається: у разі, якщо після анулювання реєстрації покупця відбувається збільшення суми компенсації вартості поставлених товарів/послуг, то продавець на суму такого збільшення повинен скласти нову податкову накладну на неплатника з умовним ІПН «100000000000» (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 86, с. 6).

З якої норми ПКУ випливає, що при збільшенні компенсації продавець повинен збільшити ПЗ, а ось при зменшенні зменшити їх не може? Звісно, що такої норми немає. Просто податківцям так вигідніше.

До речі, так фіскалили фіскали не завжди. Ще минулої осені БЗ у категорії 101.07 містила роз’яснення, в якому податківці розповідали, як заповнити РК у разі, якщо на таку дату покупець «обезПДВшився». Вони рекомендували заповнювати РК на неплатника з умовним ІПН «100000000000». Щоправда, їх рекомендації не вдавалося реалізувати на практиці — такі РК в ЄРПН не реєструвалися. Але важливо не це. Важливий сам факт того, що раніше жодних норм, які забороняють коригування ПЗ у такому разі, податківці в ПКУ не бачили.

До 01.01.2016 р. діяло й інше цікаве роз’яснення з БЗ 101.07. У ньому податківці стверджували: якщо продавець повертає аванс покупцю — платнику ПДВ, який на дату здійснення передоплати був неплатником, він має право зменшити раніше нараховані ПЗ. Причому причину наводили цілком адекватну: при поверненні авансу постачання товару не відбудеться. Тому об’єкт оподаткування у постачальника відсутній.

Зауважимо: жодних змін у ПКУ, що сприяють зміні цих позицій, не було. Тому ми переконані: продавець при поверненні товару/передоплати і сьогодні має право відкоригувати ПЗ незалежно від того, що покупець на дату такого повернення став неплатником ПДВ. Адже в нього в такому разі просто відсутній об’єкт оподаткування. А сьогоднішнє роз’яснення, що вимагає відкоригувати ПК незалежно від ПДВ-статусу продавця, зайвий раз це підтверджує. Щоправда, платнику податків, який вважає так само, доводити свою правоту, очевидно, доведеться в суді.

Ситуація

Позиція податківців

Позиція редакції

Продавець

Покупець

Продавець

Покупець

1. Якщо екс-платник — покупець

Зменшення компенсації вартості/повернення товару або передоплати

Не може зменшити ПЗ, оскільки покупець не зменшує ПК

Не може зменшити ПК

Повинен зменшити ПЗ за бухдовідкою, оскільки сума компенсації зменшена/відсутня оподатковувана операція

Не може зменшити ПК

Збільшення компенсації вартості

Повинен збільшити ПЗ

Не може збільшити ПК

Повинен збільшити ПЗ

Не може збільшити ПК

2. Якщо екс-платник — продавець

Зменшення компенсації вартості/повернення товару або передоплати

Не може зменшити ПЗ

Повинен зменшити ПК за бухдовідкою, оскільки сума компенсації зменшена/відсутня оподатковувана операція

Не може зменшити ПЗ

Повинен зменшити ПК за бухдовідкою, оскільки сума компенсації зменшена/відсутня оподатковувана операція

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі