Теми статей
Обрати теми

Про ПДВ-коригування з екс-платником і про період відображення ПН

Яновська Наталія, податковий експерт
Лист ДФСУ від 05.10.2015 р. № 23580/5/99-99-19-03-02-16

Як-то кажуть, у листі дві новини: хороша і погана. Почнемо з поганої.

Стосується вона коригувальних ситуацій: повернення товару/авансу, зміна ціни. Труднощі виникають у продавця — платника ПДВ, якщо на момент коригування контрагент-покупець змінив свій статус: став неплатником ПДВ.

висновок документа


Платник-продавець не виписує «зменшуючий» РК на покупця, якщо він став неплатником

Якщо компенсація в результаті коригування зменшується, то податківці взагалі не вбачають приводу зменшувати продавцем свої податкові зобов’язання (ПЗ). Пояснюють це тим, що, мовляв, у статусі неплатника покупець уже не прибере свій податковий кредит (ПК), таким чином, продавцю не можна виписати «зменшуючий» РК, і отже, не бачити йому коригування своїх ПЗ.

Звичайно, образливо за постачальника, тим більше що ст. 192 ПКУ не містить подібних заборон. Інша справа, якби покупець спочатку був неплатником, то в абзаці другому п. 192.2 ПКУ є умова для коригування — повне повернення грошей і товарів. І якщо вона не виконується, тоді немає і права на зменшення ПЗ. Проте в нас зовсім інша історія.

Згідно із законом у цій ситуації платник має право на зменшення ПЗ. Мало того, саме такий висновок міститься в поки що чинній БЗ (категорія 101.07). Там чорним по білому написано, що платник ПДВ має право скласти РК до ПН і зменшити ПЗ незалежно від того, змінив чи ні покупець свій ПДВшний статус на дату коригування. Інше питання, що такий РК податківці радили виписувати з умовним ІПН «100000000000», і він у такому вигляді не проходив реєстрацію в ЄРПН. Не проходив тому, що існуюче програмне забезпечення вимагає стикування ІПН в ПН і у виписаному до неї РК.

І тут у листі податківці вирішили красиво розрулити ситуацію: не проходить РК на реєстрацію, так давайте взагалі заборонимо зменшувати ПЗ продавцю. Фіскали таким нехитрим способом згенерували штучну заборону, що породжена не нормами ПКУ, а суто технічними проблемами реєстрації в ЄРПН таких специфічних РК.

Ідемо далі.

висновок документа


Платник-продавець не виписує «збільшуючий» РК на покупця, якщо він став неплатником. Але для збільшення своїх ПЗ виписує нову ПН з умовним ІПН «100000000000»

Якщо компенсація в результаті коригування збільшується, то податківці пропонують «дивний» спосіб продавцеві відкоригувати (збільшити) свої ПЗ: виписати нову ПН на неплатника з умовним ІПН «100000000000». Зрозуміло, чому податківці пішли від ідеї РК на покупця з таким умовним ІПН. Програмне забезпечення не пропускає до реєстрації такі РК, оскільки умовний номер не стикується з тим колишнім ІПН з податкової накладної, виписаної в той час, коли покупець був ПДВшником.

Наша порада: по можливості уникайте таких ситуацій (зокрема зі зменшенням компенсації). Якщо ж усе-таки сталося, то готуйтеся сперечатися з податківцями. При цьому зменшення своїх ПЗ відобразіть у декларації за бухдовідкою (наприклад, як це радять робити податківці щодо ПК при списанні простроченої кредиторки в листі ДФСУ від 05.10.2015 р. № 21062/6/99-99-19-03-02-15// наш коментар до нього читайте на с. 5). Іншої дороги немає — РК з умовним ІПН до ПН з ІПН колишнього платника система не пропустить.

Переходимо до хорошої новини.

висновок документа


ПН, зареєстрована своєчасно, відображається в ряд. 10.1 декларації з ПДВ будь-якого періоду «у межах 365 днів», починаючи з періоду її складання

Стосується вона порядку відображення ПК за своєчасно зареєстрованими ПН у декларації з ПДВ. З «відродженням» строку придатності ПН — 365 днів — правило відображення «період у період» втратило свою чинність. І ми припустили, що тепер такі ПН (реєстрація яких припала на період з 29.07.2015 р.) треба відображати тільки в поточній декларації (у ряд. 10.1), головне — укластися у строк 365 днів (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 66, с. 13, № 80, с. 4). Тобто вдаватися до уточнюючих розрахунків (УР) не треба, навіть якщо ви вирішите притримати такі ПН на потрібний вам період, але знову ж таки в межах строку придатності.

Відрадно, що в листі, що коментується, податківці чітко підтвердили цю ідею. Адже, судячи із дзвінків передплатників на «Гарячу лінію», в деяких регіонах податківці на місцях змушували подавати УР за такими ПН, якщо вони їх не показали в декларації в періоді складання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі