Теми статей
Обрати теми

«Тут усе моє...»: директор оплатив особисті витрати корпоративною карткою

Богданова Анастасія, податковий експерт
З якими тільки ситуаціями не доводиться стикатися бухгалтеру у своїй роботі! Інколи вони такі дивні, що хоч стій, хоч падай. І нехай би створювали їх сторонні «доброзичливці», але ж часто «сюрпризи» підносить чи не найближча для бухгалтера людина — директор. Особливо, коли в руках у нього корпоративна картка. Так і пильнуй, щоб він не скористався нею в особистих цілях. Інакше як потім виходити з положення? Задачка не з легких. Давайте шукати її рішення разом.

Трапляється, що помилково замість особистої картки директор дістає з портмоне корпоративну — і ось дивишся, уже з рахунка фірми «щезли» гроші за продукти в супермаркеті, за вечерю з подругою в ресторані, за заняття у фітнес-клубі, за ліки в аптеці, за комуналку. Доки виявили цю неприємність, минув час. Що робити бухгалтеру в таких ситуаціях? Чим загрожує витрата грошей підприємства в особистих цілях?

Розбираємося в ситуації

Корпоративна платіжна картка — це картка суб’єкта господарювання ( п. 2 розд. II Положення № 705). Кошти на ній — це гроші на рахунку підприємства. Використовувати їх з цього рахунка потрібно в тому самому порядку, як і зі звичайного поточного рахунка підприємства.

З моменту списання коштів з корпоративної картки гроші вважаються виданими в підзвіт її держателю. Тому тут на ігрове поле виходять «підзвітні» правила, установлені пп. 170.9.2 та 170.9.3 ПКУ. Застосуємо їх до нашої ситуації.

Директор витратив підзвітні кошти. А отже, він зобов’язаний ( п.п. 170.9.2 ПКУ):

1) відзвітувати за отримані кошти — надати Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (далі — авансовий звіт), за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 28.09.2015 р. № 841 (у редакції наказу від 10.03.2016 р. № 350). Зробити все це потрібно протягом 5 банківських днів, що настають за датою списання коштів з картки ( п.п. 170.9.2 ПКУ).

Причому додавати до авансового звіту документи про витрати на особисті потреби і перелічувати їх на зворотному боці звіту не потрібно. Адже вони все одно не затверджуються. Тобто, по суті, директор заповнить тільки лицьовий бік авансового звіту.

Авансовий звіт у цьому випадку буде затверджено в сумі 0,00 грн., оскільки гроші витрачено працівником на особисті потреби

Навіщо він тоді потрібний? Про це ми розповімо нижче;

2) повернути неправомірно витрачені кошти до або під час подання авансового звіту.

Директор своєчасно повернув підприємству витрачені гроші? Це означає, що він погасив заборгованість перед підприємством. Тому говорити про виникнення в нього оподатковуваного доходу підстав немає. Адже підприємство не дарувало (не передавало, не надавало) кошти директору для відшкодування його особистих витрат. Запитання тільки в тому, правомірно чи неправомірно він витрачав підзвітні суми.

Жодних податкових наслідків немає для директора і в тому випадку, якщо він пропустив строк, установлений п.п. 170.9.2 ПКУ для повернення грошей і подання авансового звіту, але все ж таки повернув їх до закінчення місяця, на який припадає граничний строк повернення (п. 4 Порядку № 841).

А якщо директор не повернув витрачені гроші в установлений строк? Тоді цю суму включайте до оподатковуваного доходу директора як дохід у вигляді додаткового блага. Підстава — п.п. 164.2.11 ПКУ. Згідно з ним під обкладення ПДФО підпадає сума надміру витрачених коштів, отриманих платником податків під звіт і не повернених в установлені законодавством строки, розмір якої обчислюється відповідно до п. 170.9 ПКУ (ср. ). Причому базу оподаткування такого доходу визначайте з урахуванням «натурального» ПДФО-коефіцієнта, установленого п. 164.5 ПКУ.

Суму ПДФО за неповерненими коштами розраховуйте в авансовому звіті (ось він нам і став у нагоді ☺), наданому директором, і утримуйте за рахунок будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування), а в разі недостатності цієї суми — за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців.

Не забудьте з суми надміру витрачених директором коштів утримати і ВЗ ( п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

ЄСВ з суми надміру витрачених коштів, виданих під звіт і не повернених у встановлені строки, не справляйте, оскільки вона не є об’єктом для нарахування внеску.

А чи можна якось вийти з цієї ситуації з мінімальними податковими втратами? Можна, але тільки якщо вдатися до невеликої хитрості. Не хвилюйтеся — вона абсолютно законна ☺.

Шукаємо вихід із ситуації

Наша порада: замаскуйте невдалу купівлю під надання працівнику нецільової благодійної допомоги (далі — НБД).

Переваги такого маскування в тому, що сума НБД в певних межах (у 2016 році — 1930 грн.) надається без обкладення ПДФО і ВЗ ( п.п. 170.7.3 ПКУ).

Також на неї не потрібно нараховувати ЄСВ.

Як реалізувати цю ідею в життя?

Крок перший. Видайте (заднім числом!) наказ про надання НБД іншому працівнику, наприклад, бухгалтеру. Такі «маневри» необхідні для того, щоб відвернути увагу контролюючих органів від дорогоцінної особи директора ☺.

До речі, сума допомоги може бути трохи більше витраченої директором, тобто округлена до «красивої» цифри. Наприклад, за продукти в супермаркеті директор заплатив з корпоративної картки 475,38 грн., а НБД ви надаєте в розмірі 500 грн.

Крок другий. Випишіть потрібною датою (теж заднім числом, доведеться переписати касову книгу, але це краще, ніж платити ПДФО та ВЗ) два касові ордери:

один — прибутковий — від директора на повернення суми коштів, списаних з корпоративної картки;

— другий — видатковий — на виплату НБД іншому працівнику на цю саму суму.

Крок третій. Випишіть уже сьогоднішньою датою ще один видатковий касовий ордер — на виплату залишку НБД. У нашому прикладі — на 24,62 грн. (500 грн. - 475,38 грн.).

Так, і не турбуйтеся щодо порушення касової дисципліни за несвоєчасне повернення підзвітних сум. Його тут не буде, оскільки готівка директору при використанні ним корпоративної картки не видавалась.

Ще один варіант — видача «довгограючої» поворотної фінансової допомоги. На вашу радість, тут і строки її повернення не обмежені, і податкових наслідків при видачі жодних. Детальніше про те, як скористатися такою чарівною паличкою, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 44, с. 32.

висновки

  • З моменту списання коштів з корпоративної картки гроші вважаються виданими в підзвіт її держателю.
  • Якщо директор не поверне витрачені гроші в установлений строк, цю суму доведеться включити до його оподатковуваного доходу як дохід у вигляді додаткового блага.
  • Щоб «піти» від ПДФО і ВЗ в «особисто-витратному» випадку, замаскуйте невдалу купівлю під надання працівнику нецільової благодійної допомоги.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі