Теми статей
Обрати теми

Вони кажуть: ЕЦП = НМА, а ми кажемо: витрати…

Голенко Олександр, шеф-редактор
За матеріалами категорії 102.05 Бази знань*

* Див. на офіційному сайті ДФСУ за посиланням zir.sfs.gov.ua у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа


Витрати на придбання сертифікатів відкритих ключів електронного цифрового підпису (ЕЦП) належать до групи 6 нематеріальних активів (НМА)

Відразу ж зауважимо, що ця консультація податківців стосується двох елементів обліку — витрат підприємства на придбання прав користування комп’ютерними програмами і власне ЕЦП. Покажемо некоректність її висновку щодо ЕЦП.

Як правило, йдеться про ЕЦП директора, ЕЦП головбуха та ЕЦ-печатку підприємства (за наявності).

Так от, будь-який ЕЦП, наче той «сім-сім» на ваших вхідних дверях, складається з двох «підігнаних» один до одного (тобто згенерованих спільно) елементів. Це:

1) закритий (персональний) ключ ЕЦП підписанта (або ключ ЕЦ-печатки ) — як аналог вашого дверного ключа, але тільки в електронній формі — що надійно зберігається у вас на флешці (як правило);

2) посилений сертифікат відкритого ключа ЕЦП — як аналог так званого секрету (або личинки) дверного замка, і теж в електронній формі — викладений у відкритий доступ на сайті акредитованого центру сертифікації ключів (далі — АЦСК). Тут зауважимо, що на відміну від «знеособленої» секретки, у посиленому сертифікаті зашиті не лише «цугалики», що відповідають унікальному персональному ключу ЕЦП, але також інформація, що ідентифікує унікальну персону підписанта і самого підприємства. Тобто цю секретку ви даєте всім (і податківцям у тому числі), щоб вони могли переконатися, що ваш ключ — справжній. ☺

Головне тут, що обидва ці елементи пов’язані нерозривно — і з точки зору їх генерування у вигляді електронних файлів, і з точки зору обліку теж.

Причому, якщо йдеться про безкоштовні ЕЦП, отримані вами в АЦСК ДФСУ, то сьогодні немає жодних підстав для параноїдальних підозр у їх «безоплатно-дохідності». Ну, хоча б унаслідок неможливості достовірної оцінки такого «доходу» — а це один з обов’язкових критеріїв його визнання згідно з п. 5 П(С)БО 15 «Дохід». Адже цей АЦСК ключі ЕЦП в принципі не продає…

І хоча є небезкоштовні аналоги таких ключів, їх вартість така мізерна, що ви завжди зможете аргументувати бездохідність безкоштовних ключів несуттєвістю цієї інформації для бухобліку (див. лист Мінфіну від 29.07.2003 р. № 04230-04108).

Якщо ж говорити про небезкоштовні ЕЦП, то спершу звернемося до малодохідників, які не коригують бухфінрезультат на податкові різниці.

1. Віднесення НМА до тієї чи іншої групи згідно з п.п. 138.3.4 ПКУ — це обов’язок лише високодохідників (і малодохідників-добровольців). Решта мають право керуватися конкретно П(С)БО (ну, або МСФЗ). Тобто вам щодо різниць байдуже…

2. Якщо ж ви раптом вирішили класифікувати ЕЦП як НМА — прапор вам у руки. ☺ Ми вважаємо за краще відносити їх вартість на «адмін»-рахунок 92 (згідно з п. 18 П(С)БО 16 «Витрати») — або обережно розподіливши цю суму (через рахунок 39) на очікуваний строк дії ЕЦП (1 або 2 роки)**, або ж одразу.

** Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 34, с. 36.

Що стосується високодохідників, то для них супер-обережна стратегія — прислухатися до податківців, тобто гратися з копійчаними амортизаційними сумами згідно з п. 138.3 ПКУ та різницями згідно з пп. 138.1, 138.2 ПКУ. Але якби вони та були такими боягузами, чи стали б високодохідниками? ☺ Тому напевно класифікують витрати, про які йдеться, як адміністративні — та й не морочитимуться такими дрібницями…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі