Теми статей
Обрати теми

Класифікація ПН-помилок

Солошенко Людмила, податковий експерт
Тепер — у загальних рисах про те, якими можуть бути ПН-помилки. Навіщо? Уся річ у тім, що від характеру помилок (чи допущені вони в заголовній або табличній частині ПН, чи перекручені суми тощо) залежить порядок виправлень.

img 1

Одразу скажемо, що загалом усі ПН-помилки можна поділити на дві великі групи: сумові та несумові (або в термінології ПКУ: «пов’язані» та «не пов’язані» зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг).

Зверніть увагу, що і перші, і другі небагатослівний п. 192.1 ПКУ приписує виправляти за допомогою РК. Його останній абзац дослівно встановлює таке:

розрахунок коригування до податкової накладної складається також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг

Тому врахуйте, що, крім «коригувальної», у РК є ще одна — «виправляюча» функція. Щоправда, деталі виправлень ПКУ не пояснює. Дещо ширше щодо цього питання п. 21 Порядку № 1307, який трохи піднімає завісу виправлень несумових помилок за допомогою РК. Він передбачає:

«У разі складання розрахунку коригування з метою виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, у розрахунку коригування зазначаються виправлені дані.

Не допускається виправлення даних щодо дати складання податкової накладної та її порядкового номера».

Більше про виправлення ПН-помилок у нормативці — анічичирк. Тому окремі нюанси доводиться черпати з листів та роз’яснень контролерів, розміщених у Базі знань (БЗ) на сайті ДФСУ.

Сьогодні ми детально розберемо усю процедуру виправлення як сумових, так і несумових ПН-помилок (у ІПН, найменуванні продавця та покупця, номенклатурі, одиниці виміру, коді УКТЗЕД тощо). І все-таки пошукаємо вихід, якщо помилилися в даті або порядковому номері ПН. Адже нерозв’язних ситуацій, як відомо, не буває!

Утім, поспішаємо попередити: якогось «універсального» РК, який би шаблонно підходив для виправлення будь-яких помилок, немає. Різні помилки виправляють «різними» РК. В одних випадках це буде «порожній» РК (з порожньою табличною частиною, оскільки усі виправлення проведемо в заголовній), в інших — із заповненою табличною частиною (і через те «збільшуючий», «зменшуючий» або навіть «невпливаючий»). І більше того, іноді одним РК не обійтися: буває, що знадобиться два РК, а в деяких випадках разом з РК потрібна ще й нова ПН (тобто доведеться перевиписати ПН), у чому на прикладі окремих ситуацій ви самі переконаєтеся.

А для наочності систематизуємо помилки. Їх види і виправлення проілюструємо на рис. на с. 7.

Ну а тепер детальніше про кожен вид помилок та їх виправлення. Почнемо із сумових помилок у ПН.

img 2

* А якщо сумова помилка пов’язана з помилковим застосуванням/незастосуванням ПДВ-пільги, то виправляємося через два РК (детальніше про виправлення у цьому випадку див. с. 30 сьогоднішнього номера та «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 31, с. 35).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі